Mappa ikon átszínezése Windows 10 alatt ingyen és egyszerűen

Miközben megszokott dolog, hogy mondjuk egy GTD alkalmazásban színkódokkal jelölhetjük a különféle tennivalókat, vagy például egy jegyzet alkalmazásban szintén a jegyzetek lapjának színével tudunk segíteni a vizuális kiemelésben, addig a népszerű operációs rendszerek esetében ez a fajta kiemelés még ritka a mappák és fájlok esetében. Igaz, macOS alatt adhatunk színes címkéket a mappákhoz és fájlokhoz, de ez kevésbé szembeötlő, mintha a mappák színét változtatnánk meg. Windowson pedig alapból még ennyi sem áll a rendelkezésünkre. Szerencsére, mint annyi más esetben, itt is akadnak hiánypótló megoldások, például az alábbi ingyenes program, amellyel gond nélkül megoldható egy-egy mappa ikon átszínezése Windows 10 alatt, mindössze néhány kattintással.

 

Mappa ikon átszínezése Windows 10 alatt

Bár több hasonló alkalmazás létezik, a mi kedvencünk erre a célra a Folder Painter, amellyel rendkívül kényelmesen és gyorsan színezhetők át a mappák. Első elindítása után – telepíteni nem szükséges, kicsomagolhatjuk egy tetszőleges mappába, amelyben ott is maradhat – a program beül a Windows helyi menüjébe, s ettől kezdve mindössze annyi a dolgunk, hogy az átszínezendő ikonra kattintunk a jobb egérgombbal, majd megjelenő helyi menüben kiválasztjuk előbb a Mappa ikon módosítása menüpontot, majd annak almenüjéből a kívánt színt. Itt akadhatnak bakik, van, hogy az adott szín magyar elnevezése nem fedi a valóságot, de ilyenkor nyugodtan hihetünk az előtte lévő mintának. Az átszínezés gyakorlatilag azonnal megtörténik.

Természetesen ha időközben meggondoljuk magunkat, bármikor vissza tudjuk állítani az adott mappa színét a rendszer eredeti sárgás stílusára, vagy kedvünk szerint választhatunk egy másik alternatív színt is. Nem kell minden mappát egyesével átvariálni, ha egyszerre többet jelölünk ki, egy lépésben elvégezhetjük rajtuk a változtatást, feltéve persze, hogy ugyanarra a színre szeretnénk festeni mindegyiket.

A Folder Painter használata egyszerű, ráadásul teljesen ingyenes, így aztán nagy kockázat nincs vele. Ha szeretnénk kicsit áttekinthetőbbé tenni a Windowson tárolt mappáinkat, akkor kiváló megoldást jelenthet. Különösen, ha hajlamosak vagyunk sok fájlt és ikont tárolni a Windows Asztalán. Így talán egyszerűbb lesz közöttük kiigazodni. Akinek pedig ez még kevés, annak az ikonok gyors elrendezéséhez javasoljuk ezt a cikkünket, a tökéletes átláthatósághoz pedig ezt.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató