Dell XPS 13 2-in-1 gyorsteszt: minden egyben

Idén júliusban vettük górcső alá a Dell XPS 13 nevű ultrabookjának aktuális verzióját, amely egy rendkívül elegáns és igencsak erős gépnek bizonyult, igaz, borsos áron juthatunk csak hozzá. Ezúttal ennek a gépnek a “testvérét” láttuk vendégül pár napra: a Dell XPS 13 2-in-1 változatot.

 

Dell XPS 13 2-in-1: ha akarom ultrabook, ha akarom tablet

A Dell XPS 13 érintőképernyős változata szinte szakasztott mása a korábban tesztelt gépnek, de azért így is szembeötlő néhány eltérés. A keskeny káva a kijelző körül, a lapos – háttérvilágítással ellátott – billentyűzet, a vékony kialakítás, de még az anyaghasználat is megtévesztően azonos, ám nem kell jó megfigyelőnek lenni, hogy azonnal lássuk a fő különbséget: a visszahajtható és így táblagépes üzemmódba alakítható érintőképernyőt.

Ha már itt tartunk, álljunk is meg ennél a részénél. A készülék egy 13.3″-os, UHD (3200×1800 pixel) felbontású, InfinityEdge érintőképernyővel van felszerelve. A képe csodás, tűéles, a fényereje tökéletes, a kontraszt és a színek teljesen rendben vannak, viszont erősen tükröződik a kicsike. Itt is a kijelző alá került a 720p-s webkamera, amely fotózásra kevésbé, de videocsevegésre annál inkább jól jöhet.

Nálunk a hetedik generációs Intel Core i5 processzorral és 8 GB RAM-mal felszerelt változat járt, amelyben egy 256 GB-os SSD meghajtó szolgált tárhelyül. Ezzel a kiszereléssel a gép tökéletes lehet irodai munkára vagy kreatív szakembereknek – hordozható munkaállomásként – egyaránt. Ha nagyon elvetemültek vagyunk, még játszani is tudunk rajta. Nem feltétlenül teljes pompájukban használhatók a legújabb 3D-s csodák, de azért az Intel HD Graphics 615 játékvezérlő a legtöbbel képes megküzdeni, hogy zavartalanul szórkozhassunk. Multimédiára, internetezésre, de adott esetben – egyszerűbb – videovágásra is tökéletesen megteszi ez a konfiguráció.

Csatlakozási lehetőség nem sok fért el a karcsú tokban: kapunk egy USB-C 3.1 csatlakozót – DisplayPort funkcióval – az egyik oldalon és egy Thunderbolt 3 csatlakozót a másikon. Van még egy füles csatlakozó és egy MicroSD kártyaolvasó. Ennyi. Emellett a gép bal oldalára került egy akku töltöttség ellenőrző LED-sor (a hozzá tartozó nyomógombbal), a másikra pedig a ki- és bekapcsoló gomb. A kommunikáció végett rejtőzik Wifi-AC, Bluetooth 4.2, és WIDI 5.0 is a készülékben. Extraként találunk egy Microsoft Hello kompatibilis ujjlenyomat-leolvasót is benne, így a biztonságról könnyedén gondoskodhatunk.

 

Rendszer és használat

A gépet a Windows 10 Home változatával kapjuk, amely ugyebár remekül ki tudja használni a tabletté alakíthatóság előnyeit. Amint teljesen hátrahajtjuk a kijelzőt, rögtön felkínálja, hogy átvált a tabletes felületre (ami nagyjából annyit tesz, hogy egy ujjgesztusokhoz optimalizált Start felületet helyez elénk. A Windows alkalmazásboltból eleve tablet üzemmódhoz optimalizált alkalmazásokat tudunk letölteni, így van mivel használni. Az érintőképernyő tökéletesen reagál mindenre, s természetsen a több ujjas gesztusokat is támogatja. Amint áthajtjuk a kijelzőt, a rendszer letiltja a hardveres billentyűzetet, így nem kell attól tartanunk, hogy azt fogjuk véletlenszerűen nyomkodni, miközben tableteként használjuk a készüléket.

Ha hagyományos, notebook üzemmódban dolgozunk inkább, az is hasonlóan kényelmes, hála a kiváló minőségű tapipadnak, amelyik flottul végzi a dolgát: kényelmesen “egerészhetünk” vele. Természetesen ilyenkor is működik az érintőképernyő, bár szerintünk kényelmesebb a tapipadot használni ebben az üzemmódban, mint a képernyőt bökdösni.

Mint a bevezetőben már említettük, a kijelző képminősége kiváló, egyszerűen élmény dolgozni a gépen. A processzor és a RAM mennyisége is rendben van, a gép akadás mentesen teszi a dolgát minden hétköznapi feladat esetén (értelemszerűen egy összetett After Effects projekt azért már feladja neki a leckét, de nem is erre találták ki). Pár kiegészítővel akár asztali gépként is remekül beválhat otthon vagy a munkahelyen, miközben bármikor felkaphatjuk és útra kelhetünk, vagy éppen elheveredhetünk vele a kanapén.

Az akku meglehetősen jól bírja a gyűrődést, a gyártó 10 órát ígér, ami persze erősen függ a felhasználás módjától is. Ha nem csinálunk rajta semmi extrát (játék, videovágás), de azért használjuk rendesen, akkor 6-8 órát simán dolgozhatunk vele. Ami kevésbé pozitív, az a határozottan érezhető melegedés. Huzamosabb munkától erősen felforrósodik a gép alja.

Sajnos a Dell XPS 13 2-in-1 ára már korántsem olyan szívmelengető, mint a teljesítménye és a minősége: a 600 ezer forint körüli összeg azért erősen átgondolandó kiadásnak minősül. De ha ragaszkodunk a Windowshoz és szeretnénk egy gyors, könnyen hordozható, és tabletként is jól használható ultrabookot, akkor kétség kívül érdemes elmélázni a beszerzésén.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató