Kétségbeesés helyett: hiányzó DLL fájlok letöltése

Akadnak olyan fájlformátumok, amelyek megnyitása olykor feladja a leckét a felhasználóknak, de szerencsére az ilyen állományok feldolgozásához már tudtunk adni támpontokat korábbi cikkünkben. Akad azonban egy fájltípus Windowson, amely probléma esetén általában kétségbeesésbe kergeti a tapasztalatlanabb felhasználókat: ez a DLL (Dinamikus csatolású könyvtár). A részletekbe nem mennénk bele, a DLL-ekről minden megtudható a Wikipédia idevágó szócikkéből. A lényeg: ezek a fájlok a programok számára fontos funkciókat, eljárásokat, képeket stb. tartalmaznak. A Windowsban a futtatható EXE fájlok mellett szoktak megbújni az adott alkalmazás könyvtárában, illetve maga a rendszer is seregnyi DLL állománnyal büszkélkedhet (mondjuk a System32 könyvtárban), például olyanokkal, amelyek a fejlesztők számára egyszerűbb hozzáférést biztosítanak rendszerfunkciókhoz. Az egyszeri felhasználó szempontjából azonban a DLL-ek azok a fájlok, amelyeket előszeretettel hiányolnak a számítógépre másolt programok és játékok. Ami persze bosszantó, hiszen ha egy fontos DLL fájl hiányzik, az legtöbbször működésképtelenné teszi a kérdéses programot. Ma megmutatjuk, melyik a legjobb DLL lelőhely, ahonnan a hiányzó DLL fájlok letöltése viszonylag egyszerűen megoldható. Ettől még a DLL-ek ilyesfajta telepítését kezdőknek nem minden esetben javasoljuk, de végszükség esetén lehet ezzel is próbálkozni. Azonban előre szólunk: ha valaki a rendszer saját DLL állományait írja felül véletlenül, abból komoly galiba lehet. Szóval nagyon nagy körültekintés javasolt a dologhoz (és biztonsági mentés sem árt a fontos adatokról, dokumentumokól, mielőtt nekikezdünk).

Mielőtt belevágnánk

Kezdők számára javaslunk előbb más megoldásokat, hátha valamelyik segít. Első körben érdemes a “panaszos” alkalmazás eltávolítani a számítógépről. Ezt a Windows Vezérlőpultjában, a Programok eltávolítása részben tehetjük meg szabályosan, ha telepített szoftverről van szó (portable alkalmazásoknál általában elég a programot tartalmazó mappa törlése, de ha telepítettük a szoftvert, akkor válasszuk a szabályos eltávolítást, mert telepítéskor általában nem csak a program saját mappájába kerülnek új állományok – többek között DLL-ek -, hanem a Windows almappáiba is). Ha megvan az eltávolítás, telepítsük újra a kérdéses alkalmazást (admin jogosultságú Windows fiókkal!). Az esetek többségében ez megoldja a gondot, a telepítő jó esetben bemásolja a rendszerbe a hiányzó vagy sérült DLL-t is.

Felhasználói programoknál sok esetben a megfelelő verziójú .NET környezet vagy a Microsoft Visual C++ szolgáltatás telepítése is segíthet a problémán, míg játékok esetében emellett szokott segíteni a DirectX újratelepítése.

Hiányzó DLL fájlok letöltése

Ha a fentiek egyike sem segített és a rendszer még mindig hiányol DLL fájlokat, segítségül hívhatjuk a teljesen ingyenes Wiki DLL oldalt. Ezen egészen jó esélyünk van, hogy megtaláljuk és letöltsük a hiányzó fájlt. Egyszerűen keressünk rá a hiányolt DLL nevére az oldal keresőjében, majd a találatok közül válasszuk ki a számunkra megfelelő verziót. Itt érdemes odafigyelni, mert a legtöbb esetben a DLL fájlokból ugyanúgy több verzió van, ahogy a programoknál megszoktuk. Szóval a letöltésnél figyelembe kell venni, melyik rendszerre való (Windows 7, 8, 10 stb.), hogy 32 vagy 64 bites (ez is a használt rendszertől függ), sőt, olykor az sem mindegy, milyen nyelvű rendszerhez készült.

Ha letöltöttük a kérdéses állományt, sok esetben az is elegendő, ha bemásoljuk a problémás program saját mappájába és újraindítjuk a programot. Ha ez nem segít, akkor általában a C:\Windows\System32 mappába érdemes másolni, majd regisztrálni a rendszerben az új DLL-t. A regisztrációhoz admin jogosultságra van szükség, illetve az alábbi parancssori utasításra (a dllnev helyett értelemszerűen az adott DLL nevét kell beírnunk):

regsvr32 dllnev.dll

Ha netán ilyenkor kiderül, hogy ott már van hasonló nevű fájl, ne írjuk felül azonnal. Inkább nézzünk utána a program készítőjének oldalán, találkoztak-e már hasonló gonddal (FAQ vagy Support menüpontban általában), s ha igen, hárítsuk el a hibát az általuk ajánlott módon, mert ha lecserélünk egy létező DLL-t eltérő verzióra, attól lehet, hogy más alkalmazások lesznek durcásak ránk.

Ha sem az extra gyűjtemények (.NET, Visual C, DirectX stb.) újratelepítése, sem a problémás DLL rendszerbe másolása és regisztrálása nem segít, akkor valószínűleg komolyabb gond van a programmal. Ha nem tudunk kommunikálni a fejlesztőkkel, akkor érdemes bevárni egy új programverziót, hátha menet közben javítják a hibát, esetleg kipróbálni egy másik gépen, hogy ott működik-e, s ha igen, megpróbálni kielemezni, mi lehet a gond a mi rendszerünkkel.

Emellett nagyon vigyázzunk, honnan töltünk le DLL fájlokat, mert sok fertőzött is kering az interneten, illetve számos olyan oldal van, ahol automatikus DLL hiánypótlást ígérnek, de az onnan letöltött “szerviz” alkalmazás csak vírusokkal és kémprogramokkal dekorálja ki a rendszerünket. Szóval a körültekintés emiatt is javasolt.

Ne maradjon le erről sem!