OCR plug-in: érdekes szövegfelismerő kiegészítő Firefoxhoz

Az elmúlt években bemutattunk már néhány praktikus szövegfelismerő alkalmazást, amelyek között önálló karakterfelismerő program és online OCR szolgáltatás egyaránt volt. Ma ezek vegyítésével szolgálunk. Emitt egy érdekes OCR plug-in, azaz egy szövegfelismerő kiegészítő Firefoxhoz. Azt nem mernénk állítani, hogy már teljesen kiforrott darab, de kétség kívül érdekes és a tesztek alapján egészen jól használható, ráadásul magyar nyelvű szövegekkel is megbirkózik.

OCR plug-in, avagy szövegfelismerő kiegészítő Firefoxhoz

Az Image Reader (OCR) plug-in meglehetősen lényegre törő darab: telepítése után beépül a Firefoxba és az Eszköztárról érhető egy, egyetlen kattintással. A megnyíló ablakban aztán nincs más dolgunk, mint beállítani a szöveg nyelvét (akár a magyart is), majd a Browse… gombra kattintva megnyitni a felismertetni kívánt szöveget tartalmazó képfájlt (például egy szkennelt dokumentum egyik oldalát JPG formátumban). A Naptha projektre épülő kis plug-in ekkor azonnal nekilát a munkának és megpróbálja helyesen felismerni és szerkeszthető szöveggé alakítani a kép tartalmát.

Bár az Image Reades OCR közel nincs olyan szinten sok szempontból – például tördelés megtartása, de sajnos a felismerés pontossága is -, mint mondjuk a vérprofi FineReader, de hát lássuk be, nem is került annyiba. Sőt, tulajdonképpen semmibe sem kerül. Ingyen használhatjuk, ha egy szkennelt, vagy az internetről képként letöltött szöveget vissza szeretnénk alakítani szerkeszthető változatra. A felismert anyagot aztán olyan szövegszerkesztőbe másoljuk be utána, amilyenbe kedvünk tartja.

Tulajdonképpen amit ígér, azt teljesíti is, elsősorban mondjuk angolul, de azért megfelelő körülmények között magyar nyelvű szövegeknél is. Viszont ha már Firefox kiegészítőről van szó, praktikus lenne, ha a böngészőben látható képek feliratait egyetlen kattintással felismertethetnénk. Erre az általunk tesztelt verzió még nem volt képes, de bízunk benne, hogy nem csökken teljesen a fejlesztők lelkesedése és később beépítik ezt a funkciót is.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató