Az új Firefox felület bekapcsolása már most, pár kattintással

Kétségtelen, hogy a Firefox az egyik legjobb böngésző jelenleg, ha valakinek számít az oldalak közötti nyomkövetők automatikus letiltása és a biztonságos böngészés. Még a sebességére sem lehet panasz, s bár még mindig kicsit fecsérlően bánik a számítógép erőforrásaival, azért már ezen a téren is nagyon sokat javítottak rajta. Felületét tekintve viszont kicsit visszamaradottnak tűnhet a konkurensek modern külseje mellett (bár ez ugyebár ízlés kérdése). Úgy tűnik, ezzel a Mozillánál is tisztában vannak, mert már úton van a Proton fedőnévre keresztelt új felület. S bár pontosan még nem tudni, melyik stabil verzióban jelenik majd meg alapértelmezetten, aki kíváncsi rá, már most is tesztelheti. Ehhez használhatjuk az utóbbi béta vagy Nightly verziókat is, de a napokban megjelent Firefox 68 stabil kiadás is alkalmas rá. Megmutatjuk, miként oldható meg jelenleg az új Firefox felület bekapcsolása már most, pár kattintással.

Az új Firefox felület bekapcsolása már most, pár kattintással

Első lépésben – jelenleg legalábbis – szükségünk lesz a Firefox legfrissebb, 86-os stabil verziójára, vagy az aktuális béta verzióra. Utóbbi innen tölthető le. De kísérletezhetünk a szintén az adott oldalon letölthető Nightly változattal is, az ugyanis a bétával ellentétben nem írja felül a stabil verziót, hanem gond nélkül telepíthető mellé is, illetve a stabil változat mellé is telepíthetjük. Így kísérletezni talán még praktikusabb is (nem a napi szinten használt böngészőt alakítjuk át bizonytalan sorsú új funkciók bekapcsolásával), bár tudni kell, hogy a Nigthly kiadások eleve kísérleti darabok, szóval nem mindig működik bennük minden hibátlanul. Mindenesetre a héten debütált 86-os verzióban már működik a Proton felület a most javasolt módszerrel, de a hivatalos megjelenés – vagyis amikor már alapértelmezésben lesz beállítva – elvileg csak a 89-es verzióban várható, május közepén.

Így vagy úgy, de ha megvan a megfelelő Firefox változatunk, a Proton előcsalogatása már nem ördöngösség. Hasonlóan a Chrome motorház alatti kísérleti opcióinak, a Firefoxnak is van egy rejtett opciókkal teli felülete, ahol elérhetők az aktívan fejlesztett új funkciók. Ennek eléréséhez nyissuk meg az about:config URL címet a böngészőben. Ha szilárd az elhatározásunk, hogy belenyúlunk a böngésző lelkébe, akkor a megjelenő Proceed with Caution / Óvatosan haladjon tovább figyelmeztetés alatt kattintsunk az Accept the Risk and Continue / Kockázat elfogadása és továbblépésgombra.

Ezután a megjelenő felületen látható keresőmező lesz a barátunk, annak segítségével tudjuk ugyanis előtúrni a szükséges opciókat. Az eljárás egyszerű: keressünk rá az alábbi kifejezésekre egyenként, majd amikor megjelennek a felületen, kattintsunk rá a mellettük látható nyíl ikonra, hogy az eredeti (általában false) érték helyett a true érték szerepeljen mellettük. Első körben kezdjük ezzel:

browser.proton.enabled

Ezután érdemes újraindítani a Firefoxot, majd újra megnyitni az about:config oldalt és rákeresve a következő kifejezésekre, azokat az opciókat is true értékre állítani (van, amelyiknél ez a + jelre kattintással oldható meg):

browser.proton.tabs.enabled

browser.proton.appmenu.enabled

browser.newtabpage.activity-stream.newNewtabExperience.enabled

Ha mindegyik megvan, indítsuk újra a böngészőt. Ha mindegyik opciót átállítottuk, ennek hatására lecserélődik az új lapok megnyitásakor látható nyitóoldal, a program menüje, a megnyitott lapokat jelképező fülek grafikai stílusa stb. Egyszóval egy szépen megújított felületet kapunk.

Természetesen ízlés kérdése, hogy kinek, mennyire jön be az új felület, ráadásul még annyira az elején jár a dolog, hogy korántsem biztos, hogy amit most látunk, az a végleges külső. A végleges Proton felület akár teljesen másmilyen is lehet. Mindenesetre ha valakinek nem annyira jön be az újítás, most még gond nélkül kikapcsolhatja a fenti opciók false értékre állításával.

Ne maradjon le erről sem!