Minecraft szerver készítés ingyen és egyszerűen

Bár a Minecraft Realms kifejezetten egyszerű megoldás arra, hogy saját Minecraft szervert hozzunk létre, ahol aztán nyugodtan tudunk együtt építeni, kalandozni barátokkal, ismerősökkel, azért a havi előfizetés nem mindenki számára jelent járható utat. De akkor miként hozhatunk létre saját Minecraft szervert egy-egy virtuális baráti összejövetel végett, anélkül, hogy routert állítgatnánk és a Windows vagy a macOS tűzfalával viaskodnánk? Megoldható ezek nélkül a Minecraft szerver készítés, hogy interneten keresztül is játszhassunk barátokkal, ismerősökkel? Szerintünk igen!

 

Saját Minecraft szerver készítés

A dolog persze nem lesz így sem pofonegyszerű, de a routerben matatást, a portok állítgatását, a tűzfallal viaskodást jó esélyünk lesz megúszni, ráadásul az egész teljesen ingyen kivitelezhető. Három dologra lesz hozzá szükségünk:

Első körben tehát töltsük le a LogMeIn Hamachi elnevezésű alkalmazását, amely segít saját szervert kreálni, anélkül, hogy ehhez a rendszerünket vagy a routerünket kellene babrálni.

Fontos! Azt tudnunk kell, hogy a Hamachi egy teljes magánhálózatot hoz létre, így nem csak a Minecraft játék lesz így elérhető, hanem adott esetben a gépünk tartalma is. Ennek megfelelően ezt a módszert tényleg csak olyanokkal használjuk – vagyis csak olyanoknak adjuk meg Hamachi szerverünk elérésének adatait -, akikben teljesen megbízunk (bár megfelelő beállításokkal csak a megosztott mappákhoz lehet így hozzáférni).

 

LogMeIn Hamachi letöltés és telepítés

A LogMeIn Hamachi VPN szoftver ingyenes változatát fogjuk használni, ez maximum 5 felhasználót enged majd privát “szerverünkre”. A windowsos verziót innen, a maces változatot innen lehet letölteni. A telepítés egyszerű, viszont utána az első indításnál létre kell hoznunk egy LogMeIn fiókot. Ez ingyenes és csak egy e-mail címet és egy általunk választott jelszót kell megadnunk. Javasoljuk a biztonságos jelszavak használatát, mert azért a LogMeIn beüzemelése biztonsági szempontból nem gyerekjáték, akárki ne férjen hozzá a dolgainkhoz…

 

Minecraft szerver telepítése

Ha ez megvan, jöhet a második lépés. Le kell töltenünk a Minecraft szervert. Ez két módon megy, vagy a Minecraft Server saját letöltési oldaláról, vagy az újabb Minecraftokban az indítópultból. Utóbbi esetben kattintsunk a “három csíkos” menü ikonra, majd a megjelenő menüpontok közül válasszuk az Indítási beállításokat, kattintsunk a kívánt verzióra (mondjuk a legújabbra) és a megjelenő lapon a Szerver letöltése linkre. Miután letöltöttük, másoljuk át egy tetszőleges mappába, ahol végérvényesen ott hagyhatjuk majd.

Ha ez is megvan – és van Java Runtime is a gépen -, nevezzük át a letöltött fájlt például minecraft-server.jar névre. Ez nem kötelező, de hosszú távon praktikus, mert így az újabb verziók megjelenésekor elég lesz felülírni mindig ugyanezen a néven a régieket.

Miután ezzel is megvagyunk, indítsuk el a minecraft-server.jar programot. Egy parancssor ablak jelenik meg, a program állománya mellett pedig elkezdenek megjelenni újabb fájlok a mappánkban. Ha minden jól megy, akkor a következők szerepelnek innentől a mappában:

  • egy LOGS mappa
  • egy eula.txt
  • egy server.properties fájl
  • a minecraft-server.jar program

 

LogMeIn Hamachi szerver létrehozása

Most térjünk vissza a LogMeIn Hamachi alkalmazáshoz. Az elindított programban kattintsunk a “bekapcsoló” gombra, majd a Network menüben a Create a New Network menüpontra.

