LEGO építés a számítógép segítségével, ingyen

Imádjuk a Minecraftot, mert nagyszerűen kiélheti kreativitását vele az ember a számítógép előtt ülve, vagy akár egy okostelefont szorongatva (még a saját, ingyenes Minecraft szerverek készítéséhez is adtunk tippet korábban), de be kell látni, a LEGO-n felnőtt generációk képtelenek szabadulni a jónevű építőjátéktól. Nem csak egyedüli, hanem társas szórakozásnak is nagyszerű választás a LEGO. Ma pedig megmutatjuk, miként lehet keverni a virtuális építést a valósággal, mutatunk ugyanis két remek, ingyenes szoftvert, amelyekkel megoldható a LEGO modellek tervezése a számítógépen, hogy aztán az így megtervezett alkotás valósággá váljon, ezúttal – elsősorban – nem egy 3D-s nyomtató, hanem önnön kezünk által. Így indulhat a LEGO építés a gépen, hogy aztán terveinket létrehozhassuk mi, vagy akár mások is, a valóságban.

LEGO Digital Designer: LEGO építés, virtuálisan

Jó, nagy csodák nincsenek, a legjobb LEGO tervező alkalmazást nem más, mint a gyártó maga tette közzé, teljesen ingyen. A LEGO Digital Designer cross-platform, vagyis Windowson és macOS alatt egyaránt gond nélkül tudjuk használni, s természetesen szinte az összes létező LEGO darabkát tartalmazza, ami elérhető.

Az építőelemeket kategóriákra osztották, így viszonylag egyszerűen tudunk válogatni, bár olykor ez pont olyan kihívás, mint amikor az ember egy dobozba ömleszt négy-öt nagyobb tétel LEGO-t, és aztán nagy elánnal keres egy “piros egyest”, hosszú percekig. Vannak azért könnyítések a virtuális világban, így például ha egy elemnél úgy döntünk, hogy másik színben vagy mintával jobban mutatna, itt nem kell visszabontani az építményt, elég csak a kijelölt elemnél lecseréltetni a színt a programmal. Maga a 3D-s felület nagyon egyszerűen használható, nincs szükség pilótavizsgára a használatához.

A végeredményt aztán exportálhatjuk 3D modellként (így felhasználhatjuk más szoftverekben), nyomathatjuk képként, vagy generáltathatunk komplett összeszerelési útmutatót is, tetszőleges böngészővel megnyitható HTML formátumban.

LeoCAD: alternatív megoldás

Ha bármiért nem szimpatizálunk az eredeti LEGO alkalmazással, akkor alternatívának jó választás lehet a LeoCAD. Szerintünk a lépésenkénti útmutatók készítéséhez kevésbé praktikus, viszont ha képként, vagy 3D modellként tennénk közzé alkotásainkat, arra kiváló választás.

Itt is rengeteg LEGO alkotóelemből választhatunk, szóval aligha találhatunk ki olyat, amit ne tudnánk benne megvalósítani. A LeoCAD szintén cross-platform (nyílt forráskódú projekt), így letölthetjük Windowsra, macOS-re és Linuxra egyaránt. Alkotási vágyunknak tehát szinte semmi nem szab határt vele.

Ne maradjon le erről sem!