Ne várjon hiába: így követheti merre jár a busz, a vonat, a repülő

Manapság már nem kunszt, hogy ha autóval utazunk, akkor a GPS-nek és valamelyik jóféle navigációs szoftvernek köszönhetően pontosan látjuk, merre járunk éppen. Sőt, azt is, merre kell mennünk, hogy elérjük úti célunkat. Azt viszont – dacára annak, hogy szintén a GPS-nek köszönhetően ez sem újdonság már – kevesebben tudják, hogy ugyanezt a kényelmes nyomkövetést megkapjuk más közlekedési eszközöknél is. Vagyis annak érdekében, hogy az ember ne várjon hiába, könnyedén nyomon követheti merre jár a busz, a vonat, a repülő. Ráadásul az esetek többségében ez még csak pénzbe sem kerül. Ingyenes appokkal tudjuk megoldani az okostelefonon.

Ne várjon hiába: így követheti merre jár a busz, a vonat, a repülő

Összeállításunkban három appot mutatunk, amelyek használhatók iPhone-on és androidos okostelefonokon egyaránt. Bizonyára sokan ismerik már ezeket, hiszen egyik sem korszakalkotó újdonság, de ha valaki eddig még nem találkozott volna velük, itt az ideje, hogy próbára tegye őket.

BKK Futár: BKK menetrend, a villamosok, buszok mozgásának követése

Kezdjük rögtön azzal, amelyikkel Budapesten belük követhetők nyomon a BKK járatai. Sok rosszat lehet sajnos mondani a fővárosi tömegközlekedésre (például kánikulában sem erősségük működőképesre csiszolni a buszokon a légkondit), de a menetrend tartása és a járatsűrűség azért példásnak mondható a legtöbb vonalon. 

Ráadásul a BKK Futár alkalmazással (iOSAndroid) az összes megálló aktuális menetrendjét megnézhetjük, mit több, látjuk azt is, hány perc múlva érkezik a következő jármű, s az melyik számot viseli. Sőt, a programban térképen, valós időben követhetjük nyomon a járművek mozgását, megérintve azokat pedig minden lényeges információt megkapunk róluk, rendszámtól, a típuson át, az akadálymentesítettség tényéig.

Ha sokat járunk busszal, villamossal, ez az alkalmazás kihagyhatatlan. Segítségével elkerülhetjük, hogy feleslegesen kelljen rohanni egy járathoz, és azt is, hogy hajunkat tépjük a várakozástól. Sőt, azt is láthatjuk, hol találunk jegy- és bérlet automatát.

Kiegészítésként ott van még a BKK Infó app is (iOSAndroid), amellyel azonnali tájékoztatást kapunk minden járatmódosításról (lezárások, elterelések stb.).

MÁV: hol tart a vonat?

Szemben a BKK-val, a MÁV esetében már a menetrendet sem nagyon lehet dicsérni, de azért kétségtelen, hogy a vonat még sok esetben praktikus utazásai forma. A MÁV alkalmazásával (AndroidiOS) akár jegyet is vásárolhatunk online, digitális formában, de most nem ezért válogattuk ide (bár ez amúgy hihetetlenül kényelmesen van megoldva benne).

A program érdekessége, hogy nyomon követhetjük rajta a vonatok mozgását is, térképen (kevésbé valós idejű, mint a BKK megoldása, de egy percen belül azért frissülget). Így ha várunk egy szerelvényre, láthatjuk, mennyi időt tölthetünk még a peronon. Ennél pozitívabb felhasználási mód, ha már ott ülünk a vonaton, de nem igazán vagyunk képben, hogy mikor kellene leszállnunk. A térképen ugyanis láthatjuk, pontosan hol tart a vonat, melyek a soron következő állomások stb. Hatalmas segítség ez annak, aki nem vonatozik napi szinten.

FlightRadar24: repülők nyomon követése

Bármily meglepő, az sem mai találmány, hogy a repülők mozgását is a fentiekhez hasonló módon követhessük. A FlightRadar24 szolgáltatás például évek óta rendelkezésre áll bárkinek. Letölthető okostelefonra (iOSAndroid) is, adott esetben ingyen, s rákereshetünk benne bármely járatra, hogy lássuk, mikor indul, mikor érkezik (a menetrend szerint és a valóságban egyaránt). Sőt, olyan információkat is megkapunk, mint a repülőgép típusa, életkora, s néhány repülési adat (magasság, sebesség stb.).

Ha ez még nem lenne elegendő, akkor a FlightRadar24 képes térképen is jelölni az épp felszálló, leszálló, vagy levegőben lévő járatok “pontos” helyét. Persze, eltérés azért lesz a valósághoz képest, de nagyjából azért láthatjuk, merre repül éppen a gép, sőt, a tervezett és megtett útvonalat is. Mi több, 3D-ben is megcsodálhatjuk, hogy merre jár a gép, s ha az utasok kitekintenek az ablakon, nagyjából mit láthatnak. 

Puszta szórakozásból is jópofa így nézegetni azt a seregnyi repülőt, amely manapság egy időben a levegőben tartózkodik. Van belőlük bőven. De ha épp késik valamelyik rokon járata, sokkal megnyugtatóbb látni a térképen, hogy merre jár, mint a körmünket járva aggódni, hogy mi lehet a késés oka. A program természetesen nem válogatós, így a fapados járatok éppúgy megtalálhatók benne, mint a nagyobb légitársaságok gépei.

Mindegyikről megkapunk minden lényeges infót. Mellesleg a menetrendet is. De van időjárási információ, beállíthatunk több szempont alapján figyelmeztetést stb. Sajnos nem minden funkció ingyenes, de van 7 napos teszt előfizetés is, így egy 7 napos utazást az éppen lefed, s egy hónapnyi előfizetés is kijön kb. ezer forintból, így viszonylag olcsón megúszhatjuk, hogy minden funkciót használhassunk, amíg utazgatunk. Alap információkat pedig megtudhatunk az ingyenes változatból is.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató