Régebben letöltött fájlok automatikus törlése Windows 10 alatt

Kétségtelen, hogy a Microsoft igyekszik mindenféle hasznos funkcióval felvértezni a Windows 10 rendszert, a folyamatos frissítések során mindig akadnak hasznos új lehetőségek. Ilyen volt például anno a Játék üzemmód megjelenése is, amelynek teljes kihasználásához itt adtunk tippeket. De akadnak kevésbé beharangozott funkciói is a rendszernek, amelyek ettől még ugyanolyan hasznosak, csak kevesebben tudnak róluk. Ilyen például a régebben letöltött fájlok automatikus törlése is, amely szintén része a rendszernek, de alapból nincs bekapcsolva. Beüzemelni viszont alig néhány kattintásba kerül.

Régebben letöltött fájlok automatikus törlése

A különféle programok által létrehozott átmeneti fájlokat, vagy a Lomtárban 30 napnál régebb óta időző állományokat a Windows 10 képes akár automatikusan is eltávolítani, ezzel helyet felszabadítva a merevlemezen, SSD-n. Sőt, arra is képes a rendszer, hogy a Letöltések mappából likvidálja a 30 napnál régebbi fájlokat (letöltött telepítőkészleteket, videókat stb.).

Ezeket az opciókat egyenként is ki- vagy bekapcsolhatjuk a rendszerben, attól függően, hogy mennyire illeszkednek szokásainkhoz. Ha például valaki “hivatalosan” is a Letöltések mappában szereti tárolni az internetről beszerzett dokumentumokat, képeket, filmeket, annak nem szerencsés, ha 30 nap után a rendszer esetleg önhatalmúlag kinyírja a szerinte már túlkoros állományokat. Lássuk, miként lehet beüzemelni és testreszabni a Windows 10 saját takarító funkcióját.

  • Először is nyissuk meg a Gépházat, majd azon belül a Rendszer részt.
  • Válasszuk a Tárterület lehetőséget.
  • Ha a Tárterületsegéd résznél a kapcsoló ki van kapcsolva, állítsuk azt Be üzemmódba.
  • Kattintsunk a Válassza ki, hogyan szabadítsunk fel tárhelyet linkre.
  • A megjelenő lapon az Ideiglenes résznél tudjuk bekapcsolni a fentebb említett funkciókat: átmeneti fájlok törlése, Lomtár automatikus ürítése, Letöltések mappa automatikus ürítése. Kapcsoljuk be ezek közül azokat, amelyekre szükségünk van, majd zárjuk be az ablakot.

Ennyi! Nem éppen bonyolult eljárás, viszont cserébe a rendszer folyamatosan igyekszik majd gondoskodni arról, hogy a merevlemezen (vagy SSD meghajtón) mindig legyen elég szabad hely. Arra vigyázzunk csak, hogy 30 napnál tovább ezek után ne tároljunk semmi fontosan a Lomtárban vagy a Letöltések mappában, mert a rendszer kíméletlenül eltávolítja onnan, ha eljött az ideje.

Ne maradjon le erről sem!