Sötét üzemmód Firefoxban, bármely weboldalhoz

Bár nem mindenki szereti, kétségtelen, hogy a sötét üzemmód mára tért hódított az operációs rendszerek, programok és weboldalak világában egyaránt. Ha valaki éjszaka jobban preferálja a fekete háttéren megjelenő szürke-fehér feliratokat az olvasáshoz, mostanra szinte bármelyik programban beállíthatja macOS-en, iOS-en, Androidon, de akár Windows 10 alatt is. Még a rendszerek felülete is képes automatikusan alkalmazkodni a napszakhoz. Ugyanígy számos weboldalon is beállítható a sötét üzemmód (lásd a Facebookot) , sőt, ha valaki saját WordPress blogjába szeretne ilyen funkciót beépíteni, azt is egyszerűen megteheti. Ettől függetlenül nem minden weboldal rendelkezik ma még sötét felülettel (avagy éjszakai üzemmóddal). Van azonban egy megoldás, amellyel gyakorlatilag bármely weboldal felületét átállíthatjuk az esti felületre. Egy ügyes kis kiegészítő segítségével az sötét üzemmód Firefoxban gyakorlatilag bármely weboldalnál bekapcsolható.

Dark Reader: sötét üzemmód Firefoxban, bármely weboldalhoz

Dark Reader egy praktikus Firefox kiegészítő, amelyet teljesen ingyen telepíthetünk a böngészőbe. Ha ezt megtesszük, onnantól kezdve minden megnyitott weboldal automatikusan éjszakai üzemmódban jelenik meg, teljesen mindegy, hogy az adott oldal eleve rendelkezett.e ilyen formázással, vagy sem.

Bár mindig praktikusabb, ha egy oldalt felkészítenek a sötét üzemmódban történő megjelenésre, de szerencsére a Dark Reader azoknál az weblapoknál is jó eredményt produkál, amelyeknél ez a funkció hiányzik. Profin átalakítja a háttér és a feliratok, különféle díszítő elemek, kiemelések stb. színvilágát, miközben a képeket változatlanul hagyja (sok alternatív megoldás esetében egyszerűen negatívba fordul minden, de ezt is megússzuk).

Mivel a plug-in minden beállítási lehetősége egy kattintással elérhető a Firefox eszközsávján, ha mégis olyan oldalt nézünk, amelynél jobb lenne az eredeti látvány, egy mozdulattal kikapcsolhatjuk az erőltetett éjszakai módot. Emellett testreszabható még a – weboldal színvilágára vonatkozó – kontraszt és a fényerő, illetve bekapcsolható szépia vagy szürkeárnyalatos megjelenítés is. A beállításokat ráadásul oldalanként elmenthetjük, így minden weboldalnál kikísérletezhetjük a számunkra optimális látványt.

Mindent egybevetve ez egy kifejezetten jól sikerült Firefox kiegészítő, ha valaki szereti a sötét üzemmódot használni programoknál, weboldalaknál, feltétlenül érdemes kipróbálnia. Aki pedig hasonlóra vágyik a Chrome-ban, annak ajánljuk ezzel kapcsolatos korábbi cikkünket.

Ne maradjon le erről sem!