Programok nyelvének egyedi beállítása macOS-en

Az elmúlt évek során bemutattunk már temérdek maces szoftvert és olyan trükköket is, amelyekkel kényelmesebbé tehetők a mindennapok a Macet használóknak. Azonban kimaradt egy érdeket trükk: a programok nyelvének egyedi beállítása macOS-en. Merthogy sokan vannak – mi is -, akik előnyben részesíti a macOS esetében az angol nyelvű felületet, s az alkalmazásokat is szívesebben használják angolul, ám előfordul, hogy van egy-két program, amelyeknél jól jönne a honosított felület bekapcsolása. Márpedig macOS-en a legtöbb program alapból a rendszer nyelvéhez igazítja a saját felületét is, s míg akadnak, amelyekben ez kényelmesen átállítható bármikor a saját felületükön, de vannak olyanok is, amelyek erre nem adnak ilyen kényelmes lehetőséget. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs honosított felületük. Csak éppen kicsi elrejtették azt.

Programok nyelvének egyedi beállítása macOS-en

Ha olyan alkalmazásba botlunk macOS-en – nem kell sokat keresgélni, a legjobb példa a Chrome böngésző -, amely garantáltan tudna magyarul is kommunikálni velünk, de a rendszer nyelve miatt ragaszkodik az angolhoz és nincs benne külön opció ennek megváltoztatására, ne keseredjünk el.

A macOS ugyanis képes felülbírálni a nyelvi beállításokat akár alkalmazásonként is. Ehhez nem kell mást tennünk, csak megnyitni a System Preferences felületet (Alma menü / System Preferences… menüpont), majd a megjelenő ablakban a Language & Region ikonra kattintani. Az ekkor elénk táruló felületen kattintsunk az Apps fülre, majd az újabb felületen a + jelre. A felurgó ablakban az Application opciónál válasszuk ki a kívánt alkalmazást, a Language opcióknál pedig a program által támogatott nyelvek közül azt, amelyikre szükségünk van (példánknál maradva a magyart). Ha a kiválasztott program nem támogat további nyelveket, arról is értesítést kapunk a Language rész alatt.

Ezzel a módszerrel nem csak általunk telepített programok nyelvi beállításait módosíthatjuk, hanem akár egy-egy rendszer alkalmazás (Photos stb.) nyelvét is átállíthatjuk. Így a listába felvett szoftvereket a rendszer nyelvétől eltérő nyelvi beállításokkal is használhatjuk. A nyelvi beállítás egyébként nem csak a menüpontokra vonatkozik, hanem a program által használt dátum, idő, pénznem stb. formátumokra is.

Ne maradjon le erről sem!