Szinte bármelyik CMS rendszer tesztelése saját szerver nélkül

Egy saját weboldal vagy egy céges ügyfélkezelő rendszer létrehozása megannyi kísérletezéssel indul. Az ember igyekszik kiválasztani azt a CMS/CRM rendszert, amelyből megítélése szerint aztán a legtöbbet hozhatja ki a végén, lehetőleg a legkevesebb anyagi- és idő ráfordítással. Ez korántsem könnyű feladat, különösen ha nincs meg hozzá a megfelelő IT háttér, hogy kedvünkre tesztelhessünk önálló szerveren futó szolgáltatásokat. Van azonban lehetőség arra, hogy szinte bármelyik CMS rendszer tesztelése megoldható legyen, saját vagy bérelt szerver nélkül.

Bitnami: CMS rendszer tesztelése saját szerver nélkül

Legyen szó akár a megfelelő CMS/CRM rendszer kiválasztási procedúrájáról, akár arról, hogy hobbi szinten szeretnénk megismerni olyan jónevű megoldásokat, mint a WordPress, a Joomla!, a Drupal, a SugarCRM, a Moodle, vagy akár a Pimcore, a Bitnami kifejezetten jó választás lesz a kísérletezés elkezdéséhez.

A fent említett, közismertebb rendszerek egyébként kivétel nélkül elérhetők az oldalon, de több mint száz további online alkalmazás is futtatásra kész állapotban vár ránk. A legtöbb esetben több opcióból is választhatunk: lehetőségünk van demó módban használni a kiválasztott rendszert, telepítés és extra tennivaló nélkül, közvetlenül a böngészőben. Egyetlen kattintás, s már készült is az egy órán át nyúzható saját szerverünk, amelyen élesben ismerkedhetünk a kiválasztott rendszer lehetőségeivel.

Ha ennél többre vágyunk, akkor érdemes letölteni a telepítőkészletet (Windowsra, macOS-re, Linuxra, illetve különböző virtuális gépekhez), amelyet később offline használhatunk. Maradva a WordPress példánál, ha ez utóbbi módon letöltjük és telepítjük e népszerű tartalomkezelő rendszer a gépünkre, akkor folyamatosan dolgozhatunk a WordPress helyi változatával, anélkül, hogy ehhez tárhelyet kellene bérelnünk bárhol. Sőt, hála a WordPress felépítésének, még az sem lesz gond, ha az így elkészített honlapot, blogot, a későbbiekben ténylegesen publikálni akarjuk egy bérelt tárhelyen, hiszen az összes fájl és az adatbázis simán átrakható a virtuális közegből egy valódi szerverre. Tanuláshoz, összehasonlításhoz, elemzéshez, teszteléshez, ez tökéletes megoldás lehet, mindegy, melyik rendszerről van szó a több mint száz választható közül.

A Bitnami konfigurálása nem különösebben bonyolult, bár értelemszerűen még így sem a számítástechnikában teljesen kezdők számára van kitalálva. Viszont ha valaki úgy érzi, végleg elakadt a telepítéssel és az első lépésekkel, akkor még mindig ott van az online demó használatának lehetősége, amelynél a kezdés tényleg egyetlen kattintás.

Ne maradjon le erről sem!