Ingyenes, klasszikus társasjátékok online: egymás ellen a böngészőben

Bár manapság már lenyűgözően életű 3D-s játékcsodákkal üthetjük el a szabadidőnket, azért a retró játékok sem feltétlenül vesztek a feledés homályában. Mi is mutattunk már olyan weboldalakat, amelyeken egykori jó nevű DOS-os, vagy éppen C64-es játékokkal lehet nosztalgiázni, telepítés nélkül, egyszerűen a böngészőben elindítva azokat. De még a Google is közzétette – igaz, néha elrejtve a keresőjében – egykor népszerű PC-s játékok újraírt változatait. Szóval amivel régen leültünk a PC vagy épp egy C64 elé játszani, az szinte mind elérhető az interneten. De mi van a régi jó társasjátékokkal, amelyek még a számítógépek előtti időkben jelentettek szórakozást? Ezeket is elérni most az interneten? S lehet velük játszani akár a barátokkal együtt is? Nos, a helyes válasz: igen. A klasszikus társasjátékok online is játszhatók, egyszerűen a böngészőben, s teljesen ingyen. Ráadásul nem csak a géppel mérhetjük össze a tudásunkat, hanem akár a haverokkal is.

FreeBoardGames: ingyenes, klasszikus társasjátékok online

A FreeBoardGames.org oldalon seregnyi jól ismert, egykor rendkívül népszerű társasjáték számítógépes átiratát találjuk meg. Szerintünk ezek ma is éppoly szórakoztatóak tudnak lenni, mint anno, csak hát nem mindenki jut hozzájuk eredeti formájukban, ráadásul ebben a rohanó, COVID-19 hullámokkal terhelt időszakban az sem midig jön sikerül, hogy összeüljenek a távoli barátok, rokon, családtagok, s együtt múlassák az időt az étkezőasztalnál.

Ezen az oldalon azonban, ha nem is professzionális és aprólékos grafikai körítéssel, de abszolút játszható kivitelben érhetünk el olyan klasszikusokat, mint a Tic-Tac-Toe, a Dáma, a Mancala, a Sakk, a Malom, a Torpedó, s egyéb műremekek. Némelyiket gond nélkül játszhatjuk akár gépi ellenfelek ellen is, de az oldal fő vonzerejét mégis inkább az adja, hogy az ismerősöket is összeverbuválhatjuk egy kis kikapcsolódásra.

Egymás ellen a böngészőben vagy az asztalnál

Szóval a lényeg: a legtöbb játék játszható online is az ismerősökkel, ráadásul rendkívül egyszerűen: meg kell osztanunk velük az elindított játékra hivatkozó linket, amelyet, az Invite Your Friends / Link részben találunk. Attól függően, melyik játékról van szó, akár több ismerőst is meghívhatunk az online partiba.

Mellesleg az sem gond, ha épp nincs meg otthon a kérdéses társas, de sikerült összecsődülni a vacsoraasztal mellett, ugyanis akadnak olyan darabok is, amelyeket egy gépen, kvázi offline is játszhatunk egymás ellen, mint az eredetivel, csak hát a gépen.

Mindent egybevetve a FreeBoardGames.org egy remek kezdeményezés, hogy közösen szóakozzunk a régi kedvencekkel,

Ne maradjon le erről sem!