Biztonságos böngészés Chrome-ban: kártevők, adathalászok, nyomkövetők elleni védelem

Sok szempontól imádjuk a Chrome-ot: gyors, letisztult, sokoldalúan bővíthető a tudása. Azonban lássuk be, a magánszféra védelme nem éppen az erőssége, ráadásul népszerűségének köszönhetően a kiberbűnözők célkeresztjében is állandóan ott van. Ez persze mit sem von le az érdemeiből, viszont ennek tudatában nem árt, ha kicsit bővítjük a beépített védelmi mechanizmusokat. Bár korábban mutattunk három döbbenetes jó, alternatív megoldást a nyomtalan és biztonságos internetezéshez, a biztonságos böngészés Chrome-ban is gond nélkül megoldható, s csak egy ingyenes plug-inre van szükség hozzá (vagy türelemre, mert azért a Chrome is fejlődik, s apránként érkeznek ezek a megoldások natívan is, így később egyre kevésbé kell telepíteni plug-ineket ezek miatt).

Malwarebytes Browser Guard: biztonságos böngészés Chrome-ban

Malwarebytes Browser Guard nem teljesen friss Chrome kiegészítő, már jóideje elérhető a béta változata. Pár nappal ezelőtt azonban megjelent a végleges kiadás, így mostantól hivatalosan is védheti a Chrome böngészőt használókat. Beüzemeléséhez nem szükséges a készítők népszerű Malwarebytes antivírus szoftvere, attól teljesen függetlenül telepíthető a Chrome-ba, akár Windowson, akár macOS-alatt.

Meglehetősen széles körű védelmet nyújt: van benne beépített reklám- és szkript blokkoló, figyeli az adathalász oldalakat, a malware fertőzéseket és a preparált oldalakat, így például az engedélyünk nélkül bányászatba fogó Cryptojacking oldalakat.

Használata rém egyszerű: a telepítése után gyakorlatilag azonnal beveti magát a védelmünk érdekében és figyeli a weboldalakon felbukkanó digitális kártevőket, adathalász módszereket, illetve tiltja a nyomkövető szkripteket és hirdetéseket. Bármely funkciója egyetlen kattintással kikapcsolható az éppen meglátogatott oldalon, s ezeket a beállításokat meg is jegyzi. Így ha valahol a szkriptek blokkolása miatt használhatatlan lenne egy weboldal, letilthatjuk ezt a funkciót a Malwarebytes Browser Guard felületén (az Ads / Tracker opció előtti kapcsolóval).

Ez akkor is jól jöhet, ha kedvenc weboldalunk esetleg hirdetésekből tartja fenn magát. Így ugyanis egy-egy oldalon lehet engedélyezni a hirdetéseket is. Amennyiben például sokáig szeretnének olvasóink Techwokos cikkeket és tippeket olvasni, megköszönjük, ha engedélyezik a hirdetések megjelenítését a Techwok.hu oldalon. Ezek segítségével tudjuk csak biztosítani az ingyenes tartalmakat. A képernyőképen látható beállítás tökéletes ebben az esetben, így marad a védelem, de az a néhány banner, amit megjelenítünk, nem kerül letiltásra. Ezt egyébként site-onként lehet beállítani, s a beállításokat elég egyszer elvégezni, a plug-in megjegyzi, hol, mit akarunk tiltani vagy engedélyezni.

Mindent egybevetve a Malwarebytes Browser Guard egy nagyon könnyen konfigurálható és alapvetően megbízható webes biztonsági megoldás, amely remeki választás lehet a Chrome-ot használók számára. Sajnos néha hajlamos túlreagálni a dolgokat és olyan oldalak elérését is blokkolhatja, amelyek valójában nem tartalmaznak kártevőket (de mondjuk titkosítással foglalkoznak). Ez ugyan előfordulhat, de ilyenkor, ha biztosan tudjuk, hogy az adott oldal megbízható, egy kattintással továbbléphetünk rá.

A kiegészítő használata ingyenes, a felületén látható Get Full Protection gomb a Malwarebytes teljes antivírusára vonatkozik.

KÉRÉS: Amennyiben hasznosnak ítélte ezt a cikket, vagy a Techwokon olvasható bármely bejegyzést, kérjük, engedélyezze cserébe a hirdetések megjelenítését ezen az oldalon. A Techwok üzemeltetéséhez ez elengedhetetlen bevételi forrás. A hirdetések segítségével tudjuk biztosítani, hogy cikkeinket továbbra is ingyen olvashassa bárki. Köszönjük!

Ne maradjon le erről sem!