Ingyenes e-learning fejlesztő program, minden platformra

A digitális oktatás manapság már senkinek nem jelent forradalmi újdonságot. Szépen “beette” magát a hétköznapjainkba, bár idehaza talán még kevésbé elterjedt, mint külföldön. Ha viszont valaki saját oktatóanyagokat szeretne publikálni az interneten (vagy nosztalgikus megfontolásból még CD-n, DVD-n), annak már most is jobbnál jobb fejlesztőeszközök állnak a rendelkezésére. Ott van például az Adobe Captivate, vagy személyes kedvencünk, az iSpring Suite. De mutattunk egyéb megoldásokat e-learning rovatunkban. Egyetlen apró bökkenő van velük: nem éppen olcsók. Ha pedig valaki még csak hobbi szinten szeretne belefognia dologba, ahhoz kifejezetten drágák. Szerencsére mint mindig, most is tudunk alternatívát mutatni. Íme egy ingyenes e-learning fejlesztő program, amellyel dolgozhatunk Windowson, macOS alatt és Linuxon egyaránt. A végeredményt pedig publikálhatjuk HTML5 formátumban bárhol a világhálón, vagy offline egy CD-n is.

OPEN eLearning: az ingyenes e-learning fejlesztő program

Az OPEN elearning a nevéhez hűen egy nyílt-forráskódú projekt, amelyet bárki letölthet és használhat a MIT licenc alapján. Túlzás lenne állítani, hogy a program keményen szorongatja a bevezetőben említett két nagyágyút, de ha egyszerű felépítésű (ettől még lehet ízléses és tartalmas) oktatóanyagokat szeretnénk létrehozni, arra a célra több, mint tökéletes. Kicsit a Powerpointhoz hasonló módon tudunk benne diákat összerakni, amelyek hivatkozhatnak egymásra, így tudunk közöttük váltani (ha valaki sablonok alapján könnyebben ismerkedik a programok lehetőségeivel, itt talál néhányat).

A diákon jelenleg szövegdobozokat, képeket és videókat használhatunk, utóbbiakból offline mp4 fájlokat, vagy mondjuk Youtube linkek alapján akár online anyagokat is beemelhetünk. Emellett lehetőségünk van egyszerűbb kvízek összeállítására is, amelyeknél jelenleg a szöveg kiegészítés, az választásos és az összekötéses funkciók működnek.

Azért írjuk mindenhová, hogy “jelenleg”, mert az OPEN eLearning még csak béta verzió. Ennek köszönhetően bizakodhatunk benne, hogy a mostani eszköztár idővel jelentősen bővül majd (mellesleg plug-inekkel is bővíthető).

A kvízeket természetesen ki is értékeli nekünk a program, s az eredményt a tanuló is láthatja (sőt, kinyomtathatja) a kész tananyag használatakor. A tanyagok egyébként HTML formátumúak lesznek, így bármilyen böngészőben megjeleníthetők, akár offline, akár online üzemmódban. Ha kell, SCORM megoldásokkal is összeköthetők (jelenleg a Chamilo és a Moodle támogatott).

Érdekesség, hogy a programot részlegesen akár kalandjáték-szerű oktatóanyagok létrehozására is használhatjuk. Ehhez van “életerő” kijelzés, amelynek értékét a gomboknál például tudjuk módosítani. Van beépített “akasztófa” játék is, de ennek használhatóságát esetünkben rontja, hogy nem ismeri a magyar ékezetes karaktereket. Talán majd egyszer.

Összegzésül

Mindent egybevetve az OPEN eLearning egyelőre tényleg inkább a hobbi szinte, vagy iskolai feladatként összerakott e-learning anyagok készítéséhez ajánlható jó szívvel, hiszen az olyan nyalánkságok, mint az időzítés, narráció, reszponzív kiedványok készítése stb. egyelőre hiányoznak belőle. Idővel azonban talán ezek is belekerülnek majd. Ingyenes megoldást keresőknek ettől függetlenül érdemes megismerkedniük vele. Mondjuk aki esetleg WordPress alapon szeretne e-learningbe kezdeni és hasonló szerkesztési lehetőségeket keres, annak a H5P talán jobb választás lesz.

Ne maradjon le erről sem!