Feltört Gmail fiók vagy megfejtett jelszavak? Így ellenőrizheti!

Dacára annak, hogy rohamosan terjed és egyre biztonságosabb, sokan még mindig ódzkodnak az online fizetéstől, utalástól. Pedig ha betartjuk a biztonsági előírásokat, akkor kellő biztonságban intézhetjük banki ügyeinket online, s hasonlóan biztonságos lehet a levelezésünk, s egyéb online szolgáltatások használata is. Arra vonatkozóan, hogy mire kell odafigyelni az internet használatakor, hogy adataink biztonságban legyenek, korábban már összeszedtünk egy cikkben minden fontos tudnivalót. Ebben többek között arról is szó van, miként hozhatunk létre biztonságos jelszavakat, s azokat miként tárolhatjuk, szintén teljes biztonságban az eszközeinken. Akadhatnak azonban rajtunk kívül álló okok is, amelyek miatt egy-egy online fiókunk adatai veszélybe kerülnek. Ilyen például, ha feltörik a kérdéses szolgáltatást és a megszerzett felhasználói neveket, jelszavakat közzéteszik, hogy a kiberbűnözők kényükre-kedvükre visszaélhessenek azokkal. De miként tudhatja meg valaki, hogy amit éppen használ, az már egy feltört Gmail fiók, online bank, vagy egyéb online szolgáltatás? Nos, a GDPR bevezetésének köszönhetően elvileg közvetlenül a kérdéses szolgáltatótól, hiszen immár minden ilyen eseményről azonnal kötelesek értesíteni a megfelelő hatóságot, illetve adott esetben a felhasználókat is. De mi van akkor, ha régebbi incidens történt? Megtudhatjuk-e valahogy, hogy e-mail címünk, felhasználónevünk, jelszavunk kikerült-e már ilyen publikus bűnözői fórumokra, listákra? Vagy éppen azt, hogy az általunk használt jelszó biztonságos, vagy már rég ott kering egy ilyen listán.

 

feltört Gmail fiók, online bank vagy megfejtett jelszavak

Arra, hogy megtudjuk, feltörték-e már valaha valamelyik fiókunkat, amelynél egy adott e-mail címet, jelszót, felhasználónevet használtunk, viszonylag sok online szolgáltatást találunk. A vicc a dologban az, hogy pár ezek közül éppen azért jött létre, hogy az általunk megadott adatokat felvegye egy hasonló listára, így kvázi csak nagyobb kockázatnak tesszük ki magunkat a használatukkal. Ha mégis felemészt minket a kíváncsiság, akkor érdemes például a Have I Been Pwned oldalhoz fordulnunk. Ez több “közismert” listát is átnéz a megadott adataink után kutatva és szépen jelzi, ha bármelyiken szerepelnek a kérdéses címek, jelszavak.

Ezen kívül toplistát kapunk a legnagyobb feltörésekről (több évre visszamenőleg), illetve a friss, ismert atrocitásokról is. Így ha olyan szolgáltatást látunk ezekben a listákban, amelyeket használunk, érdemes az adott szolgáltatásban módosítani a profilunk jelszavát. Ilyenkor egyébként nagyon megnyugtató tud lenni, ha az ember biztos benne, hogy nem mindenhol regisztrált ugyanazzal a név-jelszó párossal. Legalább a jelszavaink ne legyenek ugyanazok mindenhol.

Hasonlóan jó oldal a Hacked Emails, amely gyakorlatilag ugyanazt nyújtja, mint az előbbi, csak talán kicsit átláthatóbb felületen: átnézi, hogy az általunk megadott e-mail cím bekerült-e már valamilyen listába (értelemszerűen nem csak az adott e-mail szolgáltatásként, hanem olyan más szolgáltatások kapcsán is, ahol használtuk azt regisztrációra).

Mindent egybevetve, ha a két oldal bármelyikén is problémát jeleznek az e-mail címünkkel, nézzük át, hogy mely online szolgáltatások lehetnek érintettek és lehetőleg cseréljük le mindegyiknél a jelszavakat. Ha ez túl sok megjegyzendő jelszóval jár, ne essünk kétségbe, akadnak remek jelszómenedzser alkalmazások, amelyek titkosítottan eltárolják nekünk az összes jelszót, PIN kódot, kártya információt. Nekünk pedig csak egy – lehetőleg azért jól átgondolt – központi jelszót kell megjegyeznünk a használatukhoz.

Ne maradjon le erről sem!