Az 5+1 legjobb ingyenes képszerkesztő program 2019-ben

Korábban összeválogattuk a legjobb ingyenes képnézegető szoftvereket egy cikkbe, hogy aki gyorsan és kényelmesen szeretné átnézni képgyűjteményét, mindig kéznél legyen nála a legmegfelelőbb eszköz ehhez. Ma egy nagyon hasonló témakörben kalandozunk: megmutatjuk, melyik az 5+1 legjobb ingyenes képszerkesztő program 2019-ben.

Az 5+1 legjobb ingyenes képszerkesztő program 2019-ben

Hatalmas változással persze nem tudunk szolgálni a tavalyi összeállításhoz képest, hiszen az élvonal nem igazán változott. Viszont e válogatást bővítettük pár nagyon izgalmas új programmal, hogy teljesebb legyen a kép. Ezeket is érdemes kipróbálni, mert nem mindenkinek azonosak az elvárásai egy-egy ilyen programmal szemben: van, akinek a kényelmes és egyszerű használat, s van, akinek a profi eszköztár a lényeg. A következő programokban mindkét dolog megvan, eltérő arányokban.

Krita

A Krita továbbra is nagy kedvencünk. Szerintünk a legjobb ingyenes rajzprogram, hihetetlen nagy – és jól testreszabható -ecsetválasztékkal, remek képszűrőkkel, effektekkel, s persze kiváló rajzeszközökkel. További előnye, hogy cross-platform, így Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt munkára bírhatjuk.

Abszolút profi alkalmazás minden szempontból, simán felveszi a versenyt a néhány kereskedelmi forgalomban kapható, fizetős szoftverrel is a kategóriájában. Ha valaki még nem próbálta, de érdeklődik a digitális művészet iránt, feltétlenül ismerkedjen meg vele a gyakorlatban is.

Paint .NET

Egy igazi klasszikus képszerkesztő Windowsra a Paint .NET, amelyet folyamatosan fejlesztenek. Míg eredetileg csak a Windows saját Paint alkalmazásának cserealapjaként vették számításba, mára szépen kinőtte magát. Gyors és sokoldalú képszerkesztő program lett, amely tartalmaz minden eszközt és szűrőt, ami az alap képretusáláshoz szükséges. Felülete a klasszikus Windows alkalmazásoknak megfelelő, így ha valaki már régóta ücsörgök windowsos PC előtt, gyorsan kiismeri magát ezen a programon is.

GIMP

A GIMP szintén klasszikusnak számít, viszont a Paint .NET-tel szemben két nagy különbség is van. A pozitív eltérés: gyakorlatilag a Photoshop eszköztárát nyújtja, ráadásul plug-inekkel bővíthető is. A negatív különbség: elág barátságtalan felülete van, amit nem mindenki tud maradéktalanul megszokni. Bár mentségére szóljon, sokat szelídült az utóbbi években, szóval már közel sem olyan tragikus a helyzet, mint anno. 

Ha valakinek bejön sajátos felület, használhatja Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt, ráadásul akár magyar nyelvű felülettel is. Digitális festészetre és fotóretusálásra egyaránt kiválóan alkalmas.

GravitDesigner

Kicsit kilóg a sorból a GravitDesigner, ez ugyanis elsősorban vektoros ábrák készítésére használható. Vagyis fotókat retusálni nem igazán lehet vele, viszont arra tökéletes, ha vektoros ábrákat szeretnénk átszerkeszteni, vagy éppen fotóinkból szeretnénk egy nyomtatható, szépen elrendezett montázst kreálni. Az ingyenes vektorgrafikai szoftverek között előkelő helyet foglal el, így ide is beválogattuk, mert a fotók feldolgozásánál is hasznos lehet.

PhotoScape

Egy újabb nagy öreg, a Photoscape, de ez nem azt jelenti, hogy ez lenne a kínálat leggyengébb láncszeme. A PhotoScape ugyanis kifejezetten széles és profi eszköztárral rendelkezik: készíthetünk vele montázsokat, képeslapokat, képernyőképeket, van kötegelt (batch) képátalakítás, remek képnézegető funkciót, s persze egy halom fotóretusáló eszköz.

Mindez ráadásul magyar nyelven és olyan kialakítással, hogy a kezdők is könnyedén kiismerjék magukat rajta. Így aztán otthonra ez lehet az egyik legjobb választás, még akkor is, ha amúgy a felülete fölött kicsit eljárt már az idő. Gyors, s minden tud, amire egy átlag felhasználónak otthoni körülmények között szüksége lehet.

Egyetlen dologra kell odafigyelni: a Telepítője szíve szerint felrakná a Google Drive alkalmazást is, de ezt szerencsére meg lehet akadályozni az adott opció kikapcsolásával a Telepítőben. Nem mintha bajunk lenne a Google Drive szolgáltatással, de annak legfrissebb változatát érdemes már csak telepíteni, s annak letöltésére és telepítésére ott a Google Drive saját letöltési oldala. Érdemesebb azt használni, ha tényleg szükségünk van rá.

Photo Pos Pro

A végére maradt egy kevésbé ismert, de nagyon hatékony és – méretes eszköztára ellenére is – könnyen használható a fotóretusáló program a Photo Pos Pro– Lencsekorrekciótól, a klón-ecseten át, a színelési funkciókig mindent megtalálunk benne, amire fotók helyrepofozásához szükségünk lehet. Olyan extrákkal is felvértezték, mint az objektumok eltávolítása fotókról, a kijelöléseket megkönnyítő Smart Selection stb.

Egyetlen gond van vele: sajnos az ingyenes verzióban mentésnél maximum 1024 pixel lehet a kép szélessége/magassága. Ha webre szerkesztünk vele fotókat, bannereket, akkor ez a korlátozás viszonylag kis problémát jelent (érdemes a munka megkezdése előtt átméretezni a képet). Viszont ha nyomtatandó fotót retusálnánk, vagy bármilyen okból szükségünk van a nagy felbontású végeredményre, akkor sajnos meg kell vásárolnunk a Premium verziót. Így a Photo Pos Pro sajnos csak részben kerülhetett be a válogatásba. De ha valaki megelégszik az 1024×1024 px maximális felbontással, akkor a profi eszköztár miatt remek alternatíva.

Ne maradjon le erről sem!