Windows 10 emoji használat villámgyorsan, egyszerűen

Az egykor japánból útjára induló emojik mára meghódították a világot, s szinte minden üzenetküldő alkalmazásba beférkőztek. Sőt, immár rendszer szinten támogatottak szinte minden platformon. Az Apple például teljesen “rágyógyult” a témára, s minden egyes iOS frissítéssel újabb és újabb emojik költöznek a virtuális billentyűzetbe. De a Microsoft is igyekszik mindent megtenni azért, hogy a Windowst használók gond nélkül kifejezhessék gondolataikat szavak helyett, hangulatjelekkel. Korábban már mutattunk egy jópofa kis alkalmazást, amely elérhető közelségbe hozza az emoji-kat Windows 7 alatt. Ezúttal a Windows 10 emoji beviteli lehetőségét boncolgatjuk kicsit.

Windows 10 emoji gyűjtemény, egy mozdulattal

Miként azt korábban már említettük, a Windows 10 érintőképernyős billentyűzetén külön gombot találunk az emojik megjelenítéséhez és szövegbe illesztéséhez, hasonlóan, mint a iOS vagy Android alatt. Azonban ha asztali gépen vagy notebookon használjuk a Windows 10-et, értelemszerűen nem sok kedvünk van a virtuális billentyűzet megjelenítésére a képernyőn. Semmi gond! A Microsoft ugyanis a Windows 10 legutóbbi, Fall Creators (1709) frissítésében már gondoskodott egy másik módszerről is. Ez pedig nem más, mint hogy megnyomjuk a Windows + . (pont) vagy Windows + ; (pontosvessző) billentyűkombinációk valamelyikét. Ekkor ugyanis a rendszer feldob egy kis ablakot, benne az összes választható emoji képecskével. Nem állítjuk, hogy ez a leghasznosabb újítás a rendszerben, de kétség kívül sokak számára lesz örömteli, hogy immár Windows 10 alatt is ilyen egyszerű a hangulatjelek használata.

Egy kis bökkenő azért van a dologban: a módszer alapvetően csak angol billentyűzetkiosztás mellett működik. Így két megoldás van egy magyar Windowson történő használatára: bekapcsoljuk az angol billentyűzetet is másodiknak a Gépházban, s ha emoji-ra vágyunk, gyors átkapcsolunk arra (Tálcán, az óra mellett, vagy egyszerűen a Windows + Space kombinációval lehet váltani a telepített billentyűzetkiosztások között), s ezután már használhatjuk a Windows + . kombinációt. Utána pedig szintén egy mozdulattal visszaállítjuk a magyar kiosztást. Egy így jó esetben csak egy mozdulattal több, mint az eredeti megoldás (Windows + Space, majd Windows + ., végül az emoji beszúrása után újra Windows + Space).

Egy fokkal macerásabban beállítható, de később a dolgunkat egyszerűbbé tévő megoldás, ha a Windows Registry-ben szerkesztünk át egy bejegyzést, amely lehetővé teszi, hogy ne csak angol kiosztással működjön a Windows + . kombináció. Ezt viszont inkább azoknak ajánljuk, akik járatosak a Registry szerkesztésében, mivel ha mellényúlunk, igencsak beletaposhatunk a rendszer lelkébe. Ha belevágunk, akkor nyissuk meg a Regedit programot (Írjuk be a Cortanaba a Regedit utasítást, majd miután megtalálta, nyomjunk Entert). Keressük itt meg a

ComputerHKEYLOCALMACHINESOFTWAREMicrosoftInputSettings

részt.

Itt kattintsunk rá a jobb egérgombbal a Settings mappára és válasszuk az Új / Duplaszó (32 bites) opciót, s a megjelenő ablakban adjuk névként a bejegyzésnek ezt:

EnableExpressiveInputShellHotkey

Ha megvan, kattintsunk rá duplán, és a megjelenő ablakban adjuk értéknek ezt:

1

Hagyjuk jóvá az Ok gombbal az értékadást, lépjünk ki a Regeditből, majd indítsuk újra a számítógépet.

Windows 10 Fall Creators frissítés letöltése

A Windows 10 Fall Creators frissítés a Windows 10 rendszerfrissítési szolgáltatásával telepíthető minden olyan gépen, amely kompatibilis az új rendszerrel, s a frissítés ingyenes a Windows 10 felhasználók számára. Ha valakinek még nem érkezett volna meg a frissítés a gépére, a Microsoft oldaláról is beszerezheti, bár célszerűbb bevárni, amíg a rendszer maga is képes a frissítésre (ez nem egyszerre válik elérhetővé minden felhasználónál, hanem elosztott ütemezéssel, az október 17-ei megjelenés óta).

Ne maradjon le erről sem!