Linkrövidítés egy különleges linkrövidítő szolgáltatással

Korábban volt már szó nálunk arról, miként oldható meg a linkrövidítés egyszerűen és hatékonyan. Mutattunk ehhez két hatékony linkrövidítő szolgáltatást. Emellett azt is kifejtettük, miként lehet meggyőződni arról, hogy a mások által közzétett rövidített linkek megbízható oldalra mutatnak, s nem kerülünk adathalászok hálójába, vagy kártékony kódot tartalmazó weboldalra rajuk keresztül. Ma két különleges linkrövidítő szolgáltatással bővítjük a repertoárt, amelyeknek a korábbiakhoz képest van még egy-két érdekes trükk a tarsolyában.

Kutt.it: testreszabható linkrövidítés

A Kutt.it egy nyílt forráskódú linkrövidítő szolgáltatás, amellyel gyorsan és egyszerűen hozhatunk létre testreszabott rövidített linkeket. A végeredmény egy kutt.it/valami felépítésű link lesz. A valami helyére generálhat kódot a rendszer is, de ha bejelöljük a Set custom URL opciót, akkor mi magunk is megadhatunk kódokat, szavakat. Ha pedig a Set password opciót jelöljük be, akkor a linket jelszavas védelemmel láthatjuk el. Ez persze csak a rövidített linkre igaz, az eredeti értelemszerűen továbbra is elérhető lesz jelszó nélkül, de a rövidített link csak akkor enged tovább a forrásra, ha a felhasználó beírja a szükséges jelszót.

Ha regisztrálunk a szolgáltatásra (ingyenes), akkor belépés után menedzselhetjük is a létrehozott linkeket: nézhetünk statisztikát a kattintások számáról, generáltathatunk QR kódot, vagy éppen törölhetjük rövidített linkünket.

Mindent egybevetve ez egy elég korrektül összerakott, egyszerűen használható linkrövidítő szolgáltatás, amelynek fő vonzereje abban rejlik, hogy testreszabott linkeket is létrehozhatunk vele, vagyis ha nem kedveljük az amúgy is megszűnőben lévő Google URL Shortener oldal “kódolt” linkjeit, itt a kutt.it domain után tetszőleges szavakat is odabiggyeszthetünk, amelyek talán emberbarátibb módon jelzik, hogy milyen tartalomra mutatnak. Arról nem is beszélve, hogy akár saját domaint is használhatunk linkrövidítésre. A QR kód generálási opció már csak hab a tortán.

Ha tehát nyílt forráskódú linkrövidítőre vágyunk, ezzel a szolgáltatással feltétlenül érdemes megismerkedni. Remek alternatíva lehet a Google hamarosan megszűnő hasonló szolgáltatása helyett, legalábbis nagyon reméljük, hogy hosszú életű lesz majd. Kár lenne érte.

Ne maradjon le erről sem!