Itt az iPhone X: ujjlenyomat helyett arcfelismerés

Aki figyelte a hazai és a külföldi pletykákat az elmúlt hetekben, annak túlzottan sok újdonsággal nem szolgált a tegnapi Apple Keynote. A Steve Jobs-ról elnevezett előadóban annak rendje és módja szerint leleplezték az Apple Watch harmadik genrációját (immár LTE támogatással), az iPhone 8-at és iPhone 8 Plus-t (az iPhone 7/7S külsejével, de erősebb belsővel és minden szempontból jobb fotókat lövő, ámde ugyanúgy 12 megapixeles kamerával), illetve az egyetlen igazán érdekes újdonságot: at iPhone tizedik évfordulója alkalmából iPhone X (avagy iPhone 10) névre keresztelt új készüléket.

 

iPhone 8/8 Plus

Az Apple Watch 3 és az iPhone 8 két változata nem hozott korszakalkotó újdonságot. Ha valakinek előző órája és iPhone-ja van, ezek miatt nem lesz érdemes megrohamozni a boltokat, érdemesebb az X-ben gondolkodni (kellő tőkével a zsebben), vagy bevárni a következő generációt. Természetesen korábbi készülékek esetén már van miért elgondolkodni a váltáson: a kamera minősége például sokkal jobb lett az iPhone 8 Plus esetében, mint az elődöké (a 12 megapixel viszont maradt, bár szerintünk ez bőven megteszi még jóideig). Ráadásul végre az Apple is elért odáig, hogy bevezessék a vezeték nélküli töltést.

A sokkal szebb, Retina HD (True Tone) kijelző (4.7” vagy 5.5”), a por- és vízállóság, a 3D Touch funkciók, az erős A11 Bionic processzor, a felturbózott GPU, és az utóbbi kettőre építő kiterjesztett valóság funkciók jó választássá teszik bármelyik iPhone 8 készüléket. Megbánni aligha fogja, aki ezek közül választ. Előrendelni majd szeptember 15-től lehet, de a boltok polcaira hivatalosan szeptember 22-én kerül. Az iPhone 8 264 990 forintról, az iPhone 8 Plus pedig 303 990 forintról indul. Aki viszont mélyebben a zsebébe tud nyúlni (és talál is ott valamit zsebkendőn kívül), annak érdemes még elolvasni a következő bekezdést is.

 

iPhone X: ujjlenyomat helyett az arcunkkal védhetjük adatainkat

Az Apple iPhone X névre keresztelt csúcskészüléke majd csak november 3-án kerül a polcokra (október 27-től lesz rendelhető), s meglehetősen borsos áron adják majd, 379 990 forintról indulunk, tárhely mérettől függően. Ha valami, akkor az iPhone X azért hozott újítást dögivel. Kezdjük ott, hogy az 5.8”-os, 2436×1125 pixel felbontású (458 ppi) OLED True Tone kijelző beteríti a teljes előlapot. Nincs lekerekítve, mint a Samsung Edge esetében, de legalább olyan meggyőző látvány. Itt is használhatjuk a 3D Touch funkciót, ellenben le kell mondanunk a jó öreg Home gombról, az ugyanis nincs (lévén a kijelző elfoglalja a helyét).

A Home gomb használata helyett ezentúl egy felfelé irányuló ujjmozdulattal tudunk visszatérni az iOS főképernyőjére. Az alkalmazásválasztó is ujjgesztussal érhető el immár, a Siri Home gombos elérése pedig átköltözött az oldalt található power gombra. A készülék por- és vízálló (IP67), és ide is az A11 Bionic chip került, Neurális motorral, beágyazott M11 mozgáskövető koprocesszorral. A 12 megapixeles nagylátószögű és teleobjektíves dupla kamera is elég meggyőző (ƒ/1,8 és ƒ/2,4 fényrekesz), optikai zoom, a korábban debütált portré móddal és az új – még béta – portrémegvilágítás móddal. S mielőtt felednénk: négy LED-es True Tone vakuval.

A panorámaképeket akár 63 megapixeles felbontásban is lőhetjük vele. Készíthetünk 4K-s videófevételeket (24,30,60 fps), sőt, 1080p-s lassított felvételeket is (120 vagy 240 fps). Full HD és HD felbontás esetén optikai képstabilizátor is van a videóknál, s a 4K-s videók rögzítése közben 8 megapixeles fotók lövésére is van lehetőség. A videókat amúgy az új HEVC, vagy a megszokott H.264 codec-kel tudja rögzíteni.

Ezúttal az előlapi, Retina Flash vakuval megtámogatott, ún. TrueDepth kamera is fontos szerephez jut, mert a 7 megapixeles kamera nem csak a szelfizésnél lesz hasznos (itt is van portrémegvilágítás mód), hanem az előtérbe került arcfelismerésben is jeleskedhet. Ez utóbbi ugyanis, azon túl, hogy immár animoji (animált emojik, amelyek realtime utánozzák a fej- és szájmozgást) animációkkal is marháskodhatunk, a biztonság szempontjából is fontos.

Az iPhone X ugyanis az ujjlenyomatunk azonosítása (Touch ID) helyett, az arcunk azonosítása után enged be minket a rendszerbe (Face ID). Ehhez nem csak a kamera és a hozzá kapcsolódó extra érzékelők (30 ezer láthatatlan pont kivetítéséhez, felfogásához, elemzéséhez) adják a technikai hátteret, hanem a dedikált neutrális chip is, amely ezt a hihetetlen mennyiségű műveletet szempillantás alatt elvégzi.

Bár még nem állt módunkban tesztelni, de erős a gyanúnk, hogy az iPhone X arcfelismerése messze túlmutat a jelenlegi androidos készülékek hasonló megoldásain (az előadás alapján sötétben, rossz fényviszonyok közepette is használható, emellett pedig folyamatosan tanulja az arcvonásainkat, változzon akár a hajunk, a szemüvegünk stb.).

Videók, fotók és specifikációk alapján az iPhone X egy kifejezetten izgalmas darab (ami ugyebár mostanság ráfér az okostelefonok piacára). Előremutató újításokkal. Az egyetlen furcsaság a kijelző felső részén látható, az előlapi kamerát és érzékelőit rejtő rész, ami például teljes képernyős játékoknál és videólejátszásnál a jelek szerint belelóg a képbe, vagyis kitakarja fekvő üzemmódban a film vagy a játék egyik szélét. Amíg nem próbáltuk, nem tudjuk megmondani, ez mennyire zavaró, vagy esetleg a rendszerben kiküszöbölhető-e egy opció bekapcsolásával, de így a videókon azért kissé furának tűnik a dolog. Minden más tekintetben azonban elégedettek lehetünk az iPhone X újdonságaival.

 

iOS 11 és macOS High Sierra

Az új készülékekkel új rendszer is érkezik. Az iOS 11 újdonságairól a béták alapján már beszámoltunk, nekünk nagyon bevált a rendszer a tesztekhez használt iPhone 6S készüléken, s minden bizonnyal az újabb változatokon, extra funkciókkal, még nagyobb öröm lesz használni. Hivatalosan szeptember 19-én tölthető majd le (iPhone 5S, SE, 6/Plus, 6S/Plus, 7/Plus, iPad Mini 2, 3, 4, iPad 5th, iPad Air, Air 2, iPad Pro, iPod touch 6th készülékekre). Akik bétát használtak, már letölthetik a GM (végelesnek nevezhető) verziót.

Az iOS eszközökön túl a Macek is új rendszert kapnak. A macOS High Sierra szeptember 25-től tölthető majd le a Mac App Store-ból.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató