Online nyomkövetés felderítése: ellenőrizze hogyan követi tevékenységét egy weboldal

Ma már szinte minden népszerű böngészővel (Chrome, Firefox, Edge, vagy az éppen érkező Safari 14) megoldható az online nyomkövetés felderítése, vagyis bárki megtudhatja, hogyan követi tevékenységét egy weboldal. Ám azon túl, hogy a böngészők igyekeznek az összes ilyen webes nyomkövetési módszert beazonosítani és – a beállításoktól függő mértékben – letiltani, különösebben sokat nem tudhatunk meg a segítségükkel arról, hogy az adott nyomkövető egyáltalán mi a frásznak van ott a weboldalon, s ténylegesen a megkárosításunk a célja, esetleg egyszerű marketing feladatokat lát el, vagy az oldal valamelyik funkciójának működéséhez szükséges-e. Ehelyett csak egy ömlesztett listát kapunk az oldal letöltése közben felfedezett és/vagy letiltott sütikről, szkriptekről. Van azonban egy jópofa és ingyenes online szolgáltatás, amelyik – igaz, csak angol nyelven – ennél sokkal átláthatóbban részletezi, hogy egy adott weboldalon mi, miért került beépítésre az úgynevezett nyomkövetők és tevékenységfigyelők közül. Így gyorsan kideríthetjük, mely weboldalak növelik meg – a látogató szempontjából – teljesen feleslegesen a letöltési időt egy halom külső nyomkövető letöltésével, s melyek azok, amelyek csak az alapvetően elterjedt – hirdetések, látogatottság mérése – dolgokat alkalmazza, hogy biztosítsa a fenntarthatóságot, de ne éljen vissza az olvasói bizalmával (például key logging vagy cryptojacking eszközök alkalmazásával).

Online nyomkövetés felderítése: ellenőrizze hogyan követi tevékenységét egy weboldal

Mint talán a bevezetőből is kitűnik, a böngészők elitje ma már odafigyel a nyomkövetők beazonosítására és blokkolására, s az is egyértelmű, hogy nem minden nyomkövető az ördögtől való, hiszen sokra egyszerűen egy-egy weboldal fenntartásához (hirdetési bevételek) és a készítők számára fontos információk leszűréséhez (látogatottsági adatok) van szükség. Ezek többsége nem szolgál privát vagy kényes információkkal a látogatókról a weboldal fenntartói számára, egyszerű statisztikai adatokkal szolgál csupán.

Ettől függetlenül ha valakit pontosan érdekel, hogy kedvenc weboldalai milyen nyomkövetőket alkalmaznak, s informatívabb leírásokra vágyik, mint amikkel a böngészők saját privacy funció szolgálnak, érdemes megismerkednie a The Markup oldalon található Blacklight szolgáltatással. Ez teljesen ingyen megmutatja, hogy a megadott weboldalon milyen nyomkövetőket használnak, s mindegyiket korrekt módon csoportosítja. Az esetleges ismertebb hirdetési szolgáltatókról is kaphatunk bővebb információkat.

Nyomkövetést akadályozó böngészők

Korábban egyébként írtunk már arról, miként lehet nyomtalanul böngészni az interneten. Ebben sokat segíthet az a három cross-platform böngésző, amelyek kifejezetten a nyomtalan böngészésre fókuszálnak. De sokat tesz az ügy érdekében a macOS Big Surral és az iOS-sel alapból érkező Safari 14 is (amely amúgy telepíthető a korábbi macOS verziók egy részére is). De a Chrome és a a Chromium alapú Edge böngészők is jobban figyelnek már rá, hogy szűrjék a veszélyesnek ítélt nyomkövetőket, bitcoin bányás megoldásokat, káros kódokat.

Ne maradjon le erről sem!