Dell XPS 13 9360: kicsi és könnyű erőgép

A Dell korábban nálunk járt termékeiről egy valamit biztosan állíthatunk: a minőséget illetően nagy csalódást eddig nem okoztak. Így aztán nem vártunk mást a nyári melegben, pár napos tesztre hozzánk érkező Dell XPS 13-tól sem. Ha valaki egy flottul működő, sokoldalúan használható, gyors, mégis kisméretű, könnyű, jól mobilizálható ultrabookot keres, annak feltétlenül érdemes megismerkednie ezzel a készülékkel. Persze vannak azért szépséghibák, de azokról is mesélünk.

Dell XPS 13 9360: kicsi, könnyű, villámgyors

A Dell XPS 13 család nem most kezdte a pályafutását, így aztán ezen a néven temérdek változatra bukkanunk az interneten, beleértve olyan nyalánkságokat is, mint az érintőképerős, QHD felbontású csodák. Nálunk a család “legátlagosabb” tagja járt: például nem volt benne QHD, “csak” full HD felbontásra képes InfinityEdge kijelző, de a 13.3”-os méretnél ez is tűéles – ráadásul tükröződésmentes – képet ad. Viszont ez nem az érintőképernyős variáns, olyat felárért rendelhetünk.

Ezt leszámítva azonban minden szempontból a felső kategóriát képviselte a modell: hetedik generációs Intel Core i7-7500U processzorral, 8 GB RAM-mal és egy 256 GB-os SSD meghajtóval szerelték fel. Ennek megfelelően az előre telepített Windows 10 Home rendszer villámgyorsan futott rajta, s a 256 GB háttértár is éppen elegendő az átlagos felhasználásra. Mindig jobb, minél több helyünk van, de ennyivel sem feltétlenül kell majd sakkozni, hogy mit töröljünk helytakarékossági okokból. A HDD-knél megszokott, immár TB-os méretek nélkülözéséért cserébe pedig az SSD meghajtó jóval nagyobb sebességgel teszi a dolgát. A grafikai teljesítményről egy integrált Intel HD Graphics 620 videovezérlő gondoskodik, ami a legtöbb Pro alkalmazás zökkenőmentes használatához, sőt, visszafogott beállításokkal akár játékokhoz is tökéletes lehet, irodai szoftverekhez pedig több, mint elegendő.

A kis gép tehát nem kényeztet minket teljesen, de annyira mindenképp, hogy teljes kényelemben végezhessük rajta a munkánkat bárhol, bármikor. S ha kell, szórakozhassunk is, adott esetben 3D-s játékcsodákkal.

Billentyűzete (amely magyar kiosztású), touchpadje nagyon kényelmes. Utóbbi kicsit talán hajlamos túlreagálni az érintéseket, de ha megszoktuk, rendkívül kezes lesz. A billentyűzetre egy rossz szavunk sem lehet, tökéletes nyomáspontja van, amúgy pedig a manapság divatos, lapos kivitel. Ez utóbbinak persze oka van: a Dell XPS 13 egy ultrabook, vagyis eleve kisméretű, lapos kivitel, szóval minden elem elhelyezését alaposan átgondolták a tervezők. Ebből adódóan a webkamera (720p) például a kijelző alatti részen található, ami fura, de szokható. Igaz, nehéz lett volna máshova tenni, mert oldalt és felül szinte nincs is káva, de legalábbis irgalmatlanul vékony, így a kijelző gyakorlatilag a szélekig ér.

További érdekesség, hogy a gép összecsukásakor nem kattan semmi, sehol, enélkül is tökéletesen összezárja a két felet a mechanika. Kinyitáskor viszont pont ezért nem igazán elég az egyik kezünk, mert ha csak simán megemeljük a felső részt, jön vele az alsó is. Szóval vagy ügyeskedünk (ujjak “bedugása” a két panel közé és “szétfeszítés”), vagy mindkét kezünket igénybe vesszük a kinyitáshoz. Cserébe tuti nem nyaklik szét az egész gép egy véletlen mozdulattól. A ház amúgy nagyon flottul kivitelezett, a műanyag részek kellemes, gumirozott érintésűek, de amúgy fém a java része (CNC-vel megmunkált alumínium ezüst vagy rózsaarany színben). Az egész gép súlya alig több, mint egy 1 kg.

Csatlakozók, kommunikáció

Méretéből adódóan a Dell XPS 13 9360 nincs nagyon eleresztve csatlakozókkal. Találunk benne két USB 3.0 csatit (egy-egy a két oldalán), egy SD kártyaolvasót (SD, SDHC, SDXC), fülescsatlakozót, és egy Thunderbolt 3 csatlakozót, amelyhez egy halom kiegészítőt vásárolhatunk, hogy VGA, HDMI, Ethernet és USB-A csatlakozást varázsoljunk belőle, igényeinknek megfelelően.

A csatlakozók mellé az egyik oldalon még elfért egy kis LED-es lámpasor is, amellyel azonnal tájékozódhatunk az akku aktuális töltöttségi szintjéről.

A vezeték nélküli kapcsolatra sem lesz gondunk, van ac-s wifi, 4.1-es Bluetooth, Miracast kompatibilitás és Intel Smart Connect technológia.

Remek választás, ha meg tudjuk fizetni

A Dell XPS 13 csodás kis masina. Kétség kívül az egyik legjobb választás, ha az ember nem Apple, hanem windowsos PC platformban gondolkodik, és egy hordozható, villámgyors, sokoldalúan használható gépre vágyik. Egyszerűen öröm rajta dolgozni, mert gondolkodás nélkül azt teszi, amire utasítjuk. Gördülékenyen viszi a Windows 10-et és alkalmazásait, de a játékok miatt sem torpan meg: mi a teljes Blizzard felhozatalt végigpróbáltuk rajta, s ha nem is teljes pompájukban, de mindegyik játék gond nélkül, élvezhető minőségben futott. Az FHD felbontás 13.3″-os kijelző esetén azért alapvetően elég kis szövegméretet eredményez, amit a Windows 10 alapértelmezésben 150%-os nagyítással ellensúlyoz. Ez így egyébként tökéletes, de természetesen gond nélkül átállítható a Gépházban, ha teljesen ki akarjuk használni a natív felbontás előnyeit.

Akkumulátor szempontjából is jól szerepelt a gép, normál igénybevétel esetén egy teljes munkanapot is könnyedén kibírt. Kevésbé szerencsés, hogy például külső monitorhoz, projektorhoz csak adapterrel tudjuk csatlakoztatni, amit külön kell megvásárolnunk. Emellett jó tudni, hogy a gépben a RAM nem bővíthető, így annyi lesz benne, amennyivel megvásároljuk. Ez fontos szempont a választásnál, hiszen a Dell XPS 9360 többféle “kiszerelésben” is beszerezhető, kinek kinek a pénztárcája, elvárásai szerint. Sajnos olcsónak egészen nagy jóindulattal sem mondható, a nálunk járt modell árcédulájára is 470 ezer forint körüli összeget írnak, ami – bár nagyon megszerettük a gépet – nem éppen baráti ár. Akit viszont az ár nem riaszt vissza, annak bátran merjük ajánlani a gépet, mert kategóriájában az élvonalba tartozó készülékről van szó.

Ne maradjon le erről sem!