HONOR MagicBook 15: kategóriájában majdnem tökéletes választás

Vannak olyan számítógép gyártók, akik annyiféle notebookkal árasztják el a boltok polcain, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik típusok és altípusok között. Ilyen például a HP és a Dell. Aztán ott a Huawei, visszafogottabb, de általában nagyon izgalmas választékkal, s végül a HONOR, akiknek eleddig nem is volt idehaza hivatalosan gépük, csak okostelefonjuk és okosórájuk (az általunk is tesztelt HONOR MagicWatch 2). Nos, ez most megváltozott, a Huawei-hez tartozó HONOR ugyanis mostantól notebookot is árul hazánkban. Ahogy az lenni szokott ez a gép is egy Huawei termék kicsit újragondolt, költség-optimalizált változata, vagyis rendkívül kedvező áron kapunk egy meglepően jó kütyüt, apró szépséghibákkal. A HONOR MagicBook 15 minket teljesen levett a lábunkról, s ha nem lenne az a pár apró furcsaság, azt mondanánk, kategóriájának legjobb választása. Sőt, azt kell mondjuk, hogy aki némileg kompromisszumkész, az egy közel tökéletes géphez juthat a MagicBook 15 képében, kifejezetten kedvező áron.

HONOR MagicBook 15: majdnem minden megvan benne

A HONOR MagicBook 15 első ránézésre rendkívüli módon emlékeztet az Apple MacBook Pro vonalára. Persze az alma helyett itt egy HONOR felirat kapott helyet a kijelző mögött, illetve lebuktatja a széleken végigfutó fémesen kék keret is.

Mindenesetre összecsukva és kinyitva egyaránt elegáns, ízléses darab. Könnyű és vékony kialakítása lévén kényelmesen hurcolható, s ahhoz képest, hogy egy 15,6″-os gépről beszélünk, még csak nem is túlméretezett (a kijelző körüli káva kifejezetten vékony, a készüléktest arány 87%-os).

Anyagválasztását tekintve nagy extrákat azért ne várjunk, de az asztroszürke készülékház korrektül összerakott. A billentyűzet lapos, kényelmes rajta írni (kicsit ugyan zörgős típus, de ez nem befolyásolja a használatot), a “tapipad” pedig méretes és pontos. Ellenben iszonyúan túlérzékeny néha, így előfordul, hogy az ember elrángat ikonokat, véletlenül kijelöl szövegrészeket, vagy elmozdít rétegeket a képszerkesztőben, ha nem figyel oda. Szerencsére ezt egy idő után meg lehet szokni annyira, hogy minimalizáljuk az ilyen baleseteket. S ha már ezen a területen járunk, essünk is túl azon, hogy mi a – számunkra – legfájóbb pont ennél a gépnél: csak US billentyűzettel árulják. Önmagában az ékezetes karakterek jelölésének hiánya még orvosolható lenne e célra kapható matricákkal, a Windowsban pedig tetszőlegesen változtatható a billentyűzet kiosztása. Ámde azon nem tudunk változtatni, hogy szegény hosszú í karakternek sehogy sem lesz optimális helye. Vagy a nullát, vagy az í betűt nem fogjuk elérni közvetlenül. Nekünk mondjuk az jött be, hogy az í az AltGr + J, az Í pedig az AltGr + I kombinációra került, így a Z Y 0 hármas ott maradhatott, ahol az ember a magyar kiosztásnál megszokta. Mármost két dolgot tehetünk: megszokjuk (nekünk gond nélkül ment, de ettől még nem mindenki szeret vakon gépelni, s pláne nem billentyűkombinációval elérni egy fontos ékezetes karaktert), vagy csatlakoztatunk egy külső billentyűzetet ha hosszabb irományt készítenénk.

Ezzel gyakorlatilag ki is lőttük azt a két dolgot, amivel problémánk volt a gépen.

Hardver tekintetében a MagicBook 15 az árkategóriájában kifejezetten előnyös jellemzőkkel dicsekedhet: egy AMD Ryzen 5 3500U processzor, Radeon Vega 8 GPU, 8 GB DDR4-es RAM és elvileg 256 GB vagy 512 GB PCIe NVME SSD meghajtó áll a rendelkezésünkre. Az SSD esetében csak azért van ott az “elvileg”, mert mi sehol nem leltünk még 512 GB-os SSD-vel ellátott változatot, pedig állítólag van ilyen.

Emellett kapunk még egy Pop-up webkamerát, amelyik a billentyűzetben van elrejtve: az F6 és F7 funkcióbillentyűk között ugrik elő, ha rányomunk, s ugyanígy tüntethető el. Olyan, mintha billentyű lenne. Mondjuk mi le is cserélnénk egy hosszú í gombra… Előnye, hogy a paranoiásabb felhasználóknak nem kell leragasztaniuk, ahogy a kijelző fölött elhelyezett webkameráknál szokás. Hátránya, hogy még nem találtunk embert, aki örült volna, ha toka irányból veszik videócsevegés közben. Sokan érzik ezt ritka előnytelen kamera beállításnak. Cserébe viszont flottul működik, elrejthető és viszonylag jó a képminősége.

Izgalmas extra a bekapcsológombba rejtett ujjlenyomat olvasó, amely perfektül működik a Windows 10 beléptetésekor éppúgy, mint a Windows 10 ezen funkcióját támogató alkalmazásokban (például 1Password esetén kiválthatjuk vele a mester jelszó megadását).

Végül a belsőt tekintve ott van még a 42Wh névleges kapacitású akkumulátor, ami így elsőre nem tűnik soknak, de átlagos használat mellett kifejezetten jól bírja a gép a nyúzást egy feltöltéssel is. Ha pedig nagyon merülőben érzi magát, akár automatikusan is képes visszavenni a fogyasztást, több lépésben. Ha végül mégis lemerül, villámgyorsan feltölthetjük a dobozban mellékelt 65 W Type-C gyorstöltővel.

