Opera GX: letölthető a gamer böngésző

Az elmúlt évek során rengeteg változáson ment már keresztül az Opera böngésző, de amit néhány nappal ezelőtt prezentáltak, az kicsit elüt az eddigiektől: elérhetővé vált ugyanis az Opera GX, avagy a gamer böngésző. De mégis, mitől lesz egy böngésző “gamer”? Gyorsabban futnak benne az online játékok? Vagy ezt használhatjuk a Steam helyett? Nos, ennyire nem izgalmas a dolog, de azért van benne néhány jópofaság, amiért érdemes lehet letölteni Windowsra.

Opera GX: gamer böngésző

Szóval mitől is gamer böngésző az Opera GX? Nos, a cégnél úgy gondolták, összedobnak egy olyan Opera változatot, amely külsejében és az alapból megjelenített tartalmakban egyaránt igazodik a játékos lelkületű felhasználók igényeihez. Így azán az Opera GX merőben más stílusú külsőt kapott, mint a hagyományos verziója. Sokkal dögösebb, már-már olyan, mintha egy játék menüjében lennénk. Nem csak a grafika, de a hanghatások is ehhez a hangulathoz igazodnak, emellett változtatható a színvilág és persze a böngészőn belüli háttérkép is. Szerintünk jól néz ki minden. 

A program kapott GX Corner fület, amely állandóan elérhető. Ebben játékokkal kapcsolatos hírek jelennek meg, jelenleg angol nyelven. De van két, ennél sokkal poénosabb funkciója is.

Az egyik, hogy tartalmaz integrált Twitch modult is, így egyetlen kattintással azonnal a Twitch felületen találhatjuk magunkat és nézhetjük a videókat, vagy cseveghetünk a közösség többi tagjával.

A másik, hogy van benne egy GX Control elnevezésű funkció, amellyel határt szabhatunk a böngésző memória- és CPU használatának. Ez akkor jöhet jól, ha játék közben is nyitva tartjuk a böngészőt, hiszen így kevésbé kell birkózniuk a rendszer erőforrásaiért. Az Opera tartja magát ahhoz, amit számára megszabnak.

Vannak persze további nyalánkságok is. Így például a böngészőben nézett videókat egyetlen kattintással kitehetjük önálló ablakba, s tovább nézhetjük azokat, miközben mondjuk már teljesen más weboldalt tallózunk éppen. Emellett kapunk beépített privacy és reklámblokkoló modult is. De van még beépített chat lehetőség több más szolgáltatáshoz (Facebook Messenger, Telegram, WhatsApp stb.) is. 

Mindent egybevetve ez egy érdekes kezdeményezés az Opera részről. Valóban sikerült gamer-üzemmódba kapcsolni a népszerű böngésző alkamazást. Amúgy pedig egy teljes értékű Opera leledzik az új skin alatt, szóval hétköznapi böngészésre is jó választás lehet. Sajnos ezúttal csak Windowsra kapjuk, talán úgy gondolták, az az igazi gamer platform. Szóval a többi rendszeren egyelőre le kell róla mondani (de a GX Corner hírekben azért van PS, XBox, Mac játékokról infó egyaránt). Mindenesetre Windowson a PC-s játékokat kedvelőknek szinte kihagyhatatlan darab.

További, játékokkal kapcsolatos cikkeket olvasna? Nézzen bele Játék dossziénkba, ahol játékokkal kapcsolatos tippeket, sőt, játékfejlesztési ötleteket is talál.

KÉRÉS: Amennyiben hasznosnak ítélte ezt a cikket, vagy a Techwokon olvasható bármely bejegyzést, kérjük, engedélyezze cserébe a hirdetések megjelenítését ezen az oldalon. A Techwok üzemeltetéséhez ez elengedhetetlen bevételi forrás. A hirdetések segítségével tudjuk biztosítani, hogy cikkeinket továbbra is ingyen olvashassa bárki. Köszönjük!

Ne maradjon le erről sem!