Honor 8: remek kivitel, barátságos ár

Mindig jó érzés olyan okostelefonba botlani, amelyik kicsit megtöri a tucat-érzést. A legtöbb új készülék sajnos egy szürke maszlag része, már csak azért dobják őket piacra, hogy ott legyenek, de szerencsére azért akadnak kivételek is. Ilyen például a Honor 8, amely ár-érték arányát tekintve egyike lehet jelenleg a legjobb választásoknak.

 

Száraz adathalom

Technikai kütyük esetében mindig túl kell esni a száraz adatokon, hiszen ezek alapján viszonylag sok dolog leszűrhető abból, ami vár ránk.

Nos, a Huawei “zabigyereke” a 140 ezer forintos árához képest egészen tisztességes paraméterekkel rendelkezik: 5.2”-os LTPS érintőképernyő, 1080×1920 pixeles felbontás (ez kb. 423 ppi), nyolc magos Kirin 950 processzor, Mali-T880 MP4 grafikus vezérlő, 4 GB RAM, 16 vagy 32 GB belső memória, egy halom érzékelő, ujjlenyomat olvasó, ac-s wifi, 4.2-es Bluetooth, A-GPS, GLONASS, NFC, infra, Type-C csatlakozó, és egy nem cserélhető, viszont 3000 mAh-s akku. Van egy előlapi, 8 megapixeles kamera és két előlapi 12 megapixeles, ami igazából egy előlapi 12 megapixeles dual kamera, lévén a második kamera csak monokróm képeket lő, hogy aztán a kettőből együtt egy dinamikus végeredmény születhessen. De erről majd később.

Emellett bővíthető (256 GB-ig) microSD kártyával és még dual SIM lehetőség is van, szóval egyszerre használhatjuk vele mondjuk privát és céges kártyánkat.

Szoftveresen sincs ok panaszra: Android 6.0.1 van alapból a készüléken, a kifejezetten jól sikerült Emotion UI 4.1-es felülettel.

Utóbbi az alternatív Android felületek közül szerintünk az egyik legjobb, legalábbis nekünk nagyon bejön mind megjelenését, mind funkciót tekintve. Ami még fontos lehet-e témában: a gyártó azt ígéri, lesz Android 7 frissítés is, sőt, ha lehet hinni a pletykáknak, pár évig biztosan frissül majd a rendszer a készüléken. Ha a tempót is tartják, akkor ez lényeges szempont lehet sokaknak.

Szóval belsejét tekintve elég meggyőző a készülék.

 

Külső

A fentieket egy kifejezetten dögös külső mögé sikerült rejteni. A Honor 8 formavilága letisztult, ízléses. Az anyagválasztás érdekes, mert a hátlapot leszámítva nagyon masszívnak tűnik az egész, viszont a hátlapról erősen süt a műanyag jelleg, ami egy dolog, de ráadásnak csúszós is. Szóval nem jó, ha kapkodunk vele, mert könnyen kicsúszhat a kezünkből a mobil.

Ezt leszámítva nekünk bejön a külső is. Elöl érdekes megoldás, hogy a visszajelzést végző RGB LED-et elrejtették a hangszóróba, míg a hátul a fő érdekesség értelemszerűen a dual kamera és az ujjlenyomat leolvasó, amely amúgy okosgomb néven fut, mivel az ujjlenyomatok villámgyors és megbízható (tényleg) leolvasásán kívül több funkciós nyomógombként is funkcionál. Erről is regélünk pár bekezdés múlva.

A telefon alja olyan, mintha az iPhone 6S-t látnánk, de hát felőlünk mindenki onnan vesz ihletet, ahonnan akar, ez maximum az Apple-t zavarhatja. Jobb oldalra került a power gomb és a hangerőszabályzó. Ezek is teljesen rendben vannak.

 

Használat

A Honor 8 az a telefon, amelynél az ember végre tényleg azt érzi, hogy élvezet használni. Az aktuális Emotion felület szerintünk rendkívül kényelmes, gyors és ízléses. Minden funkció kézre áll. Ráadásul a legfontosabb dolgokat hozzárendelhetjük a hátsó okosgombhoz. Ez több funkció ellátására is képes: ujjgesztusokkal lapozgathatjuk például vele a fotóinkat, vagy előszedhetjük és eltüntethetjük vele az értesítési panelt. Emellett egyszeri- vagy dupla megnyomással, illetve hosszan nyomva tartva is elláthat különféle rendszerfunkciókat (képernyőkép készítés, zseblámpa, hangfelvétel), vagy elindíthat tetszőleges alkalmazást.

A telefon mozgásához is rendelhetünk funkciókat: átfordítással némít, magasba emeléssel felveszi a hívást, döntésnél lapozás a főképernyőn stb.

Minden testreszabható, úgy állítjuk be a működést, ahogy nekünk a legjobb.

Az ujjlenyomat olvasó tökéletesen funkcionál, de azzal, hogy hátra került, az asztalon fekvő telefont kézbe kell venni a felnyitáshoz, vagy bepötyögni a kódot. Ebből a szempontból az iPhone-ok előlapi leolvasója szerintünk praktikusabb. Persze ha amúgy is kézben van a telefon, akkor már nagyjából mindegy. Legfeljebb ízlés és kézügyesség kérdése, kinek, melyik jön be jobban.

Ha ez még nem elég, akkor extra poénként a telefon az ujjperccel érintést is felismeri, így például készíthetünk ezzel a módszerrel is képernyőképet.

A készülék szoftveresen is rendben van, előre telepítve kapunk fájlkezelőt, jegyzet alkalmazást, hangrögzítőt, egy halom Google appot, skineket, naptárt, zenelejátszót, videolejátszót stb. Mindent, ami kellhet. Sőt, van egy Telefon-kezelő app is, amely segít a rendszer karbantartásában (takarítás, optimalizálás, energiagazdálkodás stb. Emiatt sem kell valamilyen reklámokkal telenyomott plusz alkalmazást letölteni.

Az akkuidő rendben van, vagy hát legalábbis a 1,5-2 napot simán hozza átlagos használattal. Majd csak lesz jobb is egyszer, de mondjuk nem valószínű, hogy az ebben a kategóriában köszönt majd be először…

 

Kamera

Ha már két kamera van hátul, annak biztosan oka is van, gondolja az egyszeri kütyü-őrült. S van is ebben valami. A lézeres autofókusszal kiegészített 12 megapixeles dual kamera egyik fele RGB, másik fele monokróm képeket rögzít, s a kettő összedolgozásából állítja elő a végeredményt. Érdekes extra funkciója is van: széles rekeszértékű üzemmódban rögzítve utólag állíthatjuk vele a fotók mélységélességét. Így például elmoshatjuk a hátteret, hogy jobban kiemeljük a fotózott tárgyat. Nem minden esetben praktikus, de sokszor jól jön, kiváltképp közeli fotóknál.

Van Pro fotó üzemmód is, ilyenkor minden jellemzőt (ISO értékek, zársebesség, fénymérési mód) manuálisan változtathatunk.

Videózni is remekül lehet vele, viszont maximum 60 fps full HD minőségben. Fene se érti, hogy ilyen hardver mellett miért maradt ki a 4k felvétel opció. Na jó, értjük. Üzlet. Van a Huaweinek más készüléke is, amit szeretne eladni.

Bár kamera funkciót tekintve döbbenetesen sokat tud a Honor 8, a képminőségtől mi ezek után többet vártunk, mint amit kaptunk. Nem rossz, sőt, a jobbak közé tartozik, csak mégsem tökéletes. Emitt letölthető néhány fotó, amiket lőttünk vele.

 

Összegzésül

Hát, mit mondjunk: imádtuk a Honor 8-at. Kicsit fájt is, amikor vissza kellett szolgáltatni a tesztkészüléket, pedig ha az ember ezzel foglalkozik, szokva van hozzá, hogy csak átmeneti az öröm… De a Honor 8 épp egy olyan telefon, amelyet öröm használni: gyors, kényelmes, pofás. Bőven megéri az árát, még úgy is, hogy itthon – mily meglepő – kicsit vastagabban fogott a filc az árcédulákon, mintha kint vennénk. Ár-érték arányát tekintve azonban – a cikk születésekor – ez az egyik legjobb cucc a piacon.

Ne maradjon le erről sem!