SMS küldés számítógépről okostelefonon keresztül

A chatelés és az SMS-ek küldözgetése mára tömegsporttá vált. Sokan részesítik előnyben a szöveges üzenetek küldését a telefonálással – olykor pedig a személyes találkozással – szemben. Pedig üzeneteket bepötyögni egy okostelefonon nem különösebben kényelmes feladat. Ha valaki a Facebook Messengerre esküszik, neki ott a Messenger.com oldal, ahol teljes kényelemben küldhet és fogadhat szöveges üzeneteket az asztali gép vagy a notebook böngészőjében, a telefonon megszokott Messenger felületen. De megoldható például ehhez hasonlóan az SMS küldés számítógépről is? Nos, a Google ingyenes online szolgáltatásával gond nélkül. Nem kell hozzá semmi más, csak egy modern böngésző Windows, macOS, vagy Linux alatt, s persze egy androidos okostelefon, rajta a Google-féle Messages alkalmazással.

 

SMS küldés számítógépről az okostelefonon keresztül

Hasonló szolgáltatás és program egyébként létezik több is, de többnyire fizetősek vagy túlbonyolítottak. A Google-féle Messages for Web viszont rém egyszerűen használható és segítségével a számítógép böngészőjében küldhetünk és fogadhatunk SMS-eket úgy, hogy azokat valójában a telefonunkon keresztül kelnek útra és érkeznek be. Vagyis valójában a telefon végzi az SMS-ek küldésének és fogadásának feladatát, de felületként a kedvenc asztali böngészőnket tudjuk használni ehhez.

Amire szükségünk lesz hozzá:

  • egy modern böngésző az asztali gépen (Chrome, Firefox, Safari stb.) és benne a megnyitott Messages for Web oldalra
  • a Google Messages app az okostelefonon (ezt innen tölthetjük le Androidra)
  • értelemszerűen mobil előfizetésre a telefonon, hiszen az SMS-ek díját az előfizetésünknek megfelelően kell fizetni, mintha a telefonról küldtük volna azokat
  • élő internet kapcsolatra a számítógép és az okostelefon esetében is

Ha a fentiek megvannak, onnantól minden nagyon flottul működik. Nyissuk meg a Messages for Web oldalt az asztali gép böngészőjében. Az oldalon látható QR kódot olvassuk be a telefonon elindított Messages appal (a három függőleges ponttal jelölt menü gomb az alkalmazás jobb felső sarkában, majd Messages a weben menüpont). A kapcsolat azonnal létrejön a két eszköz között, így nyomban láthatjuk az összes üzenetünket a böngészőben is, illetve a megjelenő felületen azonnal elkezdhetünk újakat is írni. A felület gyakorlatilag megszólalásig egyezik az androidos Messages app felületével, szóval nem kell újratanulni semmit, a megszokott körülmények között dolgozhatunk, csak végre a számítógép billentyűzetét használhatjuk gépelésre az okostelefon kijelzőjén nyomorgó szoftveres billentyűzet helyett.

A Messages for Web szolgáltatás külseje egyébként szépen testreszabható. A Settings menüpontban beállíthatunk éjszakai sötét felületet, kontrasztosabb megjelenítést, kérhetünk jelzést a beérkező üzenetekről és ha a saját gépünkön dolgozunk, akár rögzíthetjük is a telefon és a gép “ismeretségét”, hogy később ne kelljen újra a QR kód beolvasásával foglalkozni.

Az egész nagyon gördülékenyen működik, így ha valakinek tényleg elege van a telefonon való írásból, de az SMS-ekről nem mondana le, annak nagy segítség lehet ez a megoldás. Azt viszont tudnunk kell, hogy a funkciók működéséhez élő internet kapcsolatra van szükség az okostelefon esetében is, vagyis ha épp nem vagyunk vele wifi közelben, akkor az adatforgalmunkat kell használnia. Ez persze szöveges üzenetek esetében elenyésző adatmennyiség. Emellett a Google Messages összes funkcióját kihasználhatjuk, vagyis nem csak sima SMS-eket küldhetünk vele, hanem emojikat, képeket, matricákat is, pont, mint az okostelefonos változatban, annak megfelelő formátumban.

 

Alternatív megoldás

Ha valakinek nem szimpatikus a fenti megoldás, de szeretné megúszni az állandó pötyögést a telefon kijelzőjén, annak javasoljuk az iOS-en és Androidon egyaránt rendelkezésre álló diktálási funkció használatát, amely mindkét rendszer esetében meglehetősen ügyesen ismeri fel a hangosan diktált szöveget és alakítja azt írott változattá, amelyet aztán már kényelmesen elküldhetünk SMS-ben. Aki pedig továbbra is inkább a Facebook Messengerre szavazna, annak tudunk mutatni egy halom trükköt, amelyekkel a végletekig kihasználhatja azt az üzenetküldő appot is.

 

Tesztünkhöz Samsung Galaxy S9 okostelefont használtunk, amelyet a Samsung Electronics Magyar Zrt. biztosított számunkra. További részletek: www.samsung.com

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató