Bárkinek elérhető a ProtonCalendar: titkosított, privát naptár program

Az elmúlt másfél évben hangsúlyosabb szerepet kapott az online adatbiztonság, mit eddig bármikor. Ennek kapcsán mi is bemutattunk több olyan szolgáltatást és programot, amelyek segítségével biztonságosabbá tehető a mindennapi internethasználat. Ezek között szerepelt már többször is a ProtonMail levelezőrendszer és a ProtonVPN elnevezésű VPN szolgáltatás. Mindkettőt ugyanaz a svájci cég készíti, s mindkettővel jelentősen növelhetjük internetes tevékenységink biztonságát. Van azonban a cégnek több további terméke is, amelyek még javában dolgoznak. Ilyen a ProtonDrive névre keresztelt, e2e titkosítást használó felhőtárhely és ilyen a ProtonCalendar nevű titkosított, privát naptár program, amely végpontok közötti titkosítással védi naptárbejegyzéseinket. E két szolgáltatás egyelőre béta állapotban van, s eddig csak a ProtonMail és ProtonVPN előfizetők számára volt belőlük tesztverzió. Pár nappal ezelőtt azonban a cég bárki számára elérhetővé tette a ProtonCalendar bétáját, egyelőre a webes felületen elérhető és az androidos okostelefonokra telepíthető változatait.

ProtonCalendar: titkosított, privát naptár program

Mint azt korábbi tesztünkben is írtuk, a ProtonCalendar a ProtonMail levelező szolgáltatáshoz hasonlóan e2e titkosítást használ a naptárbejegyzések esetében, így biztosak lehetünk benne, hogy a privát bejegyzéseinkhez rajtunk kívül senki nem fér hozzá. 

Természetesen itt is van azért lehetőség a naptárbejegyzések megosztására, résztvevők felvételére, de ha érzékeny információk is szerepelhetnek a naptárunkban, azokat hatékonyan védhetjük vele. Emellett a ProtonCalendarba bekerülő időpontjainkat, a bennük szereplő megjegyzéseinket a szolgáltató biztosan nem fogja kielemezni és reklám célokra felhasználni.

Maga a szolgáltatás könnyedén elérhető mostantól, elég hozzá egy meglévő ingyenes (vagy előfizetéses) ProtonMail fiók. Ha még nincs ilyenünk, pillanatok alatt regisztrálhatunk egyet a ProtonMail hivatalos oldalán.

A naptár viszont nem ezen a linket lesz elérhető miután beléptünk, hanem két alternatív úton nyithatjuk meg:

  • Belépünk a ProtonMail levelező béta oldalára és annak felületén az alkalmazásválasztóban kattintunk rá a ProtonCalendar menüpontra.
  • Közvetlenül is elérhetjük a calendar.protonmail.com linken.

Természetesen nem csak webes felületen használhatjuk majd a naptárat. Az androidos app már most is letölthető a Play Áruházból, s a készítők ígérik az iOS verzió érkezését is. Mivel minden béta, így elképzelhető, hogy iOS-re első körben majd a TestFlight csatornánk keresztül tölthetjük le, de az is lehet, hogy villámgyorsan átlépik a béta fázist és heteken belül élesben az App Store-ba kerül a program. Erről viszont egyelőre még nincs konkrét információ. Egyelőre tehát az androidos okostelefonnal rendelkezők tudják beszerezni a mobil verziót.

A ProtonCalendar webes felülete és az androidos app egyaránt kényelmesen használható. Felülete áttekinthető. A webes változatban van napi, heti és havi nézet egyaránt. Ha szeretnénk jól elkülönítve menedzselni tennivalóinkat, létrehozhatunk benne több naptárat is, s azokat színkódokkal jelölve, egyszerűen megkülönböztethető módon jeleníthetjük meg a felületen.

Ha valaki már berendezkedett egy másik naptár programban vagy online naptár szolgáltatásban, semmi gond. Amennyiben a kérdéses naptár képes exportálni a bejegyzéseket az elterjedt ICS formátumba, az így készült ICS fájlt pillanatok alatt importálhatjuk a ProtonCalendarba. Így akár minden korábbi naptárbejegyzésünk átemelhető, mindössze pár kattintással (a Settings / Calendars felületen kell csak az Import calendar gombra kattintani a ProtonCalendar webes változatában). Egyébként a ProtonMailre való átállás is hasonlóan kényelmesen oldható meg a Proton Assistant segítségével.

Mindent összevetve, ha valaki egy megbízható, biztonságos és privát naptár megoldásra vágyik, a ProtonCalendar a jelek szerint tökéletes választás lesz. Egyelőre az asztali rendszereken (tetszőleges modern böngészőben), illetve Androidon, de bízunk benne, hogy hamarosan érkezik majd az iOS verzió is.

Ne maradjon le erről sem!