Egészségmegőrzést segítő Chrome kiegészítő a Google-tól

Korábban mutattunk már jónéhány olyan alkalmazást és Chrome plug-int, amelyek azzal próbálnak meg minket egészségesebb életmódra szoktatni, hogy megadott idő elteltével – ha kell, a maguk lehetőségei szerint akár erőszakosabban is – megpróbálnak felállítani minket a számítógép elől. Bármily furcsa, ez bizony sokaknak jelenthet megoldást a derékfájás, ízületi panaszok, vagy akár a rossz vérnyomás elkerülésére, enyhítésére, mert a több órás egy helyben történő ücsörgés egyáltalán nem tesz jót az emberi szervezetnek. Ma is ebben a kategóriába tartozó megoldással szolgálunk, amelynek különlegessége, hogy maga a Google rukkolt elő vele: egy egészségmegőrzést segítő Chrome kiegészítő.

Mindful break: egészségmegőrzést segítő Chrome kiegészítő

A Google saját kiadású Chrome kiegészítője egyetlen kattintással telepíthető a Chrome böngészőbe. Telepítés utáni első utunk a plug-in beállítások lapjára kell vezessen, mert alapértelmezésben nem kapcsolja be az emlékeztetőket. Nekünk kell meghatározni a beállítások opció között válogatva, hogy milyen időközönként (hány óránként), milyen időintervallumon belül (mondjuk csak munkaidőben) kapjunk figyelmeztetést a böngészőtől, hogy ideje lenne kicsit mással foglalkozni, mint amiben elmerültünk.

Ugyancsak mi állíthatjuk be a figyelmeztetés formáját is: ikonnál megjelenő jelzés vagy böngésző üzenet. Emellett pedig kérhetünk kellemes, de figyelemfelkeltő gongszót is a figyelmeztetés időpontjában. A böngésző üzenet megjelenhet a Chrome felületén, vagy ha a rendszerben úgy van beállítva (ez Windows 10 és macOS esetén egyaránt megoldható), akkor rendszerüzenetként is megkaphatjuk.

Ilyen figyelmeztetéseket persze már láttunk már alkalmazásoktól, plug-inektől is. A Mindful break különlegessége, hogy a felugró panelen a Try a breathing Exercise linkre kattintva azonnal egy pihentető-feltöltő légzőgyakorlatot is elvégezhetünk a program útmutatásának megfelelően. Szóval ezúttal nem azért küzd böngésző, hogy felálljunk a gép elől, hanem hogy légzőgyakorlatot végezzünk megszabott időközönként.

Mondjuk ha olyan erőszakos lenne, mint amilyen a korábban bemutatott Rest is lenni szokott (ha kell, kvázi kizár minket pár percre a rendszerből, hogy tuti abbahagyjuk a számítógép babrálását), az hatékonyabb lehetne. De ha van némi önuralmunk, így is engedhetünk a felszólításnak és felállhatunk a gép elől, vagy legalább a légzőgyakorlatot elvégezhetjük pár percben, egészségünk megóvása érdekében.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató