Céges fájlmegosztás biztonságosan és egyszerűen

Még tavaly írtunk részletes tesztet a Tresorit szolgáltatásról, amely az egyik legjobb end-to-end felhőalapú fájlmegosztó. A fájlok végpontok közötti titkosítással történő másolása és tárolása tökéletes lehetőség arra, hogy akár az otthoni, akár az üzleti felhasználók biztonságban tudhassák fontos állományaikat. Ráadásul a felhőbe töltött fájlok megosztása is biztonságosan oldható meg a Tresoritban, de ettől még pont ugyanolyan egyszerűen megy a dolog, mint a biztonságra kisebb hangsúlyt helyező konkurenseknél. A cég azonban nem csak az otthoni felhasználóknak és a kisvállalkozóknak nyújt ilyen jellegű szolgáltatást, hanem a nagyvállalatok számára is szállít megoldásokat. Ezek között a legújabb a Tresorit Content Shield, amellyel a céges fájlmegosztás biztonságosan és egyszerűen oldható meg, s amelynek a megszületése egy döntéshozói kutatáshoz köthető. A Tresorit az európai nagyvállalati IT döntéshozók körében – három európai ország, Németország, Nagy-Britannia és Franciaország IT szakembereit kérdezve – készített egy kutatást az 500 főnél nagyobb szervezetek körében, amelyből kiderült, hogy a cégek felének az adatok feletti kontroll jelenti a legnagyobb IT biztonsági kihívást. Ráadásul ez a probléma több területen is tetten érhető: pénzügytől a kutatás- fejlesztésen át a telekommunikációig valamennyi iparág érintett. A Tresorit – amelyet tíz évvel ezelőtt, 2011-ben alapította Lám István, Szebeni Szilveszter és Szilágyi György, s amelynek üzleti megoldásait mára több tízezer vállalat használja biztonságos fájlmegosztáshoz – erre az eredményre válaszul indította új szolgáltatását, amellyel nagyvállalatok biztonságosan és könnyen oszthatnak meg dokumentumokat külső felekkel, partnerekkel, ügyfelekkel.

Tresorit kutatás: fokozott igény az IT biztonságra

Amint az a Tresorit kutatásából is kiderül, az IT biztonság iránti igény a világjárvány kezdete óta számottevően nőtt. A válaszadók 72%-a szerint komolyabb kockázatot jelent az adatmegosztás napjainkban, mint a járvány kezdete előtt, főként a bizalmas adatok cégen kívüli megosztása során.

A válaszadók majdnem kétharmada arról számolt be, hogy a munkaadó vállalatuknak nincsen átfogó, minden kollégára érvényes belső szabályzata a cég valamennyi bizalmas adatának kezelésére és azok külső felekkel való megosztására. A válaszadók majdnem fele szerint ugyanakkor a legnagyobb kockázat az ügyfelekkel és egyéb külső felekkel történő adatcsere során a fájlok feletti kontroll elvesztése. A vállatok többsége háromnál is több módszert használ céges dokumentumok küldésére, s akadnak olyan üzenetküldő szolgáltatások vagy email csatolmányok, amelyek nem nyújtanak elegendő biztonságot és kontrollt a már elküldött adatok felett. A dolgozók többsége nem használ végpontok közötti titkosítást alkalmazó szolgáltatásokat, amikor külső félnek továbbítják az érzékeny vállalati adatokat tartalmazó fájlokat.

Ennek ellenére a megkérdezettek többsége szerint a jelenlegi biztonságis intézkedések elegendőek az adatszivárgás megakadályozása érdekében, miközben a valóságban a nagyvállalatok IT biztonság-tudatossága és az általuk bevezetett intézkedések hatalmas szakadék húzódik.

Tresorit Content Shield: felhasználóbarát titkosítás vállalatoknak

Tresorit Content Shield rengeteg olyan funkciót kínál, amelyekkel a nagyvállalatok biztonságosan teheti elérhetővé a céges dokumentumokat üzletfeleik, partnereik számára, ráadásul arra is van lehetőség, hogy ezeken a megosztott anyagokon együtt dolgozzanak. A Tresorit Content Shield teljes kontrollt biztosít a céges adatok felett, a végpontok közötti titkosítás révén a legmagasabb szintű adatbiztonságot nyújtja, a felhasználóbarát felület pedig elősegíti a könnyű használatot és a cégek IT rendszereibe történő gyors integrációt.

Ez a szolgáltatás könnyen integrálható az elterjedt vállalati e-mail rendszerekbe, és a különböző beállítások – például dinamikus vízjel, jelszó-védelem, engedélyezett email-domain lista stb. – további kontrollt biztosítanak a dokumentumok felett azután is, hogy azt a küldő továbbította a címzettnek. A megosztott linkekkel a küldő lépésről lépésre követheti, hányszor és hogyan nyitották meg a fájlokat. A Tresorit Content Shield a Tresoritból már ismert végpontok közötti titkosításra épül, amely a versenytársakkal szemben garantálja, hogy a titkosítási kulcs – és így a fájlok tartalma is – kizárólag a küldő és címzett számára elérhető. Még maga a szolgáltató sem tudja visszafejteni a titkosított fájlokat.

A Tresorit Content Shield elindításával a cég az eddiginél hangsúlyosabban fordul a nagyvállalati szegmens felé. 

„Az elmúlt egy évben azt tapasztaltuk, hogy nagyvállalati ügyfeleink 90%-a leginkább külső fájlmegosztásra használja a Tresoritot – ügyfelekkel, auditorokkal, partnerekkel való információcserére. Azt is láttuk, hogy tavaly óta meredeken növekedett a biztonságos megoldások iránti kereslet, ezért döntöttünk úgy, hogy a termékfejlesztés- és stratégia fő iránya ez a szegmens lesz” – mondja Lám István alapító és vezérigazgató. Lám szerint a céljuk az, hogy tovább bővítsék ügyfélkörüket, főként az európai nagyvállalatok körében.

A Tresorit céges felhasználói leginkább azokból az iparágakból érkeznek, amelyeknél szigorúak az adatbiztonsági szabályok: a pénzügyi és jogi szolgáltatások, az IT, vagy az egészségügy és kutatás-fejlesztés. Ezen iparágakban rendkívül fontos a személyes adatok védelme és az erre vonatkozó szabályoknak – például az Európa Unió GDPR előírásainak – történő megfelelés. Emellett kiemelt jelentőségű a szellemi tulajdon védelme is. A Tresorit ebben nyújt segítséget, hogy a céges fájlmegosztás biztonságosan, de ennek ellenére egyszerűen megoldható legyen.

Ne maradjon le erről sem!