Művészi videózás iPhone-nal, azonnali szerkesztéssel

Oldalunkon seregnyi videószerkesztőt mutattunk már be, ingyenes és fizetőst, okostelefonost, számítógépen használhatót, vagy akár a böngészőben működőt egyaránt. Ezen a területen manapság nem lehet okunk panaszra, bőven van választék. De a művészi videózás iPhone-nal vagy androidos készülékekkel sem lehetetlen ma már, ezekre is akad megannyi videorögzítő alkalmazás és videoszerkesztő egyaránt. Ma az iPhone felhasználóknak mutatunk egy szokatlan megközelítést alkalmazó kamera appot, amelyben szinte a felvétel közben effektezhetők és vághatók az anyagok. Segítségével művészi szintre emelhetjük az okostelefonos filmkészítést.

Nizo: művészi videózás iPhone-nal

Hagyományos módon a felvételek készítése és a vágás a legtöbb platformon külön munkafolyamat. Utóbbira a profik sokszor olyan összetett és bővíthető szoftverek használnak, mint mondjuk a Final Cut Pro X. Ezúttal azonban egy olyan appot tudunk mutatni, amellyel akár művészi szintre emelhető az okostelefonos filmkészítést, beleértve egy egyszerű család videótól egy rövidebb művészfilm vagy klip forgatását és vágását is.

A Nizo nevű appot a készítők azzal a céllal hozták létre, hogy a felvételeket azonnal, már azok rögzítésekor a hagyományos filmek látványvilágának megfelelő szűrőkkel láthassuk el, sőt, közvetlenül a felvételek készítése közben már elvégezhessük az alap vágási munkálatokat is. A Nizoban ugyanis a felvételek alatt közvetlenül módosíthatjuk a használt szűrőt, melynek hatását azonnal látjuk is a kijelzőn. Ha pedig felvettük a jeleneteket, azonnal át is rendezhetjük azok sorrendjét a programban, anélkül, hogy ehhez el kellene indítanunk egy másik szerkesztő programot.

Jó, be kell látni, a Nizo nem egy Final Cut Pro, de még csak az Apple iPhone-okra előtelepített iMovie alkalmazásának szerkesztőkészletével sem rendelkezik, viszont ezekre sokszor nincs is szükség. Ahhoz, hogy művészien megkomponált videót készítsünk, bőven megteszi a Nizo eszköztára:

  • felvétel közben kiválasztható – filmes érzetet keltő – szűrők
  • manuális vagy automatikus fókusz / fehéregyensúly / ISO stb. érték állítás
  • a felvételminőség egy mozdulatos váltása (24/60 fps;1080p/4k)
  • jelenetek sorrendjének azonnali módosítása
  • egyszerű áttűnés effekt (dissolve) bekapcsolása a kívánt jelenetek között
  • hangsáv cseréje az iTunes gyűjteményünkből
  • mikrofon felvétel letiltása/engedélyezése
  • jelenetek felesleges részleteinek “lecsípése” (eleje-vége pontos meghatározása)

Ráadásul ez az eszköztár hihetetlenül könnyen használható egyszerű ujjgesztusokkal. Itt nem fogunk elveszni a beazonosíthatatlan ikonok erdejében. Csak pár ujjmozdulatot kell begyakorolni, melyekkel minden villámgyorsan elérhetünk.

Természetesen van exportálási lehetőség is, így kész, megvágott anyagot egy mozdulattal küldhetjük az iOS Fotók alkalmazásába, hogy aztán tetszőleges módon felhasználjuk azt.

Inspirációnak találunk néhány példa videót a készítők weboldalán és az alkalmazáson belül is, utóbbiban egy vágatlan anyag is megtalálható, hogy legyen min begyakorolni a jelenetek átrendezését, hangsáv szerkesztést stb.

A Nizo 1790 forintos áron vásárolható meg az App Store-ban. Szerintünk ennyit bőven megér azoknak, akik szeretnének kicsit elrugaszkodni a megszokott mobilos videózástól és kipróbálnának egy új megközelítést a felvételek készítésére, szerkesztésére.

Ne maradjon le erről sem!