Honor MagicWatch 2 gyorsteszt: elegáns edzőtárs

Annak idején még az Apple Watch 2 megjelenésekor igyekeztünk egy gyorsteszt keretein belül rájönni, vajon az okosórák kényelmesebbé teszik-e az életünket. Azóta eltelt pár év és érezhető fejlődésen mentek át ezek a kütyük, nem beszélve arról, hogy mostanra bőségesen akad szemrevaló és sokoldalú megoldás az Apple berkein kívül is. Ilyen például a Honor MagicWatch 2, amely ugyan már nem a legfrissebb a kategóriájában, de megjelenése óta átment pár szoftveres frissítésen, és szerintünk az egyik legjobb választás mostanság az okosórák között ár/érték arány tekintetében. Máris elmeséljük, mi alapján gondoljuk így.

Honor MagicWatch 2: elegáns edzőtárs

A Honor esetében megszokott dolog, hogy az anyacég Huawei egyes készülékei jelennek meg Honorra átcímkézve. A Honor MagicWatch 2 például a Huawei Watch GT 2 átkeresztelt változata, amely nagyjából azonos tudással rendelkezik, csak éppen olcsóbb.

A nálunk járt 46 mm-es változat a lenbarna szíjjal (adnak mellé pluszba egy feketét is) kifejezetten elegáns darab férfiaknak. Meglehetősen méretes, de egy nagyobb méretű férfikézen jól fest. Hölgyeknek inkább a kisebb változat javasolt (42 mm, több színben, többek között rózsaaranyban is kapható, szíjat pedig szinte bármilyet vehetünk hozzájuk, ami méretben kompatibilis).

A számtalan előre telepített számlap közül is választhatunk analóg óralapokat, amelyek növelik az eleganciát, vagy voksolhatunk a sportos digitálisakra, adott esetben olyanokra, amelyek kis színes grafikákkal jelölik a napi lépésszámot, az elégetett kalóriát, az időjárást, vagy amit éppen beállítunk (óralaponként változó, hogy melyiken, milyen adattípusokat jeleníthetünk meg). Ha nem elégszünk meg az előre telepített választékkal, akkor az okostelefonnal összekötve az órát, letölthetünk még egy halommal a Huawei Egészség alkalmazásán keresztül. Legalábbis akkor, ha androidos telefont használunk, ez ugyanis – jelenleg – feltétele az óralapok telepítésének. A Huawei Egészség szinte mindent megold iPhone-on is és flottul működik az órával iOS alatt, de óralapot letölteni jelenleg csak androidos telefonon lehet.

Ezt leszámítva viszont nagy előny, hogy mindkét rendszert támogatja, hiszen így tetszőleges androidos készülékkel vagy iPhone-nal egyaránt összeköthetjük. Egyszerre viszont csak egy telefonnal hajlandó kommunikálni. Engesztelésül a párosítás bármikor változtatható, ha például a saját vagy a céges telefonnal gyakran használnánk felváltva. Az adataink felhőbe mennek, így mindent megtalálunk az összes telefonon, ahol bejelentkezünk az Egészség appba. Az óra amúgy a Huawei wearable platformra épül.

A telefon kialakítása, az anyagválasztás jól sikerült. Az egész 41 gramm, szóval a súlya is tökéletes. Nem karcolódik sem a fém tok, sem az üveglap. Az óra 50 méterig vízálló (ezt mondjuk nem tudtuk tesztelni). Az AMOLED kijelző képe erős napfényben is jól látható, tűéles minden felirat, a bejövő üzeneteinket is kényelmesen elolvashatjuk rajta. A felbontás egyébként 454×454 pixel (326 dpi), ami tökéletesen megfelel a célnak. Az érintőképernyő flottul működik, a Kirin A1 processzor pedig bőven elég ahhoz, hogy zökkenőmentesen használjuk az összes funkciót.

Hardver tekintetében nagy dolgokat nem kell várni: van beépített GPS, 4 GB memória, egy halom érzékelő (gyorsulásmérő, pulzusmérő, barometer, iránytű), Bluetooth 5.1. Minden, amit kell ahhoz, hogy a sportteljesítményünket, a pulzusunkat, a véroxigénszintünket gond nélkül mérhesse az óra, de közben ne egye le pár óra alatt a 455 mAh teljesítményű akkut. Ennek köszönhetően a MagicWatch 2 átlagos használat mellett nálunk simán kibírt egy hetet egy töltéssel, s valószínűleg még bírt volna 1-2 napot pluszba, ha jobban spórolunk (nem indítunk el külön méréseket), de mi mértünk vele bringázástól a sétán át mindent, és éjjel-nappal tesztnek volt kitéve. Éjjel ugyebár az alvásfigyeléssel. Mindez a 46 mm-es változatra igaz, a 42 mm-es gyengébb akkuval rendelkezik, nem tudjuk, mennyit bír.

