Jegyzetelés Chrome-ban: ennél gyorsabban már nem is lehetne

Tuningoltuk már a Chrome-ot megannyi kiegészítővel, s jegyzet alkalmazásokból is mutattunk már egy marokra valót. Ma egybegyúrjuk ezt a két dolgot. Megmutatjuk ugyanis, milyen egyszerűen megoldható a jegyzetelés Chrome-ban.

 

Papier: jegyzetelés Chrome-ban, villámgyorsan

A Papier egy aprócska Chrome kiegészítő, amely a telepítése után beül a Chrome eszköztárába, sőt, megteszi magát kezdőlapnak is az újonnan nyitott fülekre. Ez ugyan így elsőre kissé erőszakos viselkedésnek tűnhet, de jó oka van rá: így fogjuk a legegyszerűbben elérni a létrehozott jegyzetünket, s írhatunk hozzá újabb részeket, vagy olvashatjuk el a már kész feljegyzést.

A Papier ugyanis egy online jegyzet app, amely kicsit vegyíti a markdown és a hagyományos szövegszerkesztők lehetőségeit. A címeket, alcímeket például markdown jelöléssel állíthatjuk be, de a szövegek formázása már a klasszikus szövegszerkesztőkben megszokott módon működik. Persze mindent billentyűkombinációkkal kell megadnunk, hiszen a Papier lényege a minimalista felépítés, gombok, menük nélkül. Ez a záloga az egyszerű használatnak és a gyors működésnek. Létrehozhatunk benne egyébként akár tennivalólistákat is.

Akad azért néhány extra is: a szerkesztőfelület jobb alsó sarkában mindig látjuk, hány karaktert gépeltünk már le, a bal alsó sarokban látható “feliratú” gombra kattintva pedig behozhatjuk a beállítások menüt. Itt tudunk váltani a nappali (világos), és az éjszakai (sötét) felületek között, de ezen belül is finomíthatunk a dolgon, mivel van 6 különböző dizájn is a felülethez. Ezek alapvetően a színösszeállításukban különböznek, de van még opció a karaktertípus és a betűméret átállításához is. Ugyancsak innen elérhetők az alap formázási funkciók is, ha valaki nem akarja megjegyezni a billentyűkombinációkat (bár utóbbiak pont ugyanazok, mint mondjuk a Wordben). Ugyancsak innen tudjuk kinyomtatni (vagy ha a rendszerünk támogatja PDF nyomtatóval/funkcióval, akkor PDF-be menteni) a teljes jegyzetet.

A Papier tehát nem egy bonyolult lélek, az egész egyetlen jegyzet létrehozására képes, cserébe viszont állandóan a kezünk ügyében lesz böngészés közben, így bármit feljegyezhetünk itt, hogy aztán legközelebb is megtaláljuk. Egy próbát szerintünk mindenképpen megér, hátha beválik a hétköznapokban.

 

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató