Sony Xperia XZ és X Compact: a mindenes és a helyettese

Manapság nem könnyű kiríni az okostelefonos mezőnyből, a készülékek többsége – a saját kategóriájában – nagyjából ugyanazt nyújtja, csak más csomagolásban. Így nem árt, ha egy gyártó elsőre képes megakasztani a leendő vevők futó pillantását egy mobilüzlet polcain. Nos, a Sony-nál a jelek szerint úgy vannak vele, hogy felesleges minden extrém lekerekítés és extravagáns forma. Ha egyszer valami bevált, ragaszkodjunk hozzá. A Sony Xperia XZ-ben sincs semmi formabontó, de ha visszafogott vonalvezetésű, mégis elegáns, megbízható és a mai kínálathoz képest lemeríthetetlennek tűnő okostelefonra vágyunk, akkor igenis érdemes megállni az említett polc előtt.

 

Minden ami kell, meg egy-két plusz

Szóval nagy áttervezésbe nem fogtak a Sony-nál az elődökhöz képest, talán csak szembetűnőbb a lekerekítés a telefon két szélén. Az anyagválasztás remek, üveg-fém kombinációt kapunk. Méretét tekintve még pont kellemesen kézben tartható. A hangerőszabályzón és a bekapcsoló gombon kívül van dedikált fotó gomb is, mindezeket egy oldalra zsúfolták. Alul egy USB-C, felül pedig egy füles csatlakozó kapott helyet. A készülék másik oldalán egy kihúzható kis “fiókba” pakolhatjuk a SIM és a MicroSD kártyákat. Az előlapot szinte teljes egészében uralja a kijelző és pár apró szenzor, az előlapi kamerával karöltve. A hátlapon pedig csak a hátsó kamera és a hozzá járó LED-es villanók kaptak helyet. Az Xperia XZ egyébként megfelel az IP68 szabványnak, vagyis por- és vízálló (másfél méterig).

Kívül tehát nem annyira izgalmas a készülék, de szerencsére belül mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet. A teljesítményről egy négymagos Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 CPU és egy Adreno 530 GPU gondoskodik, 3 GB RAM társaságában. Ez manapság több, mint elegendő ahhoz, hogy maga az Android és a rajta futó appok megfelelő tempóban működjenek. A belső memória 32 vagy 64 GB lehet, ezt bővíthetjük utólag akár 256 GB-os MicroSD kártyával is. A számtalan szenzor mellett van wifi (ac), Bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS, Wi-Fi Direct, DLNA és NFC egyaránt. Ellenben a rádió ezúttal kimaradt.

Az 5,2”-os, IPS kijelző képe gyönyörű. A felbontása viszont ma már lassan csak átlagosnak mondható ebben a kategóriában: 1080×1920 pixel (kb. 424 ppi). Mondjuk ennél több ekkora mérethez nem is valószínű, hogy kellene, így legalább energiatakarékosabb a kütyü, amely amúgy 2900 mAh-s akkumulátort kapott. Egy napot simán kibír, nálunk durva nyúzás esetén is ment másfelet. De ha kevésbé babráltunk volna vele, valószínűleg a két nap sem lett volna neki olyan nagy kihívás, legalábbis ha még az energiatakarékos üzemmódot is bekapcsolja az ember.

Az Xperia XZ fő különlegessége persze elsősorban a kamera: hátul egy 23 megapixeles (1/2.3” méretű szenzor, f/2.0, 24mm, EIS), lézeres autofókusszal, elöl pedig egy 16 megapixeles kapott helyet. Utóbbi valószínűleg a szelfi-őrültek álma, szóval ha imádunk fotókat küldözgetni magunkról, akkor itt a remek lehetőség.

A kamera gyors, aki pedig imádja a humoros effekteket, annak az Xperia XZ maga a Kánaán: rengeteg jópofa virtuális AR (virtuális valóság) látványelemmel tehetjük izgalmasabbá felvételeinket (dínók, halak, mesehősök stb.). A videózás szerelmesei pedig akár 2160p@30fps formátumban is gondolkozhatnak. Az optikai képstabilizálás sajnos kimaradt, de a Sony szoftveresen azért igyekszik pótolni a dolgot.

Fura, de valahogy a cégnél kicsit jobban fókuszálnak a 23 megapixel tényére, mint a felvételek tökéletes képminőségére. Szerintünk akadna még mit javítani az összehatáson (zajszűréstől a torzításokig), de ettől függetlenül az Xperia XZ még mindig a felhozatal jobban sikerült darabjai közé tartozik e téren.

