Képek és fotók vektoros ábrává alakítása, pár kattintással

Még a nyár vége felé mutattunk be egy zseniális vektorgrafikai szoftvert a Logoist 4-et, amely amellett, hogy jól használható vektoros eszköztárral rendelkezik, kapott egy izgalmas extra funkciót is: profin módon képes átalakítani bitmapes képeket és fotókat vektoros ábrává. Hasonló megoldást persze találunk az Adobe Illustratorban, vagy akár a CorelDRAW-ban is, de a Logoist program Vectorizer funkciója talán még ezeknél is kényelmesebben és hatékonyabban használható. Mindez szép és jó, de mi van akkor, ha nekünk nincs szükségünk egy komplett vektorgrafikai szoftverre, viszont jól jönne a fotók vektoros ábrává alakítása ugyanezzel a metódussal? Nos, erre is van megoldás, a Logoist készítői ugyanis önálló – macOS és iOS – programként is elérhetővé tették ezt a funkciót, Vectorize! néven.

Vectorize: képek és fotók vektoros ábrává alakítása, pár kattintással

Vectorize! tulajdonképpen a Logoist leszármazottjának is tekinthető, mert a felépítése és opciói egyaránt onnan öröklődtek. Ennek megfelelően döbbenetesen egyszerűen alakíthatunk át vele vektoros ábrává szinte bármilyen bitmap alapú képet. A forrás lehet bármilyen, a Macünk meghajtóján meglapuló képfájl, de egy mozdulattal megnyithatunk képet a macOS saját Fotók alkalmazásából is. Sőt, ha úgy adódik, akár az iPhone kamerájával is szkennelhetünk vagy fotózhatunk, közvetlenül a programba. Mi több, ez esetben akár az iOS Sketch funkcióját is használhatjuk, vagyis rajzolhatunk a telefon képernyőjére, majd a Vectorize! segítségével az így kapott rajzból vektoros ábrát kreálhatunk.

Maga a folyamat egyszerű, a sebessége viszont erősen függ a gépünk teljesítményétől, az eredeti képfájl méretétől, s persze választott részletességtől, lévén meglehetősen számításigényes dolog egy fotót vektoros ábrává alakítani. 

Az első elemzés után megjelennek az aprólékos finomhangolásra szolgáló opciók is a program felületén: megválaszthatjuk a színátmenetek módját, a csoportosítási rendszert, kontúrok vastagságát stb. Érdekesség az Image Enhancement opció, amelyet bekapcsolva a rosszabb minőségű bitmapes képfájlok minősége javítható fel gépi tanulás (machine learning) segítségével, hogy aztán részletgazdagabb legyen a vektoros átalakítás.

Az előnézeti képen minden változtatást nyomon követhetünk, bár itt is érvényes, hogy ha olyan módosítást hajtunk végre, amely számításigényes, akkor azért egy kicsit gondolkodik a gép. Összességében viszont megéri a várakozás, mert a végeredmény rendkívül meggyőző lesz. A Vectorize! profi munkát végez.

Ha mindennel végeztünk, a kész ábrát két népszerű formátumba exportálhatjuk: az egyik a PDF, a másik az SVG. Ezen felül lehetőség van Logoist formátumba mentésre is, így adott esetben ott is folytathatjuk a munkát a kapott vektoros képpel.

Akár iOS alatt is használhatjuk

Ha valakinek megtetszik a program és szeretné mindig kézközelben tudni, annak mindössze egy iPhone-ra lesz ehhez szüksége, a Vectorize! ugyanis macOS mellett iOS alatt is használható. De ugyanígy akár egy iPaden is beüzemelhető. Ráadásul ha megvásároljuk a programot, akkor minden rendszerre megkapjuk egy áráért.

A Vectorize! iOS változatának tudása gyakorlatilag teljesen megegyezik a maces verzió lehetőségeivel, még a felület is nagyon hasonló, csak persze a kisebb kijelzőhöz és az érintőképernyőhöz van igazítva. Exportáláskor itt is ugyanúgy menthetünk PDF, SVG vagy Logoist formátumokba.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Vectorize! bőven megéri az árát, ha gyakran kell bitmapes ábrákat vagy fotókat átalakítanunk vektoros ábrává. Még akkor is jó eredményt érhetünk el vele, ha gyengébb minőségű az eredeti képfájlt, hiszen a gépi tanulás segítségével a program az átalakítás előtt képes feljavítani az alapanyagot. Emellett már csak hab a tortán, hogy nem csak Macen, hanem akár iPhone-on vagy iPaden is használhatjuk. Természetesen nem csak fotók átalakításához jó választás, hanem akkor is, ha bitmapes képként meglévő ábrákat, logókat, szkennelt rajzokat stb. kell átalakítani szerkeszthető, szabadon nagyítható vektoros képpé.

Ne maradjon le erről sem!