Appok jelszavas védelme Androidon, hatékonyan, mégis egyszerűen

Korábban mutattunk már két praktikus biztonsági alkalmazást (itt és itt), amelyek segítségével macOS alatt lehetett jelszavas védelem alá vonni a programokat: ez azt jelenti, hogy a gépen nem lehetet elindítani a védett alkalmazásokat az általunk meghatározott jelszó megadása – vagy adott esetben az ujjlenyomatunk megadása – nélkül. Ma egy nagyon hasonló megoldást mutatunk, csak éppen ezúttal okostelefonra. Megmutatjuk, melyik app segítségével oldható meg az appok jelszavas védelme Androidon, hogy rajtunk kívül senki se indíthasson el alkalmazásokat a készülékünkön.

AppLocker: appok jelszavas védelme Androidon

Az AppLocker egy jópofa kis alkalmazás, amelynek segítségével megakadályozhatjuk, hogy a tudtunkon kívül bárki elindítson egy appot az androidos okostelefonunkon. Használata rendkívül egyszerű: kitalálunk egy tetszőleges PIN kódot (lehet több számjegyű is, mint a megszokott négyes variációk), vagy ha az szimpatikusabb, akkor egy ujjal a képernyőre rajzolható mintázatot, majd kiválasztjuk a védeni kívánt appokat egy listából, s bekapcsoljuk a védelmet. Ettől kezdve a kiválasztott programokat csak a PIN kód vagy a mintázat megadásával lehet elindítani. Ha valaki nem tudja egyiket sem, nem lesz képes a védett alkalmazásokat futtatni, beleértve persze az AppLockert is, amely szintén bekéri a kódot vagy a mintát, hogy ne módosíthassa bárki a védelmi beállításokat. Ha nem különösebben szeretünk PIN kódokat és mintázatokat megjegyezni, akkor kiválthatjuk a feloldási procedúrát az ujjlenyomat-felismerő használatával, feltéve, hogy van ilyen a készülékünkben. Ennek ellenére a PIN kódot érdemes eltárolni egy jelszókezelőben, mert ha elfelejtjük és az ujjlenyomat felismerés bármilyen okból nem elérhető éppen, akkor igen macerás lesz feloldani a védelmet, s elindítani az appokat.

Jópofa extra az AppLockerben, hogy képes akár szelfi fotót is lőni arról, aki éppen megpróbál hozzáférni a telefonunkon egy védett alkalmazáshoz. Mi szabhatjuk meg, hogy hány sikertelen PIN kód/mintázat megadási próbálkozást engedjen az app, mielőtt miden különösebb jel nélkül fotót készít az illetőről a program. Az így készült fotókat aztán természetesen megnézhetjük, s azt is látjuk, pontosan mikor készültek.

Sajnos az AppLocker nem ingyenes, de ha például van Play Pass előfizetésünk, akkor ennek keretein belül további költség nélkül telepíthetjük a teljes verziót, korlátozások és reklámok nélkül (a Play Pass-ról épp a minap írtunk, érdemes vele megismerkedni). Ha fontos számunkra, hogy az átmenetileg gazdátlanul hagyott, vagy éppen ellopott okostelefonon ne legyen olyan egyszerű elindítani a kényes adatokat, privát információkat tároló appokat, akkor érdemes beüzemelni a készüléken.

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!