Látványos szöveg animációk és intrók készítése egyszerűen

Néhány nappal ezelőtt írtunk egy hihetetlenül jól sikerült maces grafikai programról, amely ugyan elsősorban logók tervezésére hivatott, de tulajdonképpen bármilyen grafikai munkára befogható. Ez volt a Logoist 3. Ma ugyanattól a fejlesztőtől mutatunk egy másik, szintén maces alkalmazást, amely felületét és filozófiáját tekintve a megszólalásig olyan, mint a Logoist, csak éppen szöveg animációk és intrók készítésére hivatott.

 

Animationist: animációk és intrók készítése, pár kattintással

Az Animationist tehát a Logoist “testvér alkalmazása”, amely felületét tekintve tényleg megtévesztően hasonlít társára. S bár eszköztára azért jelentősen eltér, a filozófiájuk mégis azonos: a végletekig leegyszerűsíteni az alkotói folyamatot, mégis lenyűgöző, professzionális végeredményt produkálni.

Ezúttal ezt az animációk készítésére kell érteni. A programban rajzolhatunk különféle formákat, írhatunk szövegeket, importálhatunk képeket, ábrákat (van integrált clipart gyűjtemény is), videókat is, majd ezeket pár kattintással elrendezhetjük a vásznon, s az idősáv segítségével azonnal nekiláthatunk az animációk készítésének. Csak kijelöljük a kérdéses objektumot, majd kattintunk az idősáv megfelelő részén, elmozgatjuk az objektumot, s ettől kezdve már van is egy mozgó elemünk. De program nem csak a “fapados” megoldásokat biztosítja, hanem egy halom automatizált, előre definiált animációt is hozzárendelhetünk bármilyen objektumhoz: van hullámzás, mindenféle pörgés, mozgás, Sőt, még egy bőröndnyi effekttel is színesíthetjük a látványt: ragyogás, árnyékok, tükröződés, elmosás, pixelesítés, színátmenetek stb. De a legjobb az egészben, hogy szinte az összes ilyen effektet és szűrőt is villámgyorsan animálhatjuk az idősáv és az adott effekt beállítási opcióinak állítgatásával. Bármilyen jellemző manipulálható, kedvünk szerint.

További hasznos cikkek

Hasonlóan a Logoisthez, itt is kapunk rengeteg előre legyártott sablont (presets), így azokból is építkezhetünk. Mivel használatukkor az összes felhasznált effektet látjuk, így a sablonokat is teljesen átvariálhatjuk, ha valamelyik jellemzőjük mégsem volt kedvünkre való. Kapunk egyébként példa animációkat is, amelyek szerintünk kevésbé sikerültek jól, az a vicces, hogy ezeknél százszor többet ki lehet hozni a programból. De hát semmi sem tökéletes, és amúgy sem kár értük, hiszen ami igazán kell, az maga a program és a benne lévő funkciók. Márpedig ezek elég jók, s ahhoz képest, mi mindenre képes az Animationist, meglepően könnyen használható és gyors. Minden módosítást azonnal, realtime látunk a vásznon.

Ha végeztünk a munkával, a végeredményt exportálhatjuk különféle videó formátumokba (h.264, ProRes), vagy akár animált GIF-ként is menthetjük. Sőt, adott esetben a frame-ket képként (PSD, JPG, PNG, esetleg minden réteg külön PNG fájlként) is exportálhatjuk, így egy kicsit még a Logoist 3-nak is a konkurenciát állít, hiszen sok effekt egyezik a két programban. Ettől függetlenül persze másra valók, grafikai munkára inkább a Logoist beszerzését javasoljuk, de ha hirtelen kell egy banner, esetleg animált GIF és statikus JPG verzióban is, az Animationist-ben mindkettőt legyárthatjuk.

Mindent egybevetve az Animationist egy könnyen használható, mégis sokat tudó és látványos végeredményt produkáló animációs (de nem rajzfilmes) alkalmazás Macre. Ha nem akarunk sokat szenvedni a szöveges animációk, bannerek készítésével, akkor kifejezetten jó választás lehet. De akár explainer videók – vagy azok összetevőinek – elkészítéséhez is kitűnő választás. Olcsónak sajnos nem olcsó, 17 990 forintért vásárolhatjuk meg a Mac App Store-ban, de nem kell zsákbamacskát vennünk, mert van belőle ingyenes demó verzió is a készítők oldalán.

Ne maradjon le erről sem!