PrivadoVPN: online biztonság svájci kivitelben, ingyen is

Míg korábban elsősorban a kávézók, hotelek, repterek stb. nyílt – és nem feltétlenül biztonságos – wifi kapcsolatait kihasználóknak ajánlottuk a VPN szolgáltatások használatát, addig a home office életmód térhódításával immár otthon is fontossá vált, hogy érzékeny adatainkat, online nyomainkat, privát információinkat elrejthessük a kiberbűnözők és fekete-kalapos hackerek elől. A VPN szolgáltatás bekapcsolásával titkosíthatjuk a teljes online adatforgalmat, emellett elrejthetjük valódi IP címünket is. Így sem a szolgáltató, sem egy esetleges támadó – például aki kihasználja a gyengén védett ingyenes wifi kapcsolat biztonsági hiányosságait – nem tudhatja meg, hogy merre barangoltunk az interneten, milyen oldalakat néztünk stb. Feltéve persze, hogy nem dőlünk be a kamu VPN-nek, hanem olyat választunk, amelyik valóban biztonságos. Mi is bemutattunk már több ilyen szolgáltatást, s ezt a gyűjteményt szeretnénk kibővíteni ma egy villámgyors és megbízható darabbal, ami nem más, mint a PrivadoVPN. Ez egy viszonylag új VPN szolgáltatás, amely talán még nem mindenben tökéletes, de biztonságos, s ráadásul sebesség szempontjából egyszerűen lenyűgöző.

PrivadoVPN: online biztonság svájci kivitelben

PrivadoVPN egyelőre újnak számít a piacon, de ha tartja az irányt, gyorsan sokak kedvencévé válhat. Kezdjük ott, hogy ez egy svájci szolgáltatás, s ez a magánszféra védelmét illetően még akkor is nagyon meggyőző jellemző lenne, ha nem tudnánk, hogy ez a VPN szolgáltatás abszolút nem naplózza a felhasználók online tevékenységét. Szóval adott egy svájci székhelyű cég, amely egyértelműen a Zero-Log Policy híve. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a teljes adatforgalmat erős titkosításnak vetik alá, IP címünk elrejtését illetően pedig már jelenleg is 45 ország szervereiből választhatunk (van magyar VPN szerverük is), akkor biztosak lehetünk benne, hogy minden online tevékenységünk biztonságban végezhető vele. Emellett a geokolációs korlátozást alkalmazó streaming szolgáltatókat (Netflix, BBC, Disney+, Hulu stb.) is jó eséllyel elérhetjük vele.

Mondjuk VPN protokollok szempontjából elmarad kicsit a piacvezetőktől. Míg a NordVPN az ifjú WireGuard protokollt alakította át, az ExpressVPN pedig egy teljesen saját megoldással rukkolt elő nemrég, addig itt csak a hagyományosnak tekinthető IKEv2 és OpenVPN protokollok közül választhatunk (rábízhatjuk a választást a PrivadoVPN appokra is). De mivel az OpenVPN már sokszorosan vizsgázott és kiválónak bizonyult, így ez nem probléma. Megbízható és biztonságos VPN kapcsolatunk lesz (mindkét esetben AES-256-CBC titkosítással). Ehhez van IP szivárgás védelem (IP Leak Protection) és Kill Switch funkció is. Utóbbi arról gondoskodik, hogy egy pillanatra se kerüljünk vissza tudtunkon kívül a védelem nélküli világhálóra, vagyis ha a VPN kapcsolat valamiért megszakad, a kliens alkalmazás gondoskodik a teljes internet kapcsolat lelövéséről, amíg a VPN helyre nem áll.

Emellett a P2P irányultságú felhasználók számára extra előny lehet a SOCKS5 proxy használatának lehetősége is, amely a titkosítás elhagyásával némileg fokozhatja a sebességet, miközben más módon gondoskodik a biztonságos kapcsolatról.

Villámgyors VPN szolgáltatás

Mint már említettük, a PrivadoVPN szolgáltatásnak 45 országban vannak VPN szerverei, így elég jó esélyünk van, hogy túljussunk a népszerű online szolgáltatások geolokáció-alapú blokkolásain, illetve elrejtsük valódi IP címünket. Jó hír, hogy van magyarországi szerver is, így ha olyan szolgáltatást használunk, amely ragaszkodik a hazai IP címhez, de szükségünk lenne a kapcsolat biztonságosabbá tételére, kapcsolódhatunk hozzá bátran. 

Ennél is jobb hír, hogy a PrivadoVPN kategóriája egyik leggyorsabbjának tűnt számunkra a tesztek során. Minimálisan érezhető a VPN-eknél megszokott lassulás az eredeti, védtelen internetkapcsolat sebességéhez képest. S ami a legjobb: itt végre ez a hazai VPN szerverről is elmondható. Szóval a PrivadoVPN valóban villámgyors VPN szolgáltatás.

