Olvasási visszaigazolás Gmail levelezésnél, egyszerűen

Az e-mail küldésének egyik sarkalatos problémája, hogy miként tudhatjuk meg, hogy a címzett megkapta-e a levelünket, s ha igen, hajlandó volt-e megnyitni azt. Egy hírlevélrendszer esetében ez a probléma fel sem merülhet, hiszen ott komplett statisztikát kapunk arról, hogy a kiküldött leveleket a címzett olvasta-e (ennél jóval részletesebb infókkal, az időpontról, a levélben található linkekre való kattintásról stb.). De mi van akkor, ha mi csak egy sima, hétköznapi Gmail levelezés esetében szeretnénk megtudni, hogy odaért a levelünk a célszemélyhez vagy sem. Nos, ha alapból nem is megy az olvasási visszaigazolás Gmail levelezés esetén, azért nem lehetetlen beépíteni a webes felületbe ezt a funkciót.

 

Olvasási visszaigazolás Gmail levelezésnél

Korábban mutattunk már egy, a maihoz hasonló megoldást, melynek segítségével a Gmail webes felületét használva is hozzájuthatunk olvasási visszaigazoláshoz. A mára levadászott Mailtrack a megszólalásig hasonlít ahhoz a megoldáshoz: használatához szükségünk lesz a Chrome böngészőre, abba telepíthetjük egyetlen kattintással a készítők oldaláról a szükséges plug-int. Ha ezzel megvagyunk, fel kell iratkoznunk valamelyik csomagra, ami szintén egy kattintás. Itt választhatjuk az ingyenes megoldást is, ebben az esetben az olvasási visszaigazolás kérése működik majd a Gmail és a Google Inbox webes felületén egyaránt, viszont a leveleink végére odakerül egy diszkrét, nem túl hivalkodó “Sent with Mailtrack” felirat. Ez ugyan tényleg nem zavaró, de ha nem akarjuk mindenki orrára kötni, hogy követjük leveleink útját, akkor azért zavaró lehet. Ha így van, akkor sajnos ingyenes megoldás helyett a dolog átmegy fizetősbe: pár eurós havidíjért cserébe választhatunk további csomagok közül, melyek használata esetén a kis üzenet már nem kerül be a leveleinkbe, és real-time értesülhetünk minden elolvasott levélről.

Természetesen – leszámítva a “vízjelet” – az ingyenes változat is kiválóan használható, az elküldött levelek előtt a listában egy dupla pipa jelzi, hogy a levet megnyitották-e. Arra is van opció, ha egy adott levél sorsát nem akarjuk lekövetni: ilyenkor a Gmail új levél felületén a Küldés gomb mellett látható kis Disable email tracking gombot kell megnyomni az elküldés előtt. Ugyanitt van egy Disable email notifications gomb is, ezzel az olvasás tényéről küldött azonnali figyelmeztetést kapcsolhatjuk ki (az elküldött levelek listájában úgyis látjuk, hogy egy-egy levelet megnyitottak-e vagy sem).

Összegezve a fentieket: a Mailtrack egy kifejezetten egyszerűen telepíthető és használható kis Chrome beépülő, amely pár perc alatt aktiválható a Chrome-ban, s ettől kezdve könnyedén megtudhatjuk, hogy érdemes volt-e az adott címzettnek elküldeni a kérdéses leveleket.

Ne maradjon le erről sem!