Adjunk meg egy tetszőleges azonosítót leendő hálózatunknak, illetve egy olyan felhasználónevet és jelszót, amelyet majd meg kell osztanunk mindenkivel, akit vendégül akarunk látni a szerveren. Ha jól csináltuk, a szerver megjelenik a listában és aktiválódik is nyomban.

 

Minecraft szerver konfigurálása

Térjünk most vissza Minecraft szerverünk mappájába és azon belül nyissuk meg valamilyen text-fájl szerkesztővel a server.properties fájlt. Ne(!) használjunk Wordöt és hasonlókat. Inkább a Windows Jegyzettömböt, esetleg az ingyenes Notepad++ alkalmazást, vagy Macen például a – szintén ingyenes – TextWranglert.

A fájl nagyjából ennyit szokott tartalmazni:

#Minecraft server properties
#Thu Mar 16 15:45:11 CET 2017

Ez szuper, de édeskevés, így másoljuk még bele a következőket (a fentiek alá):

max-tick-time=60000
generator-settings=
allow-nether=true
force-gamemode=false
gamemode=0
enable-query=false
player-idle-timeout=0
difficulty=1
spawn-monsters=true
op-permission-level=4
announce-player-achievements=true
pvp=true
snooper-enabled=true
level-type=DEFAULT
hardcore=false
enable-command-block=false
max-players=20
network-compression-threshold=256
resource-pack-sha1=
max-world-size=29999984
server-port=25565
server-ip=
spawn-npcs=true
allow-flight=false
level-name=world
view-distance=10
resource-pack=
spawn-animals=true
white-list=false
generate-structures=true
online-mode=true
max-build-height=256
level-seed=
prevent-proxy-connections=false
motd=A Minecraft Server
enable-rcon=false

Ezek után a fentiek között keressük meg a server-ip= sort. Ide az egyenlőségjel után írjuk be a Hamachi által nekünk rendelt IP címet (ez rögtön a Hamachi ablakának tetején látható). Négy szám, pontokkal elválasztva. Ebben a szövegfájlban amúgy számtalan beállítást elvégezhetünk leendő szerverünket illetően, de ezzel itt most nem foglalkozunk. Mentsük a fájlt és zárjuk be a szerkesztő programot.

Ezután nyissuk meg ugyanezzel a szerkesztő alkalmazással az eula.txt fájlt és az eula=false értéket írjuk át eula=true értékre. Mentsünk. Nem állítjuk, hogy pofonegyszerű lenne a Minecraft szerver készítés, de azért aki eddig eljutott, most már ne adja fel!

Amit még érdemes megtennünk: hozzunk létre egy start.bat nevű szövegfájlt (vigyázzunk, hogy a kiterjesztése .bat legyen, ne .txt) és írjuk bele a következőt:

java -Xmx1024M -Xms1024M -jar minecraft-server.jar nogui

Ez amúgy nem kötelező, a szerver elindítható egyszerűen a minecraft-server.jar programra kattintva is, de ezzel a parancsfájllal indítva gördülékenyebb lesz a működése. A start.bat fájl csak Windowson érdekes, Macen hagyjuk ki ezt a lépést.

 

Jöhet a játék!

Nos, nagyjából ennyi a Minecraft szerver készítés. Ha ezek után fut a LogMeIn Hamachi (a program felső részén található Power On/Off gombbal tudjuk amúgy ki- vagy bekapcsolni) és elindítjuk a start.bat parancsfájlt, akkor már indul is újdonsült Minecraft szerverünk. Ha megadjuk ismerőseinknek a LogMeIn szerverünk elérési adatait, akkor – miután ők is telepítették a LogMeIn Hamachit -, be tudnak lépni a szerverünkre az interneten keresztül (Network / Join an existing network menüpont) és onnantól már csak annyi kell, hogy a Minecraft Többjátékos mód menüjében a Csatlakozás címhez részben megadják Minecraft (Hamachi) szerverünk IP címét. Náluk nem kell telepíteni a Minecraft szervert, elég, ha a játék maga és a Hamachi ott van a gépen.

 

Ha meguntuk

A LogMeIn Hamachi remek megoldás, de ha már meguntuk, érdemes teljesen eltávolítani a gépről. Ehhez használjuk a program saját eltávolító alkalmazását, ami Windowson nagyjából megszokott eljárás, de ezúttal Macen is ehhez kell ragaszkodni az egyszerű Lomtárba húzás helyett.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató