Virtuális vadállatok és 3D dinoszauruszok a Google keresőben

Nem is olyan régen mutattunk egy érdekes – és ingyenes – appot a Google háza tájáról, amelynek segítségével hatalmas felbontásban nézhetjük meg a világ híres remekműveinek minden apró részletét, illetve életnagyságban járhatjuk be a bolygó kulturális helyszíneit, vagy éppen járhatjuk körül a leghíresebb műtárgyakat, festményeket a szobánkban, a virtuális valóságnak köszönhetően. Erről az alkalmazásról – amely letölthető iOS-re és Androidra egyaránt – itt olvashatnak bővebben. Ma viszont egy hasonlóan izgalmas lehetőségre szeretnénk felhívni a figyelmet, amely szintén elérhető iOS és Android alatt is, ráadásul telepítenünk sem kell hozzá semmit: szintén a Google segítségével varázsolhatók a szobába virtuális vadállatok, vagy éppen 3D dinoszauruszok. És ehhez nincs szükségünk másra, csak egy virtuális valóságot támogató okostelefonra és azon valamelyik modern böngészőre.

Virtuális vadállatok és 3D dinoszauruszok a Google keresőben

A Google egy ideje folyamatosan növeli a virtuális valóságra épülő keresési találatok számát a népszerű online keresőben. Már most is számtalan rovar, vadállat, háziállat animált, 3D-s modellje megtalálható a keresőben. Például ha okostelefonon használjuk a Google keresőjét a mobilunk böngészőjében, és rákeresünk kacsa szóra, a hagyományos szöveges, videós, képes találatok között feltűnik egy 3D-s (általában rögtön animált) tőkés réce képe, mellette egy Megjelenítés 3D-ben gombbal. Ha megérintjük ezt a gombot, akkor – a virtuális valóság (AR) segítségével – megnézhetjük az animált, 3D-s kacsát a szobában, életnagyságban. Az AR doboz alatt egyébként egy korrekt összefoglalót is kapunk az adott állat legfontosabb jellemzőiről (család, rend, osztály, ország, törzs, élettartam, testtömeg stb.).

Sajnos a régebbi okostelefonokkal nem feltétlenül működik a dolog, de az ARCore technológiát támogató eszközökkel gond nélkül használhatjuk. Ezek listája megtalálható a Google oldalán. Rengeteg androidos készüléken, és szinte minden iPhone-on, iPaden működik a dolog anélkül, hogy bármilyen extra kiegészítőt kellene telepítenünk hozzá.

Mivel több tucat állat esetében kapunk ilyen virtuális modellt, most nem soroljuk fel mindet, de mindenkinek érdemes próbálkoznia a számára érdekes fajokkal. A keresőben mindig az első találatok között látható az AR doboz, ha az adott állatról készült már 3D-s modell. A kereséshez az angol, vagy a magyar megnevezést egyaránt használhatjuk, így a duck és a kacsa ugyanazt az eredményt hozza AR modell szempontjából. Íme néhány példa: farkaskacsamedvecápatigrisoroszlángepárd stb. De ugyanígy akár 3D-s dinoaszuruszokra is vadászhatunk a keresőben: Tyrannosaurus rexVelociraptorStegosaurusBrachiosaurus stb. 

További állatok nevét találjuk a Google oldalán, de érdemes kísérletezni, mert a lista szinte folyamatosan bővül. Nem csak megjeleníteni lehet amúgy a virtuális állatokat, hanem fotót vagy éppen videót is készíthetünk róluk. Utóbbihoz a képernyőn látható exponáló gombon kell tartanunk az ujjunkat. A videofelvétel egészen addig készül, amíg lenyomva tartjuk a gombot. Ha csak megérintjük, fotót kapunk. Az állatok egyébként elvileg életnagyságban jelennek meg, de azért előfordul, hogy téved az algoritmus. Ilyenkor két ujjal tudjuk növelni vagy csökkenteni a méretet, illetve egy ujjal akár át is helyezhetjük virtuális állatunkat, ha nem jó helyen jelent meg.

Egy kis extra: 3D objektumok letöltése

Ha valaki szeretne saját projektekhez is jó minőségű 3D-s objektumokat letölteni, annak érdemes elolvasnia korábbi cikkünket, amelyben összegyűjtöttük a legjobb ingyenes, online lelőhelyeket.

Ne maradjon le erről sem!