A 23 megapixeles kamerán felül a másik igazi extra az ujjlenyomat-leolvasó lehet, amelyet az oldalt található ki- és bekapcsoló gombba rejtettek. Ez teljesen flottunk működik, nekünk egyszer sem volt vele problémánk a teszt során.

 

Rendszer és alkalmazások

Az Xperia XZ-ben hardveresen minden adott, hogy zökkenőmentesen dolgozzunk a telefonnal és azt kell mondjuk, a szoftver oldal is jól sikerült. Az Android (7.0) felületét természetesen itt is átszabta a Sony, amit felhasználói élmény szempontjából vagy nagyon lehet szeretni, vagy kifejezetten utálni fogjuk, de ha valaki tud vele azonosulni, akkor egy pörgős, akadásmentes rendszert tudhat a magáénak.

Az alap appokat a gyártó természetesen most is cserélte a sajátjaira, így a képnézegető, videolejátszó stb. mind eredeti Sony. Mellesleg nagyon jók. Természetesen azt telepítünk rá a Play áruházból, amit akarunk, ha nekünk valamelyik nem jönne be, helyettesíthetjük mással. Nagy különlegességet nem találtunk, bár a hírolvasó app például kifejezetten szimpatikus volt. A tárcsázó alkalmazás szintúgy. A Widgetek és a témák már teljesen ízlés kérdése, mennyire jönnek be a felhasználóknak.

 

Semmi extra, de jó választás

Az Xperia XZ sem elődeihez, sem konkurenseihez képest nem jelent óriási előrelépést, de azt azért nyugodtan ki merjük jelenteni, hogy jó választás. Ha egy megbízható, gyors, por- és vízálló, ujjlenyomat-leolvasóval ellátott készülékre van szükségünk, érdemes elgondolkozni a beszerzésén, feltéve, hogy ezekért a tulajdonságokért hajlandóak vagyunk kiadni kb. 220 ezer forintot.

 

Xperia X Compact, a kistesó

A Sony egy hasonló szoftveres felszereltségű kompakt telefont is árul jelenleg: ez a Sony Xperia X Compact. Kisebb, visszafogottabb hardveres tulajdonságokkal rendelkezik, de szoftveres felszereltségét illetően szinte pontosan azt tudja, amit a nagytestvér: Android 7.0 rendszer, a Sony saját felületével és a Sony saját alkalmazásaival. Itt is megvannak a virtuális valóságra építő fotós effektek, a hírolvasó, az egyedi képnézegető és videolejátszó appok stb. Hasonlóan profin ellátott okostelefon ebben a kategóriában alig található, ráadásul minden flottul és gyorsan működik. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a 23 megapixeles hátlapi kamera a LED villanóval itt is megvan.

Hardveresen persze nem csak méreteit tekintve marad alul az X Compact az XZ-vel szemben (amúgy feltűnően hasonlít rá megjelenésében): 4,6”-os 720×1280 pixeles (319 ppi) és jóval kevésbé élénk színű IPS kijelzőt kapunk. Nincs IP68 megfelelés, sőt, hivatalosan más IP megfelelés sem. A nyolc magos Qualcomm MSM8956 Snapdragon 650 CPU az Adreno 510 GPU-val, és 3 GB RAM-mal kiegészítve bár nem egy erőmű, de szépen teszi a dolgát. A telefon nem akadozik használat közben. Alapból 32 GB tárhely áll rendelkezésünkre, amit MicroSD kártyával tudunk bővíteni. Az előlapi kamera csak 5 megapixel. Persze van NFC, wifi (ac), Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS és egy halom érzékelő itt is. A 2700 mAh-s akku pedig ugyan nem tűnik nagynak, de a telefon még így is röhögve bírja 1,5 napig, normál használat mellett. És akkor még mindig ott van az energiatakarékos üzemmód. Mielőtt elfelejtjük, akad egy olyan extra is, ami hiányzik az XZ-ből: az X Compactba csak belegyömöszöltek egy rádiót. Hátha valakinek ez fontos szempont. Mi több, az ujjlenyomatleolvasó is megvan, ugyanúgy a be- és kikapcsológombba rejtve, mint az XZ-nél.

Szóval akinek kisebb készülékházban (női kezek méretéhez igazítva) kellene a 23 megapixeles kamera (itt nincs 4k videofelvétel!), az ujjlenyomat-leolvasós védelem és az Xperia XZ szoftveres felszereltsége, annak az Xperia X Compact tökéletes választás lehet. Az ára is barátságosabb, kb. 105 ezer forintért már a miénk lehet.

Ne maradjon le erről sem!