Lehet amúgy fokozni a fogyasztást, ha bekapcsoljuk a Zárképernyő funkciót, ez esetben ugyanis egy külön (pár variációból választható) számlap jelenik meg a kijelzőn akkor is, ha épp nem birizgáljuk. Ennek köszönhetően sokkal óra-szerűbb az egész ha valaki rápillant, de értelemszerűen többet is fogyaszt. Ilyenkor a mozdításra bekapcsolás funkció letiltásra kerül, a plusz funkciókat csak a gombokkal vagy az érintőképernyő megérintésével hívhatjuk elő.

Funkciók és használat

Mint fentebb írtuk, az óra saját rendszert használ, ennek megfelelően egyelőre nincs lehetőség a tudásának bővítésére extra programokkal. Kapunk viszont egy halom praktikus kis appot:

 • Pulzusmérő: nevének megfelelően a pulzusunkat mérhetjük meg vele. Ezt egyébként az óra alapértelmezésben is folyamatosan méri napközben (ha épp rajtunk van). De ha az adott pillanatban vagyunk rá kíváncsiak, csak pár mozdulat az egész.
 • SpO2: a véroxigén szintet mérhetjük vele. Sokat elárulhat az egészségi állapotunkról, de nem kell rögtön kétségbe esni, ha hirtelen kicsit leesik az értéke. A MagicWatch 2 amúgy sem orvostechnikai eszköz, de ha nagyobb problémát észlelünk, érdemes orvoshoz fordulni az értékek megerősítéséhez.
 • Légzés gyakorlat: egy kis légzőgyakorlat mindig jól jöhet. Napközbeni relaxációhoz kiváló megoldás. Állítható a hossz és az intenzitás is. A kijelzőn megjelenő kis animációnak megfelelően kell be- és kilélegeznünk.
 • Zene: Ez szintén egy olyan funkció, amelyet csak az androidos okostelefonnal rendelkezők használhatnak ki jelenleg. Az órára másolhatunk pár dalt, amelyek így bárhol bármikor rendelkezésünkre állnak és lejátszható. Bluetooth fülessel is hallgathatjuk, vagy nosztalgiázhatunk SOKOL minőségben a beépített hangszórón keresztül. Futáshoz, edzéshez jól jöhet, hogy ne a telefonról kelljen lejátszani azt a pár dalt, amit hallhatni akarunk a teljesítményünk fokozása végett.
 • Légnyomásmérő: Nevének megfelelően az aktuális légnyomás adatokat közli.
 • Iránytű: Szintén a nevéhez hűen teszi a dolgát, és segít eligazodni a világ égtájai között.
 • Időjárás: Időjárás jelentés. Nem sikerült megtudni, melyik szolgáltatón keresztül. A telefonról szedi az aktuális adatokat, ha bekapcsoljuk ezt a funkciót a Huawei Egészség alkalmazásban. Érdemes figyelni, hogy frissül-e iPhone esetében, mert nálunk néha a reggeli infókat jelenítette meg délután is, amíg a telefonon el nem indítottuk az appot.
 • Stopperóra: Egyszerűen használható stopper.
 • Időzítő: Szintén egyszerű és praktikus időzítő.
 • Ébresztés: Ébresztés funkciót is kapunk, így reggelente nem kell a telefon hangjára kelni, az óra kevésbé riasztó, de azért elég határozott rezgéssel ébreszt minket (ez mondjuk csak akkor praktikus, ha a kezünkön van éjjel is).
 • Zseblámpa: Ezzel az egész képernyő fehér színre vált és a rendszer felveszi maximumra a fényerőt. Meglepően jól működik zseblámpaként, ha sötét helyeken keresgélünk éppen.
 • Telefon keresése: Ezzel a funkcióval sípolásra vehetjük rá a telefonunkat. Kellően bántó hang ahhoz, hogy több szobányi távolságból is megtaláljuk vele, ha elhagytuk a lakásban.

Ezek tehát az extra appok, amelyeket amúgy a felső gomb megnyomásával érhetünk el. De kapunk még telefonos funkciókat is. Így például átmásolhatunk névjegyeket az órára a telefonról, s közvetlenül is indíthatunk hívásokat.

Természetesen fogadni is tudjuk a bejövő hívást. A beszélgetést lefolytathatjuk akár az órán keresztül is, hiszen van mikrofon és hangszóró, de a telefon rendszerétől függően bármikor átadható a hívás a mobilra, vagy éppen egy bluetooth headsetre is. Ez a funkció csak a 46 mm-es változatban áll rendelkezésre. Van hívásnapló is, így a visszahívásokat is megoldhatjuk a csuklónkról, egy mozdulattal.

