JustPlay: letisztult és gyors videolejátszó program macOS-re

Ha videók lejátszásáról van szó, a legtöbb felhasználónak a VLC Media Player jut az eszébe. Bevalljuk, nekünk is. Nem véletlenül választottuk a legjobb cross-platform videolejátszónak. Ettől függetlenül viszont akadnak más, szintén jól használható szoftverek is ebben a kategóriában, amelyekkel érdemes megismerkedni. Ilyen például a JustPlay is, amely egy letisztult és gyors videolejátszó program macOS-re. Az alábbiakban összefoglaljuk, miért is érdemes arra, hogy elgondolkodjunk a használatán.

JustPlay: letisztult és gyors videolejátszó program macOS-re

JustPlay nem ingyenes, azonban az 1790 forintos árat igazán nem nevezhetjük drágának. Ettől függetlenül, ha már pénzt kérnek érte, illik felmutatnia valamit cserébe. És mutat is!

Elsősorban a felületéért fogjuk nagyon megkedvelni: kicsit minimalista, letisztult külső, amely jól átlátható. Mentes minden sallangtól, de a fontos beállításokat, opciókat elérhetjük akár a jobb egérgombbal való kattintással előhívható menüvel, akár a felső menüsorból is. A letisztult felület ráadásul villámgyors működéssel párosul. Nem kell hosszú másodpercekig várni a program indulására. Pikk-pakk üzemkész és már megy is a lejátszás.

Utóbbi történhet ablakban (akár a többi program ablaka felett lebegtetve is), vagy teljes képernyőn egyaránt. A támogatott formátumokra sem lehet panaszunk, hiszen gyakorlatilag az összes népszerű videotípust megeszi: MP4, AVI, MOV, SWF, DAT, MKV, MP3, FLAC, M4V, FLV, Blu-ray stb. AKár 4k vagy 8k videókat is könnyedén lejátszhatunk vele, hála a hardveres gyorsítás kihasználásának.

Ezen felül a JustPlay rengeteg olyan eszközzel rendelkezik, amelyek segítségével aprólékosan testreszabható a lejátszási folyamat. Finoman szabályozhatjuk a lejátszás sebességét (lassítás/gyorsítás tetszőleges fokozatban), beállíthatjuk a hang vagy a feliratok elcsúsztatásának idejét, real-time fényelhetünk (fényerő, szaturáció, kontraszt, gamma, zajszűrés, élesítés stb.), illetve az integrált Equalizer segítségével módosíthatjuk a hangzást is. Vagy a 10 EQ tolóka egyedi szabályozásával, vagy a különféle, előre definiált beállításokból (Presets) választva.

Emellett módosíthatjuk a képarányt is, ha esetleg nem stimmelne a felvételnél, illetve a Fit Window funkcióval beállíthatjuk az ablak méretét is úgy, hogy pont illeszkedjen a videó arányaihoz. Természetesen több hangsáv és felirat esetében könnyedén válthatunk ezek között akár lejátszás közben is. 

Sőt, feliratok tekintetében még arra is van lehetőség, hogy az OpenSubtiles.org oldalról töltsünk le feliratokat, adott esetben egy kattintással (ha be tudja azonosítani a filmet a program például a fájlnév alapján). Ha pedig hosszabb filmet nézünk és valamiért meg kell szakítani a lejátszást, a legközelebbi indításkor rendelkezésre áll a Resume funkció is, vagyis ott folytathatjuk a filmnézést, ahol abbahagytuk.

Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy Touch Barral ellátott Mac előtt üldögél, annak jó hír, hogy a program támogatja ezt a funkciót, sőt, ha szeretnénk, akár nézőképekkel is szolgál a teljes videóról a Touch Baron (ezt külön kell bekapcsolni, ízlés kérdése, ki, mennyire tartja hasznosnak), így könnyedén tudunk benne mozogni.

Ha mindez nem elég, akkor szabályozhatjuk még a hangkimenetet is, így mi dönthetjük el, hogy mely eszközön szeretnénk hallgatni a videót. De van Deinterlace funkció, külön szabályozhatjuk a Flash videók lejátszásának jellemzőit (ha még nem szoktunk le róluk), és van AC3 és DTS támogatás is.

Majdnem tökéletes

A fentiek alapján a JustPlay tulajdonképpen egy kifejezetten sokoldalú kis videolejátszó alkalmazásnak tűnik, amely kifejezetten jó választás lehet bárkinek, aki egy végletekig leegyszerűsített, viszont minden fontos formátumot ismerő és testreszabható videolejátszóra vágyik. Vannak azonban hiányosságai, amelyek pótlását mi örömmel vennénk a következő verziókban.

Ilyen például, hogy bár a lejátszás automatikusan ismételtethető (van Loop funkció), sajnos arra nincs lehetőség, hogy ilyenkor mi adjuk meg a kezdő- és befejező időpontokat. Pedig ez sok esetben praktikus funkció. Emellett nincs lejátszási lista sem a programban, így nem játszhatunk le vele automatikusan több videót, egymás után.

Ami még hiányzott, az a Crop funkció, amellyel a képernyő formátumához lehetne “vágni” a videókat, hogy teljesen kitölthessék azt, még akkor is, ha ez mondjuk a szélek lenyesésével jár.

Szóval egyelőre a részünkről nem mondanánk tökéletesnek, de kétség kívül nagyon ígéretes kis lejátszó, amely megérdemli a figyelmet, s ha valakinek a többi alternatíva esetleg túlságosan túlbonyolított, a JustPlay egyszerűségét imádni fogja. Különösen ha azt veszük, hogy azért a minimalista felület elég korrekt funkciókészletet rejt.

A képernyőképeken látható videó forrása a Pexels Video oldal.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató