Fejlesztőknek: ingyenes mintafájlok letöltése, adatbázisok létrehozása teszteléshez

Fejlesztői dossziénkban nem csak különféle fejlesztőeszközöket mutatunk be (lásd Xojo, VisualNeo stb.), hanem igyekszünk hasznos kiegészítőkkel is szolgálni, amelyek bármely fejlesztőkörnyezetben segíthetik a gyors és hatékony fejlesztést. Anno ilyen volt, amikor mutattunk egy jópofa weboldalt, amellyel minta adatbázisokat lehet generálni. Ma ezt a gyűjteményt szeretnénk kicsit kibővíteni, olyan oldalakkal, amelyekről megoldható az ingyenes mintafájlok letöltése vagy éppen adatbázisok létrehozása tesztelési céllal, több fájltípusban, méretben.

Ingyenes mintafájlok letöltése, adatbázisok létrehozása teszteléshez

Bár sok esetben az ember pillanatok alatt összeszed képeket, dokumentumokat és hasonló fájlokat tesztelési célra, olykor ez nehézségekbe ütközhet: ha adott méretű állomány van szükség, vagy egy megfelelően felépített, mintaadatokkal feltöltött adatbázist használnánk, már nem olyan egyszerű a dolog, mintha csak előszednénk pár régi saját fotót a készülő képnézegető alkalmazás tesztelésére.

Az alábbi oldalak előnye, hogy a segítségükkel létrehozott, pontosan az elvárásainknak megfelelő fájlok kényelmesen – és nem utolsó sorban szabadon – felhasználhatók demókhoz, teszteléshez.

  • Generatedata.com: Bár korábban már szerepelt nálunk, ha minta adatbázisok létrehozására van szükség, ez a weboldal annyira praktikus, hogy úgy véljük, ebben a válogatásban is helyet kell kapnia. Szinte minden fontos adatformátumot ismer, s pillanatok alatt lehet vele létrehozni, akár manuálisan összerakva azt, akár a kezdő lépéseket leegyszerűsítő varázsló segítségével. Safari alatt jelenleg nem használható, de Chrome, Firefox vagy Edge böngészőkben szépen működik.
  • Online Data Generator: Ez is egy online adatbázis kreátor, amely ugyancsak sok formátumot ismer, s szintén testreszabható adatbázisokat készíthetünk vele, pár kattintással.
  • Slothman: Egy profin összerakott oldal, amelyen egy kattintás csupán egy véletlen adatokkal feltöltött, általunk meghatározott méretű txt vagy doc fájlt létrehozása, json, xml, csv fájlok generálása, tetszőleges méretű JPG, PNG, BMP, WEBP képfájlok kreálása stb. Mindezt pár kattintással.
  • File Examples: Végül mutatunk egy oldalt, amelyről előre elkészített fájlokat lehet letölteni, gyakorlatilag minden fontos formátumban (videók, hangfájlok, dokumentumok, képek, táblázatok, adatbázisok stb.). Jó, az esetek többségében itt nincs lehetőség testreszabásra, viszont pár kattintással hozzájuthatunk a szükséges állományokhoz, ráadásul jóval nagyobb a választék, s természetesen mindenből van több méretben.

A fenti oldalakon túl természetesen számos hasonló online szolgáltatás létezik, de véleményünk szerint e négy weboldal segítségével gyakorlatilag bárki megfelelő állományokhoz juthat, akinek szüksége van ilyenekre a készülő szoftvere teszteléséhez. Érdemes mindegyiket kipróbálni, különösen az adatbázisokkal dolgozóknak, hiszen nekik talán a legnehezebb megfelelő mintafájlt beszerezni, valóban használható, de kitalált (véletlenszerű) adatokkal feltöltve.

Ne maradjon le erről sem!