Lakás- és szoba tervező program webre, okostelefonra, tabletre

Költözünk? Építünk? Egyszerűen csak meguntuk az otthoni környezetet és egy kis változásra vágyunk? Jó is az, amikor az ember nagyjából elképzeli fejben, hogy mit változtatna a jelenlegi lakásán, vagy miként rendezné majd be az újat. Azonban még jobb lehet, ha egy lakás- és szoba tervező program segítségével oldjuk meg a dolgot, amelyben pontosan méretezve tudjuk elhelyezni a bútorokat, hogy aztán megnézzük a hatást, akár térben, akár felülnézeti képen. Íme egy nagyszerű szoftver, amellyel mindez rendkívül egyszerűen megoldható, akár a mobilunkon is.

 

Planner 5D: a lakás- és szoba tervező program

Korábban mutattunk már egy nagyszerű maces alkalmazást, sőt, Windowsra is szolgáltunk megoldásokkal, ma azonban egy teljesen platform független lakberendező és szoba tervező program lesz terítéken, amelyet tetszőleges, modern böngészőben tudunk használni, telepítés nélkül.

Sőt, a Planner 5D nem csak az asztali gépek böngészőiben működik, de létezik belőle iPhone-os és androidos app, illetve Windows 10-re dedikált alkalmazás is. A különbőző változatok felülete és kezelése azonban szinte teljesen azonos, legfeljebb az eszközök sajátosságából adódó különbségekkel kell számolni (érintőképernyőre optimalizált használat az okostelefonokon és tableteken). Az alap funkciók és azok elrendezése azonban azonosak.

A Planner 5D ingyenes változata a tervezés szempontjából mindenre képes, vagyis szépen megrajzolhatjuk az alaprajzot, akár több emeletét is. Mindezt természetesen méretre pontosan, s meglepően gyorsan, egyszerűen.

Ezután jöhet a nyílászárók elhelyezése, majd a szobák berendezése. A teljes változatban (többféle előfizetési kondíció van) ilyenkor több mint 3000 különféle bútorból, ablakból, ajtóból, lakberendezési elemből (világítás, díszítés, irodai eszközök stb.) lehet válogatni. Rengeteg variáció van mindegyikből, s ezek még tovább variálhatók: átszínezhetők, választható rájuk másik textúra (pl. kanapéra mintás kárpit, asztalra más anyagból asztallap és lábak stb.), sőt, ha kell, még a méretüket is módosíthatjuk. Természetesen állítható a magasságuk (ez polcoknál különösen elvárt ugye), elforgathatók, s oda tesszük őket amúgy is, ahova csak akarjuk. A 2D-s tervezésnél minden elem felismerhető, de az igazán dögös látványvilág természetesen akkor nyílik meg előttünk, amikor átváltunk 3D-s üzemmódba. Ekkor tetszés szerint forgatható, nagyítható a lakás – vagy éppen iroda – minden kis zuga.

A variációs lehetőségek száma óriási, különféle anyagokból, tapétákból, színekből válogathatunk kedvünkre. A végeredmény pedig döbbenetesen látványos. Bár a Planner 5D legnagyobb meglepetése, hogy ez az eddigi legkönnyebben használható 3D-s lakberendező app, amivel találkoztunk. Hihetetlenül egyszerű a tervezés, a nézetek beállítása, vagy éppen a kész anyagok exportálása képként (iPhone-on és iPaden a Photos alkalmazásba). Ráadásul a webes és az okostelefonos változat között teljes az átjárás, vagyis amit elkezdünk az egyikben, azt befejezhetjük a másikban, s fordítva.

 

Ingyen vagy pénzért?

Az ingyenes változatban sajnos viszonylag sok a korlátozás: jóval kevesebb a használható bútor, s a festések, minták variálása sem minden esetben kivitelezhető. Ha komolyan gondoljuk a lakberendezést, akkor viszont megéri legalább egy 30 napos teljes katalógus elérésre előfizetni (ez jelenleg 1790 forint), hogy a költözés előtt még szépen elrendezhessük virtuálisan a bútorokat, eszközöket, s kedvünkre próbálgassuk, miként fest majd a legjobban leendő életterünk.

Aki ennél hosszabb távra gondolkodik (például ingatlanok értékesítésével foglalkozik), annak pedig a prémium előfizetésen is érdemes kicsit vacilálni (6990 forint a korlátlan). Sajnos a Planner 5D még ez utóbbi esetben is tartogat egy korlátozást: ha HD minőségben akarunk exportálni, ott csomagokat kell vásárolnunk (nem a kimeneti képméretben, hanem a renderelés minőségében van különbség, a HD változat “fotorealisztikusabb”).

Ha beérjük kevésbé jó képminőséggel, akkor természetesen simán rendereltethetjük a programmal a kisebb felbontású fotókat, további összegek nélkül. Ezt a külön fizetendő HD exportot leszámítva a program ára alapvetően elfogadható, különösen a tudásához mérten. Ismerkedni vele pedig bőven megteszi az ingyenes változat (vagy esetleg az egy hónapos előfizetés), az alapján már el lehet dönteni, hogy megfelel-e az igényeinknek hosszú távon is. Az mindenesetre kétségtelen, hogy gyorsan és egyszerűen kreálhatunk vele különféle elrendezéseket, legyen szó több szobás lakásról, több emeletes házról garázzsal, vagy akár irodáról. Mobilon és weben az egyik legjobb lakberendező és szoba tervező program, amit láttunk.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató