Mi lesz az eddigi androidos Huawei telefonokkal?

Miként azt több külföldi és hazai portál is hírül adta, a Google visszavonja a Huawei Androidra vonatkozó használati jogát, így gyakorlatilag nem tudják használni az Android rendszert és annak olyan fontos elemeit, mint a Gmail, Play Áruház, Google Maps stb. a későbbi termékeiken (legfeljebb egy teljesen csupasz, nyílt forráskódú, szabadon használható részt használhatnának, azonban ez édeskevés ahhoz, hogy a felhasználók által értékelhető és használható rendszerként vegyék számításba, hacsak nem kezdenek komoly, önálló fejlesztésbe erre alapozva). A dolognak erőteljes politikai okai vannak, amiről részletesen ír például az Index, érdemes végigolvasni. Mi most csak egyetlen dologra koncentrálunk ezzel kapcsolatban: mi lesz ezután az eddigi androidos Huawei telefonokkal?

Mi lesz az eddigi androidos Huawei telefonokkal?

Nos, elvileg semmi különös. A dolog elsősorban a készülő, tervezett készülékeket érinti, amelyeken a Huawei talán saját rendszert használ majd, vagy amelyek így sosem látnak napvilágot. Ezt nehéz megjósolni előre. A cég mindenesetre ezzel kapcsolatban folyamatos tájékoztatást ígér, így hírünk ezen részét majd kiegészítjük, ha a találgatások és első reakciók helyett konkrétumok is lesznek.

Amit viszont egyértelműen, közleményben állít a Huawei és a Google is, az az, hogy az eddig eladott, illetve most kereskedelmi forgalomban lévő készülékek továbbra is megkapják majd a szükséges Android frissítéseket az eredetileg tervezett ideig. Vagyis a mai hír nem jelenti azt, hogy mindenkinek fejvesztve kell rohanni másik telefonért, mert holnaptól nem lehet telefonálni egyetlen Huawei vagy Honor készülékkel sem. Erről szó nincs! De lássuk, mit is mond maga a Huawei:

„A Huawei jelentősen hozzájárult az Android fejlődéséhez és növekedéséhez világszerte. Mint az Android egyik legfontosabb globális partnere, szorosan dolgoztunk nyílt forráskódú platformjaikkal, hogy olyan ökoszisztémát fejlesszünk ki, amely mind a felhasználók, mind az iparág számára előnyös. A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban kapható Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten. Továbbra is biztonságos és fenntartható szoftver-ökoszisztémát építünk majd, annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt biztosíthassuk felhasználóink számára világszerte.”

S, hogy ne legyen a dolog egyoldalú, a Google álláspontja a következő:

„Együttműködünk a rendelettel és vizsgáljuk annak állításait. A Google Play és a Google Play Protect továbbra is elérhetők és használhatók maradnak a forgalomban lévő Huawei eszközökön.”

Szóval minden Huawei okostelefont használó olvasónk nyugodt lehet: nem lett papírnehezék az amúgy kiváló készülékekből.

Az már más kérés, hogy ilyen körülmények között merre léphet majd a kínai gyártó, s mi lesz a következménye, mind a technológiai, mind a politikai porondon ennek a lépésnek. Értelemszerűen nem a Google lett hirtelen gonosz óriás, csak egyszerűen igazodnak az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának döntéséhez, ami ún. Entity List-re tette a Huawei-t, mellesleg nem név szerint, csak egyértelműen.

Ne maradjon le erről sem!