Csatlakozási lehetőségek tekintetében is egészen jól áll a gép: vagy Bluetooth 5.0, wifi 802.11ac (modernizált nevén Wi-Fi 5), a két oldalon elosztva pedig egy 3,5 mm-es jack, egy USB 3.0, egy USB Type-C, egy USB 2.0 és egy HDMI csatlakozás várja, hogy munkára fogjuk.

Még egy fontos dologról nem esett szó: a gép egy 15.6″-os FHD (1920 x 1080 pixeles) IPS kijelzőt kapott, amelynek kifejezetten szép képe van. Ha mondjuk színhelyességet követelő DTP területen dolgozunk, nem ez az a kategória, amire szükségünk lesz, de mind irodai munkára, mind játékra megfelel.

Huawei és Honor mobillal rendelkezők előnyben

Érdekes lehetőség azok számára, akik Huawei vagy Honor okostelefonokkal rendelkeznek a HONOR Magic-link 2.0 funkció is. Ha a telefonon bekapcsoljuk az NFC, Bluetooth, Wifi funkciókat, akkor a MagicBook jobb alsó sarkához közelítve a telefont, a két készülék összekapcsolódik, s ettől kezdve a számítógép képernyőjén egy önálló ablakban matathatunk a telefonunkon.

A telefon minden funkcióját menedzselhetjük így, elindítható bármelyik app. Ha pedig szükségünk lenne egy dokumentumra, képre vagy más fájlra, ide-oda hajigálhatjuk azokat a számítógép és az okostelefon között a Windows képernyőjén.

Emellett a két rendszer Vágólapját is megoszthatjuk, vagyis ha például egy szövegrészletet másolunk a telefonon egy appból, azt beilleszthetjük bármely windowsos szövegszerkesztőbe és fordítva. Kényelmes és gyors megoldás.

Sajnos nem minden Honor és Huawei készülékkel működik a dolog, s még csak az sem elég, ha NFC, BT, Wifi van a telefonban, szoftveresen is meg kell felelnie az elvárásoknak: Magic UI 3.x vagy EMUI 10.x szükséges hozzá. És még így sem mindegy, hogy mely funkciókat érhetjük el az adott verzióval. A teljes funkciólista itt található meg.

Hétköznapok egy Honor MagicBook 15-tel

A száraz technikai adatok után ejtsünk pár szót arról, miként teljesít ez a gép a hétköznapokban. Nos, azt kell mondjuk, hogy az árához képest a MagicBook 15 kifejezetten jó teljesítménnyel rendelkezik. Az, hogy az előre telepített Windows 10 Home zökkenőmentesen megy rajta, mondjuk alap elvárás. De az irodai szoftverek (például Microsoft Office) mellett szintén jól használhatók voltak a tesztek során használt olyan komolyabb alkalmazások is, mint az Affinity Photo, az Affinity Designer, az Affinty Publisher, a Movavi Video Editor, vagy a Magix Music Maker. Vagyis jól tudtuk használni grafikai feladatokra, videovágásra egyaránt. Gyors és megbízhatóan működő kis masina, amelyet élmény használni.

Sőt, bár véletlenül sem mondanánk rá, hogy gamer laptop, de mi speciel játékra is rávettük. A World Of Warcraft aktuális változata abszolút jól játszható még magasabb szintre felvett beállításokkal is. Szóval munka után nem lesz gond a megérdemelt szórakozással sem. Érdekesség, hogy még játék közben sem igazán hangoskodik és a melegedést sem viszi túlzásba. Iroda munka közben pedig tökéletes némaságban dolgozik. S ha már némaság: a beépített hangszórók tisztán és erősen szólnak, így videózásra is remekül használható (zenehallgatáshoz azért már nem árt egy füles, vagy egy külső hangszóró).

Hordozhatóság tekintetében is elégedettek voltunk a géppel: 1,53 kg-os súlyával nem megterhelő cipelni.

Érdekesség még a PC Manager nevű alkalmazás, amely alapértelmezésben elindul a rendszerrel, s amellett, hogy ez felel a korábban említett Huawei/Honor telefonos kapcsolat kiépítéséért, többek között arra is alkalmas, hogy ellenőrizze, minden hardver összetevő megfelelően működik-e, vannak-e eszközillesztő frissítések stb.

Emellett Vágólap bővítésként is funkcionál, hiszen a Windows 10 értesítési paneljén visszamenőleg is elérhetjük vele a korábban Vágólapra másolt adatokat. Segít a képernyőképek készítésében, és akár dokumentumok gyors elérésében is. Ha pedig valaki úgy érzi, nem kíván élni a lehetőséggel, semmi gond, két kattintással likvidálható, hogy ne fusson a háttérben. Szerintünk inkább csak akkor érdemes foglalkozni vele, ha valaki ellenőrizné a driverek frissítéseit, illetve a Honor/Huawei telefonjával használná együtt a gépet.

Összegzésül

Mindent egybevetve a HONOR MagicBook 15 a 220 ezer forint körüli árához képest döbbenetesen jól összerakott és felszerelt kis masina. Irodai munkára, online szórakozásra, de akár játékra is jó választás (persze egy kifejezetten gamer készülékhez nem hasonlítható a teljesítménye ezen a téren). Ha árulnák magyar billentyűzettel, még tökéletesebb lenne, de ha valakit nem zavar az US kiosztás, annak ár/érték arányt tekintve ez a gép tökéletes választás lehet a kényelmes hétköznapokhoz.

Ne maradjon le erről sem!