Képarány kiszámítása online, egy kattintással

Manapság, amikor már temérdek videó- és képernyő felbontás létezik, olykor meglehetősen nehéz kiigazodni a képarányokon és képméreteken. Ha netán még napi szinten dolgoznunk is kell különféle videoformátumok méreteinek menedzselésével, akkor végképp jól jöhet az alábbi két weboldal egyike, amelyekkel könnyedén megoldható a képarány kiszámítása online, telepítés nélkül.

Képarány kiszámítása online, villámgyorsan

A két oldal közül kezdjük talán az egyszerűbbel: a Digital Rebellion Aspect Ratio Calculator kifejezetten a videók képarányainak gyors kiszámítására van optimalizálva. Az egyik felületet erre hangolták, így ha ez a feladatunk, másodpercek alatt végzünk. Az oldalra elnavigálva kikalkulálhatjuk a képarányt, vagy a hiányzó szélességi, magassági adatokat. Ehhez választhatunk az előre megadott felbontás-típusokból (2K, 4K, DV PAL, HDTV 1080 stb.), de ha kell, megadhatjuk mi magunk is a szélesség és/vagy magasság értékeket.

A másik oldal kicsit már összetettebb, bár az alap funkciói tulajdonképpen azonosak. Nem túl meglepő módon ez is az Aspect Ratio Calculator (ARC) nevet kapta, leginkább akkor vehetjük hasznát, ha hirtelen felindulásból szeretnénk átméretezni egy videót, de nem tudjuk fejben kiszámolni, hogy az adott új szélességhez milyen magasság lenne megfelelő az arányok megtartásához, vagy éppen egy adott arány eléréséhez.

A népszerűbb felbontásokhoz itt is kapunk egy kattintással kiválasztható segítséget, sőt, itt nézőképet is kapunk arról, hogy az adott méretváltás milyen következményekkel járna a képfelbontást különböző képarányú megjelenítőkön.

Tulajdonképpen az alap feladatokra teljesen mindegy, melyik weboldalt választjuk a kettő közül. Egy videó átméretezésekor a megfelelő arányok és méretek kiszámításához mindkettő tökéletes. Aki vizuálisabb típus, annak esetleg jól jöhet a második megoldás előnézeti képe, de az első szolgáltatás cserébe talán gyorsabban és egyszerűbben használható. Érdemes kipróbálni mindkettőt és aztán a saját ízlésünknek megfelelőt használni a továbbiakban.

Aki pedig esetleg további online kalkulátorokra vágyik, annak javasoljuk sajátjainkat, többek között egy ingyenes áfa-kalkulátort, egy képátló kalkulátort (a tévék megfelelő elhelyezéséhez), és egy pendrájv kalkulátort (a tárolható képek, videók, dokumentumok mennyiségének kiszámításához).

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató