Honor Band 6 teszt: jó áron, remek okoskarkötő

A Honor okosórák és okoskarkötők eddig is népszerűek voltak a nagyszerű ár/érték aránynak köszönhetően. Annak idején a Honor MagicWatch 2okosóra nálunk is megfordult tesztre, s abszolút elégedettek voltunk vele, a Honor Band 5 okoskarkötőt pedig testközelből ismerjük. Mai tesztalanyunk valahol e kettő között helyezkedik el, mert ugyan hivatalosan az okoskarkötő kategóriába tartozik (árban is), de a mérete, kijelzője és funkciói alapján már-már okosórának is elmegy. Következzen egy rövid Honor Band 6 teszt, amelyben elmeséljük, mit tapasztalunk a napi használat során.

Honor Band 6 teszt: jó áron, remek okoskarkötő

Röviden összefoglalva: ha valaki egy kellően sokoldalú, iPhone-nal és androidos okostelefonokkal egyaránt jól használható okoskarkötőt keres elérhető áron, annak a Honor Band 6-tal feltétlenül meg kell ismerkednie. A két támogatott rendszer (iOS és Android) már csak azért is fontos kérdés, mert a bevezetőben említett másik két Honor eszköz még erősen az Android felé hajlott, ha iPhone-nal akartuk őket használni, le kellett mondanunk olyan alapvető dolgokról, mint a stresszmérés, vagy éppen a számlapok letöltése és eszközre másolása.

Honor Band 6 esetében ez a korlátozás megszűnt, mostantól gyakorlatilag minden fontos funkciót gond nélkül elérünk akkor is, ha iPhone-nal használjuk. A Huawei Egészség alkalmazása immár iOS-en is gond nélkül képes óralapokat másolni az okoskarkötőre (bár az óralapok testreszabása, például saját fotó megadása, továbbra is csak Androidon elérhető), és végre a stresszmérés is működik. 

Fitnesz és egészség funkciók terén a Honor Band 6 hoz mindent, amire szükségünk lehet, vagyis van folyamatos pulzusmérés, a COVID-19 kezdete óta felértékelődött fontosságú véroxigénszint mérés (SpO2), alvásfigyelés (TruSleep 2.0) , lépésszámláló stb. Választhatunk többféle edzés és sport program közül is, például kül- és beltéri séta vagy futás, kül- vagy beltéri bringázás, úszás medencében, evezőgép stb. Ezeket képes automatikusan is felismerni, de természetesen manuálisan is elindíthatjuk az edzést. Ha engedélyezzük a GPS használatát a telefonon, akkor a séta és futás esetén térképes útvonal leírást is kapunk a telefonra telepített programban. 

A Honor Band 6 Tevékenységi bejegyzések funkcióját használva látványos összefoglalót kapunk az elégetett kalóriáról, a megtett távolságról, a megtett lépésszámról, az edzésekkel, vagy szimplán aktívan töltött órákról. A felület kissé emlékeztet az Apple Watch hasonló funkciójának megjelenéséhez. Extraként még légzésgyakorlatok végzésében is segíthet a kütyü. Ennek tempója és időtartama is változtatható.

Bár az okoskarkötőre külső alkalmazások nem telepíthetők, azért akad néhány praktikus kis app, amelyeket elindíthatunk rajta: időjárás előrejelző, stopperóra, időzítő, ébresztő, zseblámpa, telefonkereső. Emellett természetesen működik híváskijelzős és az értesítéseket is leolvashatjuk az okoskarkötő kijelzőjén.

S ha már a kijelzőnél tartunk, természetesen szót kell ejtenünk arról is, hogy az új Honod Band 6 okoskarkötő létére egészen nagy – 1,47”-os, 194 x 368 pixeles, 283 ppi felbontású – és jó minőségű AMOLED kijelzőt kapott, amelynek tartalmát erős napfényben is kitűnően lehet látni, ráadásul az elődjével szemben itt a többség számára szemüveg nélkül sem lesz gond elolvasni a megjelenő üzeneteket (SMS, chat, e-mail stb.). Érdekesség még a kijelzővel kapcsolatban, hogy két mozdulattal bekapcsolhatjuk annak hosszabb ideig történő ébren tartását. Ez alapértelmezésben 5 perc, de a Beállításokban módosítható 5-10-15 vagy akár 20 perces időtartamra.

Használati tapasztalatok

Honor Band 6 zökkenőmentesen üzemel. Nem kell várni az appok indulására és az érintőképernyő is azonnal reagál minden mozdulatra. Az akkuidőre sem lehet panaszunk, hiszen – a hivatalos adatok szerint – átlagos használattal akár 14 napig is bírja. Tapasztalataink szerint, ha nagyon nyúzzuk, úgy is elketyeg 10 napig. Tölteni roppant egyszerűen lehet USB-n keresztül a csomagban mellékelt rövidke kábellel (mindössze ezt találjuk a dobozban a készülék mellett). Amúgy pár perc töltéssel is képes napokig tovább működni. Ebben az állandó Bluetooth kapcsolat sem akadályozza, hiszen energiatakarékos Bluetooth 5-ös verziót kapott. Ennek segítségével a telefonnal történő összekötés is problémák nélkül megy iOS és Android esetén egyaránt.

A megnövekedett kijelző elfoglalja a teljes előlapot, ezúttal nem találunk alatta érintős gombot. Utóbbi egy nyomógomb formájában az okoskarkötő oldalára költözött, a közepén diszkrét piros csíkkal. A készülék vízálló, így zuhanyzásnál, úszásnál nem feltétlenül kell levenni. 

Nálunk a mindennapi használat során jól szerepelt. A fitnesz funkcióktól az olyan apróságokig, mint az időzítő, minden flottul tette a dolgát. A pulzusmérés a többi eszközzel összehasonlítva is kiválóan működött, ugyanígy az alvásmérés is megfelelően üzemelt, ráadásul a TruSleep 2.0 technológiának köszönhetően könnyen áttekinthető adatokkal szolgál arról, hogy mely időpontokban volt mély alvás, REM alvás, éber alvás, vagy éppen ébrenlét az éjszaka folyamán. Még a stressz mérés is egészen jónak tűnt, bár ezzel érdemes csínján bánni, hiszen erősen saccolt értékekről van szó. 

A véroxigénszint mérés során az ujjra csíptethető pulzoximéterhez képest néha 1-2 %-os alulmérést tapasztaltunk, de kétség kívül macerásabb egy csuklón történő véroxigénszint mérést pontosra belőni. Ha kellően mozdulatlanok tudtunk maradni, megfelelő erősséggel meghúztuk az óraszíjat, és felfelé nézett az kijelző, akkor pontos eredményt kaptunk. A mérés amúgy manuálisan indítható az okoskarkötőn.

A kijelző minősége egyébként ebben az árkategóriában kiemelkedően jónak tűnt. Erős napsütésben sem jelentett gondot leolvasni az adatokat, elolvasni az üzeneteket. A Honor Band 6 kényelmes viselet és – bár ez erősen szubjektív – szerintünk a méretének köszönhetően kifejezetten okosórás hatása van. A készülék felülete és a telefonokra letöltendő Huawei Egészség app (iOSAndroid) egyaránt egyszerűen használható, s bár még mindig akadnak olyan funkciók, amelyek csak androidos okostelefonok esetében működnek, a legfontosabbak immár üzemelnek iPhone-t használva is.

Mindezek alapján a Honor Band 6 kifejezetten jó vételnek tűnik a maga 20 ezer forint alatti árával. Drágább, mint elődei, de cserébe modernebb külsőt, nagyobb és jobb minőségű kijelzőt, pontosabban működő fitnesz- és egészség funkciókat, és teljesebb iOS támogatást kapunk. Szerintünk kifejezetten jó vétel azoknak, akik egy elérhető árú, sokoldalú és megbízhatóan működő okoskarkötőt keresnek, s megvannak az okosórák olyan funkciói nélkül, mint mondjuk a telepíthető alkalmazások.

Ne maradjon le erről sem!