Facebook nyomkövetés letiltása Firefoxban, automatikusan

A legutóbbi Firefox változatok sok adatvédelmi újdonságot hoztak, így a böngésző immár abszolút megbízhatóan tudja letiltani a különféle weboldalak közötti nyomkövetőket, online ujjlenyomat-készítőket, közösségi követőket, kéretlen kriptobányászokat. Mindezt teljesen automatikusan, alapértelmezésben intézi a böngésző, bár ha szükségét érezzük, a Beállításokban szigoríthatunk a funkción, s akár hirdetéseket is tilthatunk. Ha viszont túlzásba esünk, akkor az a weboldalak rendellenes működéséhez (vagy inkább működésképtelenségéhez) vezethet, így érdemes csínján bánni a funkció állítgatásával. Az alapértelmezett beállítás elég korrektre sikerült. Ennek ellenére, ha szeretnénk biztosan megregulázni a kéretlen nyomkövetés etalonjának számító Facebookot, még mindig érdemes lehet beüzemelni a Firefox egy korábbi megoldását, a Firefox Facebook Containert.

Firefox Facebook Container: Facebook nyomkövetés letiltása Firefoxban, automatikusan

A Firefox Facebook Container nem új keletű dolog, de a Mozilla folyamatosan frissíti. Az aktuális változat már teljesen automatikusan képes korlátok közé szorítani a Facebookot. Ha a telepítése után megnyitjuk a Facebookot (vagy a cég egyéb termékeit, például Instagram, Messenger.com), akkor a Firefox egy teljes új, megkülönböztető jelzéssel ellátott lapot nyit nekünk, s ezzel egyidőben konténerbe száműzi a Facebookot, vagyis megakadályozza, hogy a korábban megtekintett, vagy későbbiekben megtekinteni szándékozott oldalak nyomkövetőivel “kommunikáljon”. A bezárt Facebook természetesen a megszokott módon működik, de nem használhatja ki az oldalak közötti nyomkövetőket, s a lap bezárásakor a modul automatikusan törli is a sütiket és egyéb nyomokat. Ha például megnyitunk egy Facebookon megosztott online cikket, az is a Facebook tárolón kívül nyílik meg, új lapon.

Mindez persze korlátozásokkal jár, hiszen a Facebook elkülönítése miatt a tárolón kívüli weboldalakon nem működnek majd a beágyazott Facebook kommentek, vagy éppen a Tetszik gombok. Ennek köszönhetően viszont a Facebook nem tudja összekapcsolni online tevékenységünket a Facebook fiókunkkal. Ennek köszönhetően egyébként azok az oldalak sem működnek megfelelően, amelyeken a Facebook fiókunkkal kell bejelentkezni, vagy regisztrálni.

Ezek alapján a Firefox Facebook Container használata inkább azoknak ajánlott, akik nincsenek teljes mértékben “rágyógyulva” a közösségi oldalra. Használják ugyan, de nem akarják kiadni a Facebook számára a privát szférájukat, online szokásaikat, elkerülve így a profilépítést és a célzott hirdetéseket. Ha valaki úton-útfélen a Facebook fiókjával regisztrál, annak ez a kiegészítő inkább problémát okoz.

Firefox Multi-Account Containers: tartsuk kordában a nyomkövetőket

Létezik amúgy egy másik, a Mozilla által szintén régóta fejlesztett Firefox kiegészítő, a Firefox Multi-Account Containers. A Facebook Container automatikusan intézi a Facebook kordában tartását, addig ezzel a kiegészítővel saját szabályrendszert hozhatunk létre oldalakhoz, így elkülönítve azokat a több meglátogatott honlap nyomkövetőitől.

Több kategóriába sorolhatjuk (Személyes, Munkahelyi, Bankolás) az oldalakat. Nem vagyunk kötelesek minden oldalnál meghatározni, hogy melyik csoportba tartozik, csak azoknál, amelyek akár adatvédelmi szempontból szeretnénk, ha nem közösködne a a többi site nyomkövetőivel. Sőt, van még egy nagyon jó funkciója ennek a modulnak!

Bejelentkezés egy oldalra több azonosítóval, egy böngészőben

A Firefox Multi-Account Containers arra is kiváló megoldást jelent, ha néhány online fiókból van esetleg munkahelyi és személyes változatunk is (Google, Dropbopx stb.). Ez esetben ugyanis, ha az egyikbe belépünk a Munkahelyi, a másikba a Személyes kategóriát kijelölve, onnantól a Firefox külön jegyzi mindkét verziót, így legközelebb a megfelelő változatba jelentkeztet be minket, attól függően, hogy a saját, vagy a céges fiókba kívánunk-e belépni éppen.

Minden oldalnál meghatározhatjuk, hogy állandóan egy adott kategórián belül nyíljon meg, de mint említettük, ez szabadon választott, nem kötelező. A legtöbb oldalt használhatjuk továbbra is a megszokott módon. Érdemesebb csak a kritikus online fiókokat elkülöníteni a megfelelő kategóriába.

Egy valamire érdemes figyelni: a két kiegészítő a Facebook esetén bezavarhat egymásnak. A Facebook megregulázására érdemesebb a Facebook Containert használni, amelyik teljesen automatikusan menedzseli a létrehozott sütik törlését és a Facebook önálló lapon tartását egyaránt.

A fentieken kívül amúgy akadnak a Mozillának egyéb izgalmas eszközei is. Ilyen például a nagy fájlok biztonságos, titkosított elküldésére hivatott Firefox Send, vagy az online fiókok feltörésének tényéről informáló Firefox Monitor. Érdemes ezekkel is megismerkedni.

Ne maradjon le erről sem!