URL lista importálása Chrome könyvjelzőknek TXT fájlból

Igen érdekes kérdéssel lepett meg minket egyik olvasónk a minap. Ráadásul első olvasatra igen banálisnak tűnt a probléma: adott egy sima txt fájlba mentett link-gyűjtemény, amelyben egymás alatt (sortöréssel) sorakoznak a különböző linkek, körülbelül ezer. Ezeket kellene a Chrome könyvjelzői közé felvenni, önálló mappába, hogy mindig kéznél legyenek. Mindezt lehetőleg ne egyesével… Mi sem egyszerűbb, gondoltuk, hiszen a Chrome simán tud importálni könyvjelzőket. Nos, nem olyan simán. A más böngészők által létrehozott html formátumú, ún. bookmarks fájlokkal semmi gondja, azokat könnyedén beolvassa. De egy sima txt fájlban összegyűjtött listával nem tud mit kezdeni. Reménykedtünk a jól bevált Ctrl + C és Ctrl + V mozdulat sikerében, de ott is felsültünk, mert a Chrome a listát így összevonva, egyetlen – működésképtelen – könyvjelzőként illeszti be. Szerencsére egy kis virtuális eszkábálás segít a dolgon, csak annyi a feladat, hogy az egyszerű szöveges gyűjteményből a Chrome számára emészthető html változatot kreáljuk. Onnantól kezdve már menni fog az egykori TXT lista importálása Chrome könyvjelzőknek. Sőt, mutatunk egy másik megoldást is, mert a sima könyvjelző menedzser helyett rábízhatjuk linkjeinket egy ügyes Chrome kiegészítőre is. Következzenek hát a megoldások.

 

1. URL lista importálása Chrome könyvjelzőknek TXT fájlból

Elsőként próbálkozzunk meg a manuális átalakítással. Nyissuk meg a listát tartalmazó TXT fájlt mondjuk a Notepadben, vagy egy hasonlóan egyszerű szerkesztőben (Macen jó választás a CodeRunner, Windowson a Notepad Plus Plus). Ha a linkeket soronként mentettük el a txt fájlba, akkor másoljuk azokat onnan a Vágólapra (kijelölés után CTRL + C), majd illesszük be őket ezen az oldalon (Textfixer). A konvertáláshoz válasszuk az alábbi opciókat:

  • My URLs are on separate lines
  • No special formatting
  • No target

Ezután egy kattintás a Convert URL to to HTML link gombra és az első menettel készen is vagyunk. Kapunk egy ilyesmi szöveget:

Ha ez megvan, másoljuk vágólapra a kapott listát és nyissuk meg ezt az oldalt HTML List Generator. Itt illesszük be frissen elkészült és Vágólapra másolt HTML linkjeinket. Ezután válasszuk a Definition list lehetőséget és kattintsunk a Create HTML list gombra. Most nagyjából így néz ki a dolog az oldalon a HTML mezőben:

Márpedig nekünk pontosan ez kell, csak még némi kiegészítéssel. Ezért aztán másoljuk Vágólapra ezt a HTML kódot is – figyelem, ne a Preview részből, hanem a HTML-ből – és nyissunk egy új dokumentumot a Notepad-ben (vagy amilyen programot használunk erre a célra, emitt például egy ingyenes, cross-platform alternatíva). Illesszük be a kódot a Vágólapról és szúrjunk be elé a következő sorokat:

<!DOCTYPE NETSCAPE-Bookmark-file-1>
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=UTF-8">
<TITLE>Bookmarks</TITLE>
<H1>Bookmarks</H1>

Vagyis, maradva a példánknál, a végeredmény erre fog hasonlítani:

Most akkor fellélegezhetünk, ugyanis más dolgunk már nem maradt, mint elmenteni ezt a kódot egy tetszőleges nevű, .HTML kiterjesztésű fájlba. Ezután a Chrome Bookmark Managerbe már gond nélkül tudjuk importálni ezeket a könyvjelzőket (Bookmark Manager / Import Bookmarks menüpont).

Elsőre egy Imported mappába kerülnek, de ezt bármikor átnevezhetjük, csak kattintsunk rá a jobb egérgombbal és válasszuk a Rename menüpontot a megjelenő helyi menüben.

 

2. Könyvjelző helyett alternatív tárolási mód

A másik megoldás, hogy telepítjük a Session Buddy elnevezésű Chrome kiegészítőt. Ennek ugyanis van egy saját Import funkciója, amivel átveszi az eredeti, TXT-ben tárolt listánkat is. Csak Vágólapra kell másolni a kérdéses URL gyűjteményt, majd beilleszteni a Session Buddy Import felületén és elmenteni. Így ugyan nem a Chrome saját könyvjelző-menedzserébe kerülnek a kódok, hanem a Session Buddy gyűjteményébe, de ez egy nagyon jól kezelhető, átlátható megoldás. Innen is bármikor megnyithatjuk a linkeket egyesével, vagy akár csoportosan is.

Aki pedig esetleg további izgalmas és praktikus Chrome kiegészítőkre vágyik, annak javasoljuk eddigi, méretes gyűjteményünket.

Ne maradjon le erről sem!