Ingyenes, modern fájlkezelő program Windows 10-re

A kezdetek óta ugyan sok változáson ment keresztül a Windows Intézője, de bizonyára nem véletlen, hogy még mindig sokan keresnek alternatív fájlkezelőt helyette. Van, aki az egykori Norton Commander klónok (lásd az évtizedes népszerűségnek örvendő Total Commandert) stílusát kedveli, s akad, aki valahol a kettő közötti megoldásra vágyik. Nos, utóbbiaknak emitt egy remek megoldás: egy ingyenes, modern fájlkezelő program Windows 10-re, amely alkalmazkodik a Windows 10 felületéhez, s eközben igyekszik valamiféle félutas – az Intéző és a Total Commander közötti – megoldással kényelmesebbé tenni a fájlok menedzselését.

Files: ingyenes, modern fájlkezelő program Windows 10-re

Files egy ingyenes, modern fájlkezelő program Windows 10-re, amelynek lényege, hogy teljesen hozzászabták a Windows 10 felületéhez, s alapjaiban ugyanazt nyújtja, mint a Windows Intézője. Önmagában ez sem lenne rossz, mert aki nem kedveli az Intéző felületét, de elvan a funkcióival, annak ez már főnyeremény. Ha érintőképernyős eszközt használunk, már eleve kényelmesebb lesz a FIles bármilyen más megoldásnál. De szerencsére a fejlesztők nem álltak meg itt.

Bár a felület felépítése nagyon hasonlít az Intézőre, akad néhány extra benne. Az egyik, hogy könnyen átlátható módon dolgozhatunk több lap megnyitásával egy ablakban. Ugyanúgy, mint a böngészőkben, itt is több lapot nyithatunk, s azokon belül kedvünkre kalézolhatunk a mappák tartalmában. A felületen természetesen van testreszabható lista és ikonos nézet, kényelmesen menedzselhetők a kijelölések, ki- vagy bekapcsolható a rejtett fájlok és a fájlkiterjesztések megjelenítése stb.

Ha valakinek esetleg hiányozna néha a Total Commander kétpaneles felépítése, semmi gond, a Files ebben is partner. Egy kattintással bekapcsolható az ablak kettéosztása, hogy egymás mellett lássuk két mappa vagy meghajtó tartalmát.

Funkcióit tekintve a Files nem hoz be sok újat az Intézőhöz képest, gyakorlatilag ugyanarra tudjuk használni, csak valamivel modernebb – az érintőképernyős eszközök esetén pedig sokkal kényelmesebb – felülettel. A programot azonban folyamatosan fejlesztik, így várhatóan lesznek majd még hasznos és izgalmas újdonságok, illetve az esetlegesen felbukkanó hibákat is orvosolják. Egy próbát mindenesetre már most is megér. Szerintünk nagyon jó úton halad, hogy egyszer majd teljesen kiváltsa az Intézőt. Telepíteni a Windows Áruházból lehet.

Ne maradjon le erről sem!