Értesítéseket is olvashatunk az órán, beleértve a bejövő SMS-eket, e-maileket, rendszerüzeneteket, vagy bármilyen app üzenetét, amit az adott rendszer lekezel.

S mielőtt elfelejtük: értelemszerűen ott van még egy halom egészséggel kapcsolatos funkció is, hiszen az óra képes mérni a lépésszámot, figyelni az edzéseket, a megtett utat és útvonalat, s adott esetben akár figyelmeztet is minket, ha túl sokat ülünk egy helyben. Emellett pedig figyeli és pontozza az alvásunkat is, vagyis megtudhatjuk, hogy éjszakánként mikor, milyen mélyen aludtunk, s hánykor ténferegtünk ki a konyhába vagy a WC-re, esetleg forgolódtunk álmatlanul.

Az edzések tekintetében több lehetőségünk is van. Futáshoz készíthetünk edzésterveket is, sőt, az óra segítségével a kezdők fokozatosan belemelegedhetnek a futásba, mígnem napi rutinná válik a dolog. E tevékenységet kiemelten kezeli az óra.

De a futás mellett mérhetünk sétát, bringázást, szobabiciklizést, úszást, mászást, hegyi túrát, terepfutást, triatlont, eliptikus trainert, evezést, vagy egyéb edzéseket (spinning, erőedzés, lépcsőzés, aerobic stb.). Egy nemrégiben kapott frissítéssel akár jóga, taekwondo, s még más edzések is felvehetők a listára. Ezeket az óra alsó gombjával megjeleníthető listából választhatjuk ki, majd egy érintéssel elindíthatjuk a mérést. Leállítani ugyanilyen egyszerű, menet közben pedig hangos állapotjelzést kapunk néha (sétánál például kilométerenként ad összefoglalót az óra).

Emellett lényegi funkció még, hogy az androidos okostelefonokhoz hasonlóan a képernyő felső részéről lehúzhatunk egy redőnyt, rajta a legfontosabb funkciók gyors elérésével (Ne zavarj üzemmód, ébresztés, töltöttségről infó stb.). Illetve a kijelzőn jobbra-balra húzva az ujjunkat lehetőség van arra is, hogy a fontosabb funkciókat (pulzusmérő, zenelejátszó stb.) gyorsabban elérjük. Sajnos a lista és a sorrend nem módosítható.

Huawei Egészség iOS és Android változatban

Ahhoz, hogy az órát működésre bírjuk, szükségünk lesz egy okostelefonra és rajta a Huawei Egészség appra. A Huawei és Honor készülékek tulajdonosai ezt előre telepítve megkapják, a konkurens telefont használók pedig ingyen letölthetik, Androidra itt, iPhone-ra itt.

A két változat főbb funkció megegyeznek, a felületük viszont jelentősen eltér, részben az adott rendszerek sajátosságai miatt. Ezúttal azt kell mondjuk, az androidos verzió jobban sikerült, már csak azért is, mert van pár funkció, amelyek jelenleg csak azzal működnek. Ilyen az óralapok letöltése és órára másolása, a stressz figyelő funkció, vagy a zenelejátszó használata.

Minden más megoldható az iPhone-nal is, vagyis tudjuk frissíteni az óra firmware-ét, elindítani edzéseket, leolvasni a mért adatokat (alvás, pulzus, edzés, térképek) stb. Ráadásul iOS alatt a program szépen összedolgozik az Apple Egészség alkalmazásával, így az összes mért adat automatikusan megjelenhet ott is.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Honor MagicWatch 2 ár/érték tekintetében (jelenleg akciósan már 58 ezer forint körül is hozzá lehet jutni) kifejezetten jó választásnak tűnik nekünk. Stílusos megjelenés, megfelelő anyagválasztás jellemzi, s funkció pedig – bár nem bővíthetők -, abszolút lefedik az átlagfelhasználók igényeit. Aki ennél többet szeretne kihozni egy okosórából, annak az Apple Watch lesz a jobb választás, feltéve persze, hogy Apple platformon választ hozzá telefont is. A MagicWatch 2 mellett szól viszont, hogy mind androidos okostelefonokkal, mint iPhone-nal használható, illetve az Apple órájával ellentétben ezt nem kell nagyjából másfél naponta tölteni, hanem folyamatos igénybevétel mellett is ráérünk hetente egyszer a csomagban kapott mágneses dokkolóra rakni. A 46 mm-es változat szerintünk kifejezetten jó választás bárkinek, aki okosórában gondolkodik és beéri a fent vázolt funkciómennyiséggel.

Ne maradjon le erről sem!