Letisztult és gyors jegyzet app iPhone-ra és macOS-re

Rengeteg alkalommal szerepeltek már nálunk összetett, sokoldalú jegyzet alkalmazások (Evernote, Keep It, Notion, Bear stb.), teletömve rengeteg nagyszerű funkcióval. Azonban sok esetben épp e hatalmas tudás miatt válnak alkalmatlanná az ilyen programok arra, hogy villámgyorsan feljegyezzünk valamilyen átmeneti tudnivalót, vagy éppen folyamatosan a kezünk ügyében legyen pár fontos tudnivaló. A ma bemutatásra kerülő – mellesleg nemrég megjelent – gyors jegyzet app viszont tökéletes választás, ha átlátható szöveges jegyzeteket szeretnénk kanyarintani magunknak, bárhol, bármikor, a lehető legkevesebb előkészülettel és utómunkával.

Tot: Letisztult és gyors jegyzet app iPhone-ra és macOS-re

Az IconFactory műhelyéből nemrég kikerült Tot egyszerűen imádni való jegyzet alkalmazás, feltéve persze, hogy nem egy összetett, GTD funkciókkal megspékelt és dokumentumok menedzselésére is felkészített óriásra, hanem egyszerű szöveges jegyzetek írására képes programra van szükségünk.

A Tot ebben verhetetlen. Kezdjük ott, hogy nem lesz szükségünk a jegyzetek mentésére a létrehozásuk után, majd hatalmas listák átnyálazására, keresgélésre, amikor visszaolvasnánk valamelyiket. A Tot azonnal ment mindent, amint egy pillanatra abbahagyjuk a szövegírást, ráadásul felhőbe (iCloud), így az adott jegyzet azonnal elérhető minden iOS és macOS rendszerű eszközünkön. Itt nincsenek külön megnyitható fájlok, csak hét darab színes pötty jelképezi a rendelkezésre álló jegyzeteket a program tetején. Amelyiket kiválasztjuk, abba kezdhetünk el írni, illetve annak aktuális tartalmát olvashatjuk. A szövegek görgethetők, így jóval több elfér egy ilyen jegyzetlapon, mint a hagyományos Post-iteken, de a megoldás mégis azokra emlékeztet, kiváltképp azért, mert minden jegyzetlap színvilága alkalmazkodik a rá vonatkozó pötty színéhez. Vagyis a lila pöttyöt választva a háttér is sötét lila lesz, s a kiemelt szövegrészek (félkövér, dőlt, link stb.) is ezzel a színvilággal harmonizálnak. Ha pedig van üres jegyzet lapunk, azt a felületen szürke pötty jelöli. Ennél egyszerűbben váltogatni a különféle jegyzetlapok között már nem lehet, s a színkódos megoldás is praktikusabb, mintha elnevezgetnénk a jegyzeteket. Nincs olyan sok felület, hogy az ember ne jegyezné meg, mit hova írt. A színekkel remekül lehet rendszerezni a gondolatainkat.

Egyszerű szöveg vagy markdown jelölések

Bár a Tot lényege az egyszerűség és a gyors használat, azért nem nevezhetjük fapadosnak. Jegyzeteinket kétféle üzemmódban írhatjuk. Készíthetünk egyszerű szöveges feljegyzéseket, amelyekben a hagyományos módon (macOS alatt gyorsbillentyűkkel, iOS alatt a rendszer helyi menüjéből, vagy a billentyűzetnél található extra eszköztár gombjaival) formázhatjuk a szöveget. A másik megoldás, hogy átkapcsolunk markdown módba. Bár a program nem teljes értékű markdown szerkesztő, az alap jelöléseket (félkövér, dőlt, link stb.) gond nélkül használhatjuk benne. Így még gyorsabb a szövegírás. Ráadásul a két szerkesztőfelület között abszolút flottul vált a Tot, minden formázásunk megmarad oda-vissza.

A maces változat felülete jóval egyszerűbb, ott a szerkesztéshez szinte minden esetben billentyűkombinációk kellenek. Az iOS változat már kényeztetőbb, ott ugyanis kapunk extra eszköztárat a billentyűzethez, amelyen a legfontosabb formázási opciók mellett három szabadon kiválasztható szimbólumot is rögzíthetünk. Így a leggyakrabban használt különleges karaktereket vagy emojikat azonnal elérjük. Mellesleg ha kicsit hosszabban nyomva tartjuk az ujjunkat valamelyik gombon, akkor előugrik a teljes karaktertérkép, és választhatunk szabadon azokból is. Emellett az iOS verzióban van lehetőségünk a beírt karakterszám (vagy szavak száma stb.) figyelésére, s egyetlen mozdulattal tudjuk megosztani is az aktív jegyzetet másokkal (az iOS saját megosztás menüjét kapjuk hozzá).

A program felülete iOS alatt is abszolút letisztult, mindent gyorsan elérünk, könnyű benne írni, válogatni a jegyzetek között. Utóbbiak színvilága kifejezetten kellemes, s persze a program mind iOS, mind macOS alatt képes idomulni a rendszer nappali/éjszakai üzemmódjához.

Napi szinten hasznos lehet

Tot tulajdonképpen tökéletes a maga nemében. Abszolút jól jön a gyors feljegyzések, tennivalók menedzseléséhez, de akár arra is, hogy szöveges sablonokat, kódrészleteket tároljunk benne, amelyek így mindig a kezünk ügyében lesznek (macOS alatt a menüsorba is elhelyezhető a program ikonja). Lehet, hogy csak hét lapunk (pöttyünk) van jegyzetek létrehozására, de ez bőven elegendő ebben az esetben, ráadásul segít elkerülni a káoszt is.

A szinkronizálás – csak iCloudon keresztül – azonnali, sosem kell külön foglalkoznunk a mentéssel. Elvileg 1 millió karakteres limitünk van a programban, de mint a bevezetőben is említettük, ez nem egy Evernote vagy Keep It, hogy regényeket tároljunk benne, szóval ez is rendben van, ha a Tot célját nézzük.

A macOS változat ingyen tölthető le a Mac App Store-ból, míg az iOS verziót elég magas, 6990 forintos áron vásárolhatjuk meg az App Store-ban. Mindazonáltal megérheti az árát, ha szeretünk a kezünk ügyében tudni egy olyan eszközt, amellyel villámgyorsan készíthetünk jegyzeteket, és azokat azonnal megoszthatjuk iOS/macOS rendszerű eszközeink között.

Ne maradjon le erről sem!