Windows takarítás egyszerűbben: Easy Clean a Ccleaner programban

Kétségtelen, hogy a Ccleaner az egyik legnépszerűbb Windows-takarító program közel 15 éve. Ahogy az is kétségtelen, hogy az elmúlt 15 év alatt jelentősen megváltoztak a felhasználói szokások. Míg korábban szinte elvárható volt, hogy aki a Windows “takarításába”, karbantartásába fog, az legalább valamennyire értsen is a rendszer és a PC lelkivilágához, addig ma már a felhasználók többségét nem igazán érdekli, miből is áll össze egy PC, s mi fán terem maga a Windows. Az alapvető felhasználói ismeretek birtokában kényelmesen elkattognak a programok között, sokszor az olyan fogalmakat sem igazán értve, mint mondjuk a “fájltípusok”. Pedig lássuk be, a rendszer karbantartásához ez például nem árt. De nincs ezzel semmi gond, végül is a számítógép van a felhasználókét és nem fordítva. De ennek az átalakulásnak a következtében akadnak régi motorosnak számító szoftverek, amelyeknek eljött az ideje a modernizálódásra. Így gondolták ezt a Piriformnál is, ezért került be egy új funkció, az Easy Clean a Ccleaner programba. Így a Windows takarítás a végletekig egyszerűsödik azok számára is, akik nem rendelkeznek mélyebb informatikai ismerettel.

Windows takarítás egyszerűbben: Easy Clean a Ccleaner programban

Szóval adott a – személyes használatra ingyenes – Ccleaner, amelynek népszerűsége annak ellenére is töretlen, hogy anno egy hacker támadáskicsit megtépázta a jóhírét. A hibát elhárították, a program újra régi fényében ragyog, s ez így maradt a legutóbbi, 5.57-es frissítés esetében is, csakhogy ezúttal a program egy teljesen új, Easy Clean (a magyar felületen Egyszerű tisztítás) elnevezésű felülettel is bővült.

A program alapvetően ezzel indul, így aki nincs otthon az IT terület rejtelmeiben, az Elemzés gombra kattintva villámgyorsan összeszedetheti vele a nyomkövető elemeket és a szemetet (e két kategóriába sorolja a felesleges fájlokat a program), majd egy újabb kattintással törölheti is azokat.

Természetesen azokra is gondoltak, akik ragaszkodnak a testreszabható funkcióhoz. Nekik Egyéni tisztítás fedőnéven elérhető a hagyományos, megszokott Ccleaner felület is. Ott minden beállítható, kiválasztható továbbra is. S persze megmaradt a többi extra funkció is, amiket már megszoktunk a programban.

Mindent egybevetve a Ccleaner továbbra is remek Windows-takarító, különösen ha azt vesszük, hogy otthoni használatra ingyen áll rendelkezésre bárkinek. Arra érdemes odafigyelni, hogy telepítésnél felteszi az Avast Antivirus ingyenes változatát is, amit csak akkor érdemes megtartani, ha szükségünk van rá, mert ha másik antivírus programot is használunk, akkor azzal könnyen “összeakadhat”, illetve a háttérben végzett vizsgálatoknál két ilyen program már durván lassíthatja a rendszer működését. Szóval ezekből egyszerre egyet érdemes csak a gépen tartani, legalábbis úgy, hogy a háttérben végzett ellenőrzést is engedjük.

Alternatíva Windows optimalizáláshoz

Ha valaki egy kattintással szeretne még több karbantartási és rendszer-optimalizálási funkciót elérni, annak tudjuk javasolni még a korábban bemutatott Ashampoo WinOptimizer 17-et is, de az nem használható teljesen ingyen otthonra sem (csak próbaverzióként két hétig).

Ne maradjon le erről sem!