Faék egyszerűségű alkalmazások

Kevésbé örömteli, hogy bár szinte minden rendszerre kapunk hozzá kliens alkalmazást (Windows, macOS, Linux, Android, iOS), ezek faék egyszerűségűek, minimális konfigurálási lehetőséggel. Itt nincsenek extra szolgáltatások (hirdetésletiltás, malware védelem), mint némely konkurensnél. Mindössze a használni kívánt protokollról (IKEv2 vagy OpenVPN) és a Kill Switch funkció be- vagy kikapcsolásáról dönthetünk. S persze kiválaszthatjuk, hogy melyik VPN szerverhez kívánunk kapcsolódni.

Mondjuk az is igaz, hogy a felhasználók többsége valószínűleg még ezeket is alapértelmezésben hagyja, de sebaj, mert ebben az esetben a programok automatikusan kiválasztják az adott kapcsolatnak és helyszínnel legmegfelelőbb protokollt és szervert, s ahhoz kapcsolódnak.

Használatuk során egyébként szépen tették a dolgukat, ha valaki szereti a könnyen használható megoldásokat és semmi kedve elveszni a beállítások tengerében, annak a PrivadoVPN tökéletes választás lesz. Nagyjából a kapcsolat be- vagy ki döntést kell vele meghozni. Nálunk flottul működött, bár ha a telefon kikapcsolt, az iOS változat hajlamos volt eldobni a VPN kapcsolatot és nem is kapcsolódott vissza automatikusan (FRISSÍTÉS 2021.04.28.: ezt időközben javították egy frissítéssel). S ez azért kevésbé szimpatikus jellemvonás. Remélhetőleg csak átmeneti problémáról van szó, amit majd javítanak a következő app frissítésnél. A többi rendszeren – például macOS – nem tapasztaltunk ilyet.

Ingyen vagy pénzért?

Ha a gyorsaság, a svájci adatvédelem, a Zero-log policy, és az erős titkosítás eddig még nem győzött meg volna valakit arról, hogy mennyire jó választás a PrivadoVPN, annak örömmel jelentjük, hogy teljesen ingyen is meggyőződhet arról, hogy mennyire felel meg számára a szolgáltatás.

A PrivadoVPN-t teljesen ingyen használhatjuk, amennyiben beérjük az alábbiakkal:

  • 1 eszközünk védelme
  • havi 10 GB védett adatforgalom
  • 12 szerver-lokációt érhetünk el (azokat viszont sebesség és protokoll korlátozás nélkül)
  • le kell mondanunk P2P esetén a SOCKS5-ről
  • le kell mondanunk az iOS és macOS appokról (csak a windowsos és androidos klienseket használhatjuk)

Ezzel szemben ha hajlandóak vagyunk pénzt is áldozni a dologra, akkor 10 eszközön használhatjuk a szolgáltatást párhuzamosan (bármely támogatott rendszeren), s persze az összes fentebb bemutatott funkció, szerver-mennyiség stb. a rendelkezésünkre áll. Mindezt – tesztünk készültekor – igen jó áron, havi 4.99 USD-ért vehetjük igénybe, ha lekötjük magunkat egy 12 hónapra szóló előfizetéssel.

Összegzésül

Mindent egybevetve a PrivadoVPN nagyon jó benyomást tett ránk. Az eleve tiszta sor volt, hogy egy svájci illetőségű, naplózás-mentességet ígérő (Zero-log policy) ígérő, erős titkosítást használó VPN szolgáltatásban a magánszféra védelem és adatbiztonság szempontjából nem nagyon fogunk csalódni. De amikor a tesztek során a szerver-választékkal és a szolgáltatás sebességével is szembesültünk, azt kifejezetten kellemes élmény volt. Ár/érték arányt tekintve még úgy is jó választásnak tűnik, hogy azért a vezető VPN szolgáltatásokhoz képest kevesebb extra funkciót kapunk vele (nincs malware védelem, hirdetésblokkoló, kevesebb VPN protokollból választhatunk stb.).

Egy ingyenes fiókot szerintünk mindenképpen érdemes regisztrálni és kipróbálni, mit tud a szolgáltatás. Ha más nem, online bankoláshoz nagyon jól jöhet extra védelmi rétegnek. Ha pedig folyamatosan szeretnénk használni VPN-t a napi munka során, akkor érdemes lehet előfizetni is, akár az egy éves, akár a havi változatban. A konkurensekhez képest mindkettő kedvezőnek mondható.

Ne maradjon le erről sem!